Op deze pagina:

Wat is de Desktop Taxatie?

Bij de Desktop Taxatie wordt de waarde van een huis bepaald aan de hand van online beschikbare gegevens. Een taxateur controleert vervolgens de waarde op afstand, dus zonder langs te gaan bij het huis. Dit wordt ook wel hybride taxatie genoemd. De Desktop Taxatie is een stuk voordeliger dan een volledige taxatie. Bovendien heb je het rapport al binnen enkele uren in huis.

Voorwaarden Desktop Taxatie

De Desktop Taxatie is niet altijd mogelijk, er gelden een aantal voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld niet meer lenen dan 90% van de waarde van je huis. En de Desktop Taxatie houdt geen rekening met specifieke kenmerken van je huis. We zetten de voorwaarden voor het gebruik van de Desktop Taxatie op een rij:

 • je koopt een bestaand huis, sluit je hypotheek over of wijzigt je hypotheek
 • het huis is niet meer dan € 750.000 waard
 • je sluit een hypotheek af die niet hoger is dan 90% van de waarde van het huis, zodat je niet het risico loopt dat je op termijn de hypotheeklasten niet kunt betalen.

In een aantal situaties kun je géén gebruik maken van de Desktop Taxatie. Dit is van toepassing wanneer je een hypotheek afsluit voor een verbouwing, nieuwbouwhuis, appartement, erfpacht, opstal, recreatiehuis, woonboot, woon-/winkelpand of kantoorpand.

Let op: Wij accepteren alleen een desktop taxatie van Calcasa. Een online taxatie (hybride of desktop taxatie) van andere aanbieders is niet mogelijk.

Verbouwing

Verbouwingswerkzaamheden kunnen niet meegenomen worden in de Desktop Taxatie. De marktwaarde na verbouwing kan dus niet vastgesteld worden. De Desktop Taxatie is daarom niet geschikt voor klanten die een financiering aanvragen op basis van een marktwaarde na verbouwing.

Uitzondering

Er is één uitzondering waarmee de Desktop Taxatie wel bruikbaar is voor een verbouwing: de financiering wordt aangevraagd op basis van de marktwaarde voor verbouwing én de financiering inclusief verbouwing is lager dan 90% van de marktwaarde.


Rekenvoorbeeld

 • de hypotheekschuld op het jaaroverzicht: € 177.500 + bedrag verbouwing: € 25.000 = totaal € 202.500
 • maximaal te financieren marktwaarde via desktop taxatie: € 202.500 / 0,90 = € 225.000


Hybride taxatie gebruiken zonder verbouwing

Je kunt van een online taxatie zonder verbouwing gebruik maken voor financiering tot 90% van de marktwaarde van het huis. Hieronder leggen we aan de hand van een voorbeeld uit hoe je de maximale marktwaarde tot 90% berekent:

 • De hypotheekschuld van je woning op het jaaroverzicht is € 202.500
 • Deel dit door 0,90
 • De uitkomst is de benodigde marktwaarde; in dit voorbeeld € 225.000

Als de Desktop Taxatie niet mogelijk is, heb je een volledig taxatierapport nodig. Twijfel je of de Desktop Taxatie geschikt is in jouw situatie? Neem dan contact op met je adviseur.

Hoe vraag ik de Desktop Taxatie aan?

De Desktop Taxatie is gemakkelijk aan te vragen via desktoptaxatie.nl.

 1. Kies voor ‘Vraag rapport op’.
 2. Kies voor [hypotheekverstrekker].
 3. Vul de gegevens over het huis en je hypotheek in. Je ziet meteen of de Desktop Taxatie mogelijk is.
 4. Betaal via iDeal.
 5. Nadat de taxateur de waarde van je huis heeft bepaald, ontvang je het taxatierapport binnen 4 werkuren via e-mail.

Ziet de taxateur dat een online waardebepaling toch niet mogelijk is? Dan krijg je het bedrag teruggestort op je rekening.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
Goed om te weten: De Desktop Taxatie mag niet ouder zijn dan 6 maanden.


Meer informatie over: