Op deze pagina:

Waarom moet je een energielabel aanvragen?

Sinds 2015 moeten huiseigenaren bij verkoop van de woning een definitief energielabel hebben voor hun huis. De bedoeling achter het label is om woningbezitters te stimuleren in het energiezuiniger maken van hun huis. Het energielabel laat namelijk zien hoe energiezuinig jouw huis is. Label A++++ is het zuinigst en G het minst zuinig. Het label geeft daarnaast een goed beeld van energiebesparende kenmerken van het huis, zoals: isolatie, verwarming, beglazing, woningtype. Hoe hoger het energielabel, hoe beter het is voor de verkoop van je huis. En omdat voor iedereen inzichtelijk te maken, moet je een energielabel hebben.

Verschil tussen definitief energielabel en voorlopig energielabel

Je hebt verschillende soorten energielabels, een voorlopig en een definitief energielabel. Het voorlopige label is geschat op basis van gegevens uit het Kadaster en op gegevens van andere vergelijkbare huizen. Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel ontvangen. Het voorlopige label is een schatting en bedoeld om mensen bekend te maken het energielabel van hun huis.

Als je jouw huis gaat verkopen, dan moet je een definitief energielabel aanvragen. Concreet: je overhandigt het definitieve energielabel aan de nieuwe eigenaar van de woning op het moment dat de woning van eigenaar verandert. Doe je dit niet, dan moet je een boete betalen en die kan oplopen tot €450,- Een energielabel geldt voor 10 jaar.

Ben je benieuwd of jouw woning al een geldig energielabel heeft? Via zoek je energielabel kun je dit heel eenvoudig controleren.

Uitzonderingen verplicht energielabel

Je hoeft geen energielabel te hebben voor onder andere:

 • een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument
 • een recreatiewoning die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik is, onder voorwaarden
 • een vrijstaand gebouw met minder dan 50 m2 gebruiksoppervlak

Bekijk het volledige overzicht voor welke gebouwen het energielabel verplicht is en voor welke gebouwen een uitzondering geldt.

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Als je nog geen geldig geregistreerd energielabel voor jouw woning hebt, kun je deze aanvragen bij een energieadviseur. Je mag zelf een energieadviseur kiezen, bijvoorbeeld via energielabel.nl of onze partner Fitrex. De energieadviseur komt langs om je woning te bekijken en hij of zij maakt een energieprestatieberekening. Dit duurt zo’n 1,5 tot 2 uur. Na de registratie ontvang je een afschrift van het energielabel. Zo vraag je je energielabel aan:

 • Stap 1: Zoek een energieadviseur en vraag één of meerdere offertes aan.
 • Stap 2: Bevestig de offerte en maak een afspraak met de energieadviseur.
 • Stap 3: De adviseur neemt de woning ter plaatse op. Hiervoor moet je zelf thuis zijn. Zorg daarnaast dat je zoveel mogelijk informatie van de woning beschikbaar hebt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bouwtekeningen en/of documentatie/facturen van zonnepanelen.
 • Stap 4: De energieadviseur registreert de energieprestatieberekening in de registratiedatabase. Na de registratie ontvang je een afschrift van het energielabel.

Kosten aanvragen energielabel

De kosten voor het aanvragen van een energielabel is niet voor elke woning hetzelfde. De prijs hangt af van:

 • Type woning
 • Beschikbare informatie en documentatie over de woning
 • De tijd die een energieadviseur nodig heeft om het huis te beoordelen

De energieadviseur bepaalt de prijs van het label. Dit kan afhankelijk van de woning en de beoordeling variëren van ongeveer € 200 tot € 400.

Huis kopen met energielabel

Als jij een huis gaat kopen, dan heb je recht op een definitief energielabel. Vaak staat bij de specificaties van een huis het label al aangegeven. Zo weet je hoe zuinig het huis zelf is. Het energieverbruik hangt natuurlijk wel af van jouw gezinssituatie en hoe zuinig jijzelf leeft.

Heeft jouw droomhuis niet zo’n hoog energielabel? Houd hier dan rekening mee in je onderhandelingen bij de aankoop. En onderzoek de mogelijkheden om met de koop energiebesparende maatregelen direct mee te financieren. Wij helpen je graag deze mogelijkheden te ontdekken.

Wat vinden onze starters van het energielabel?

Als je een huis gaat kopen, geef je prioriteit aan huizen met energielabel A of is een goed energielabel alleen een mooie bijkomstigheid? Wat vinden starters Hidde en Marleen? Bekijk de video:

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Je (toekomstige) huis energiezuiniger maken

Wil je een beter energielabel? Denk dan eens aan de volgende mogelijkheden:

 • spouwmuurisolatie
 • vloerisolatie van minimaal 10 centimeter dik
 • HR-glas in huiskamer en slaapkamers
 • HR++ verwarmingsketel
 • zonneboiler en/of zonnepanelen

Besparen op je energiekosten én hypotheekrente

Heb je plannen om je huis energiezuiniger te maken? En wil je daarvoor een nieuwe hypotheek afsluiten? Profiteer direct van een lagere rente met een Energiebespaarplan Plus in combinatie met een Bespaarhypotheek van BLG Wonen. Met het Energiebespaarplan Plus weet je precies wat je moet doen om het energielabel van je huis te verbeteren. En krijg je meteen de lagere hypotheekrente die hoort bij het verbeterde energielabel. Zo bespaar je op je energiekosten én je hypotheekrente. Een onafhankelijke adviseur vertelt je graag hoe dat werkt.

Vind een adviseur