Op deze pagina:

Wat zijn de voor- en nadelen van nieuwbouw?

Een nieuwbouwwoning heeft veel voordelen ten opzichte van een bestaande woning. Alles is nieuw, de eerste jaren heb je weinig onderhoud, het is meestal energiezuiniger en je kunt het huis en de tuin grotendeels helemaal naar je eigen wens inrichten. Er zijn ook nadelen. Je moet vaak lang wachten voor het huis wordt opgeleverd en je krijgt mogelijk te maken met dubbele lasten. Twijfel je nog? Wij hebben voor jou de voor- en nadelen op een rij gezet. Ook voor bestaande bouw.

Wat kost een nieuwbouwhuis?

De aankoopprijs van een nieuwbouwwoning staat vast en is vaak niet onderhandelbaar, dus je weet waar je aan toe bent. Wel kun je naar aanleiding van jouw wensen en financiële mogelijkheden nog extra opties toevoegen aan het huis, zoals bijvoorbeeld een uitbouw, dakkapel, extra stopcontacten of andere indeling van de badkamer. De kosten voor deze extra’s worden per project bepaald door de aannemer.

Welke extra kosten kun je verwachten bij nieuwbouw?

Naast de aankoopprijs van de grond en de woning en het eventuele meerwerk, zoals een aanbouw, extra grote berging of een dakkapel, moet je ook rekening houden met bijkomende kosten. Denk aan de notariskosten voor de hypotheekakte, de rente tijdens de bouw of kosten voor een opleveringskeuring. En vergeet natuurlijk ook de inrichting van je huis en de tuin niet, zodat het helemaal jouw of jullie droomplekje wordt!

Waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij hebben alle kosten op een rij gezet.

Hoe financier je extra kosten voor je nieuwbouwwoning?

Voor je nieuwbouwwoning kun je maximaal de woningwaarde lenen. Deze waarde wordt bepaald door de aankoopsom + de extra opties (meerwerk) die je toevoegt aan de ‘basiswoning’. Het meerwerk kun je meefinancieren in je hypotheek. Ook eventuele bouwrente kun je meefinancieren.

De bouwrente zelf is niet fiscaal aftrekbaar; de rente over een eventuele lening hiervoor wel. Kosten als advies- en bemiddelingskosten, notariskosten, de kosten voor een opleveringskeuring of het eventueel verlengen van de hypotheekofferte* moet je uit eigen middelen betalen. Bij de aanvraag van de hypotheek moet je kunnen aantonen dat je deze kosten ook zelf kunt betalen.

* Bij BLG Wonen is de hypotheekofferte voor nieuwbouw standaard 12 maanden geldig. Start de bouw niet direct? Dan ben je wel verzekerd van een geldende hypotheekofferte met scherpe rente én heb je direct inzicht in de maandlasten van je nieuwe hypotheek.

Bekijk een overzicht van alle kosten

Hoe bereken ik een hypotheek voor nieuwbouw?

Hoeveel hypotheek je nodig hebt voor een nieuwbouwwoning is afhankelijk van de marktwaarde van de nieuwe woning. De marktwaarde bestaat uit de koop-/aanneemsom (inclusief grond), eventuele extra opties die je toevoegt aan het huis (het meerwerk) en het renteverlies voor de hypotheekverstrekker tijdens de bouw.

Wat je maximaal kunt lenen voor een woning is afhankelijk van je inkomen en dat van jouw eventuele partner en je lopende financiële verplichtingen. Voor een oriënterend gesprek over jouw mogelijkheden kun je terecht bij een van onze onafhankelijke adviseurs. Hij of zij maakt een berekening op basis van jouw financiële situatie. Een oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend.

Zelf al globaal berekenen wat je kunt lenen? Maak een berekening in onze rekentool.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een nieuwbouwhuis?

Voor het kopen van een huis, nieuwbouw of bestaande bouw, heb je eigen geld nodig. Waarom? Je kunt maximaal 100% van de marktwaarde (de koopsom) lenen voor de koop van een huis. Dat betekent dat je bijkomende kosten zoals notaris- of taxatiekosten, overdrachtsbelasting (alleen bij een bestaande woning), een bouwkundige of opleveringskeuring uit eigen middelen moet betalen. Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van het huis dat je koopt. De bijkomende kosten voor een nieuwbouwwoning zijn ongeveer 2% van de koopsom. Ontdek hoeveel eigen geld je nodig hebt en waarvoor.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
Goed om te weten: wil je energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, doorvoeren, dan kun je tot maximaal 106% van de woningwaarde (na toepassen energiebesparing) lenen.

Hoe werkt een hypotheek voor nieuwbouw?

Het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning gaat net even anders dan bij het kopen van een bestaande woning. Je weet meestal bij de hypotheekaanvraag niet precies wanneer je de hypotheek nodig hebt. De hypotheek vraag je aan als je de koop- /aanneemovereenkomst hebt getekend. Voor het afsluiten van de hypotheek heb je namelijk een onderpand nodig. Zodra de grond officieel wordt overgedragen, ga je naar de notaris voor het tekenen van de hypotheekakte. De hypotheek gaat lopen zodra deze bij de notaris is gepasseerd.

Het kan soms een half jaar of langer duren, na het tekenen van de koop- aanneemovereenkomst, voordat de bouw start. Dit is vaak afhankelijk van de voorwaarden die de verkopende partij stelt. Hoe zit dat dan met de hypotheekofferte? Dat lees je hieronder bij ‘Hoe werkt een hypotheekofferte bij nieuwbouw?’

Wanneer ga je de hypotheek voor nieuwbouw betalen?

Je gaat voor de hypotheek betalen, als de hypotheek daadwerkelijk is afgesloten en de nieuwbouwwoning op jouw naam staat. De ontwikkelaar geeft aan wanneer de grond wordt overgedragen en de bouw kan beginnen. Je gaat dan naar de notaris voor het tekenen van de hypotheekakte. De bouw kan beginnen en de hypotheek gaat lopen. Vanaf dat moment ga je maandelijks hypotheekrente en aflossing betalen.

Hoe werkt een hypotheekofferte bij nieuwbouw?

Heb je de knoop doorgehakt en de koop- /aanneemovereenkomst van de nieuwbouwwoning getekend? Dan is de volgende stap naar een hypotheekadviseur voor een adviesgesprek. Vervolgens:

  1. Brengt de adviseur aan de hand van de informatie over jullie nieuwe woning en jullie financiële situatie een advies uit.

  2. Op basis van dat rapport vraagt hij een renteaanbod aan bij de hypotheekverstrekker en vraagt om een lijst met benodigde documenten.

  3. Na retour getekend renteaanbod en de benodigde documenten wordt de aanvraag door de hypotheekverstrekker beoordeeld.

  4. Alles in orde? Je ontvangt een hypotheekofferte. Bij BLG Wonen moet je deze binnen 2 weken getekend terugsturen.

Een getekende offerte voor bestaande bouw is bij BLG Wonen 6 maanden kosteloos geldig. Voor nieuwbouw is de offerte standaard 12 maanden geldig zonder extra kosten. Waarom? Bij nieuwbouw is het niet altijd niet haalbaar om al binnen 6 maanden naar de notaris te gaan voor het tekenen van de hypotheekakte.

Als de hypotheek niet binnen de gestelde termijn passeert bij de notaris of wordt uitbetaald vervalt de offerte. Hiervoor betaal je € 750 annuleringskosten.

Offerte BLG Wonen bij nieuwbouw 12 maanden geldig

Voor nieuwbouw is de offerte standaard 12 maanden geldig zonder extra kosten. Waarom? De bouw van je nieuwbouwwoning begint vaak pas maanden na het tekenen van de koop- aanneemovereenkomst. Je kunt pas naar de notaris als de grond wordt overgedragen. Meestal is een geldigheid van de offerte van 6 maanden dan niet voldoende. Wij snappen dat dit voor onzekerheid en gedoe later in het proces kan zorgen. Daarom is bij ons de hypotheekofferte voor nieuwbouw standaard 12 maanden geldig en ben je een jaar verzekerd van een renteaanbod voor een hypotheek voor jouw nieuwbouwhuis én heb je inzicht in jouw maandelijkse hypotheeklasten.

Let op: het kan zijn dat de hypotheekofferte 2 maanden later dan het renteaanbod komt, die tijd gaat wel af van de looptijd van de hypotheekofferte. Ofwel, de 12 maanden gaan in zodra de aanvraag bij ons binnenkomt.

Wat kun je doen bij dubbele lasten?

Als je een nieuwbouwhuis koopt, krijg je vaak te maken met dubbele lasten. Je nieuwe woning moet eerst gebouwd worden, dus je zal niet direct je huidige woning verkopen of huurwoning opzeggen. Je hebt de mogelijke overwaarde op je huidige (eigen) woning waarschijnlijk wel nodig om de nieuwe woning te kunnen kopen en betalen.

Overbruggingskrediet

Is je huis nog niet verkocht of de koop nog niet afgerond? Dan kun je gebruik maken van een overbruggingskrediet. Daarmee financier je tijdelijk de overwaarde van je huidige woning totdat de koop daarvan is afgerond. Je lost het overbruggingskrediet voor je nieuwbouwhuis af met de verkoop van je oude huis.

Hoe betaal ik de rekeningen tijdens de bouw?

Als de bouw van je nieuwbouwhuis is begonnen, komen gedurende de bouwperiode de facturen voor de bouw binnen. Zodra de hypotheekakte is getekend, wordt van het hypotheekbedrag eerst de grond betaald en eventuele andere kosten die de bouwer al heeft gemaakt voor de start. Het bedrag dat overblijft, wordt in een bouwdepot gestort. Van deze aparte rekening kun je gedurende de bouw van je nieuwbouwhuis de facturen van de bouwer betalen, maar bijvoorbeeld ook van de keukenleverancier. Materialen die vastzitten in je huis en niet weg te halen zijn zonder schade, kun je betalen uit het bouwdepot. Denk bijvoorbeeld aan een dakkapel. Meer weten? ‘Zo werkt je bouwdepot’.

Hoeveel moet ik extra lenen voor de inrichting van mijn huis?

Meerwerk dat de waarde van je woning verhoogt, kun je meefinancieren in je hypotheek. Denk aan een uitbouw of een apart toilet. Dit zit niet in de ‘basiswoning’, maar kun je wel als extra optie aan het bouwplan van jouw woning toevoegen. Zoals hierboven beschreven, betaal je deze extra kosten uit het bouwdepot. Het gaat dan om materialen die vastzitten in je huis en niet weg te halen zijn zonder schade. Gordijnen, banken, lampen, enzovoort, moet je dus uit eigen middelen betalen. Maak dus vooraf een goede inschatting van wat je mee kunt financieren en wat je zelf moet betalen en wat past binnen je budget en financiële mogelijkheden. Een hypotheekadviseur helpt je graag om dit samen met jou inzichtelijk te maken.

Hoe bouw je jouw nieuwe woning zo duurzaam mogelijk?

Nieuwbouwwoningen moeten vanuit de overheid voldoen aan allerlei regels. Ook voor duurzaamheid. Ze moeten energielabel A hebben, worden gasloos opgeleverd, hebben vaak een warmtepomp en een kleine hoeveelheid zonnepanelen. In de basis zijn nieuwbouwwoningen al energiezuinig, maar hoeveel jij kwijt bent aan energiekosten is ook afhankelijk van de samenstelling van je huishouden en je verbruik. Voor 2 personen is een warmtepomp met een boiler van 160 liter waarschijnlijk voldoende, maar niet voor een gezin met 2 kinderen. Er zijn veel mogelijkheden om energie te besparen. Nieuwsgierig naar wat je kunt doen en hoe je dat kunt financieren? Neem een kijkje op onze pagina ‘Duurzaam wonen’.

Hypotheekadvies op maat

Wil je een (nieuwbouw)woning kopen, maar wil je eerst weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak met een van onze onafhankelijke adviseurs. Een oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden. Deze verschillen per adviseur.

Vind een adviseur bij jou in de buurt

Meer informatie over nieuwbouw: