De hypotheek overnemen als je uit elkaar gaat

Gaan jullie uit elkaar en wil jij in het huis blijven wonen? Dan zal je ex niet meer verantwoordelijk willen zijn voor het terugbetalen van de hypotheek. Daarom vraagt de vertrekkende partner ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid aan bij BLG Wonen. Dit kan alleen door middel van een aanvraag via je adviseur. Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in buurt.

Hier krijg je mee te maken

 • Omdat je als enige aansprakelijk wordt voor het terugbetalen van de hypotheek, kijken we of je de hypotheek wel kunt blijven betalen. We kijken bijvoorbeeld of je voldoende inkomen hebt, andere leningen hebt en of je partneralimentatie krijgt of moet betalen.
 • Als jij volledig eigenaar van het huis wordt, verdeel je de waarde van jullie huis onderling. Hoe jullie dit verdelen hangt af van de afspraken die jullie hebben gemaakt. De waarde van het huis kun je laten bepalen door een makelaar of taxateur. Je kunt ook allebei de huidige verkoopprijs schatten en het gemiddelde van jullie schattingen nemen.

  Is de waarde van het huis hoger dan de hypotheekschuld?

  Als de waarde van het huis hoger is dan de hypotheekschuld, heb je overwaarde. In de meeste gevallen heeft je ex recht op de helft van die overwaarde. Je zal je ex daarom moeten uitkopen. Het kan zijn dat je hiervoor je hypotheek moet verhogen of een tweede hypotheek moet nemen. Bespreek de mogelijkheden met je adviseur.
  Als de waarde van het huis lager is dan de hypotheekschuld, heb je een restschuld. Vaak is het zo dat jouw ex de helft van die restschuld aan jou betaalt.
 • Nadat de adviseur de aanvraag van ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid heeft ingediend, beslissen wij of we wel of niet akkoord gaan met de aanvraag.

  • Bij akkoord maken we een offerte en akte van ontslag bij hoofdelijke aansprakelijkheid. Dan kun je naar de notaris voor de akte van verdeling. In de akte van verdeling wordt jullie gezamenlijk bezit van de woning ongedaan gemaakt en wordt de woning op jouw naam gezet.
  • Als we niet akkoord gaan met het hoofdelijk ontslag moeten jullie de woning waarschijnlijk verkopen. Jullie zouden ervoor kunnen kiezen om de hypotheek op jullie beide namen te laten staan. Maar bedenk goed of je dat wel wilt. Op papier en misschien ook financieel heb je dan nog steeds met elkaar te maken.
 • De administratiekosten bedragen € 195 per hypotheek, met een maximum van € 390. De administratiekosten incasseren wij altijd van het bij ons bekende rekeningnummer.

Meer lezen over: