Hypotheek afsluiten met een tijdelijk of flexibel contract

Heb je net een nieuwe baan met een tijdelijk contract? Of een uitzendcontract? Ook dan kun je bij ons onder voorwaarden een hypotheek afsluiten.

Intentieverklaring bij een tijdelijk contract

Het is goed mogelijk dat je nieuwe baas je eerst wil leren kennen. Zit je op je plek en ziet je werkgever het met jou wel zitten voor langere tijd? Vraag dan of je werkgever die belofte op papier zet in een intentieverklaring. Dat is een onderdeel van de werkgeversverklaring, waarin gegevens over je arbeidscontract staan.

Voegt je nieuwe baas daar een intentieverklaring aan toe, dan laat hij zwart op wit zien dat hij de intentie heeft om langer met je door te gaan. Als je een werkgeversverklaring mét intentieverklaring hebt, dan behandelen we je aanvraag alsof je een vast contract hebt.

Ook als je geen werkgeversverklaring krijgt met een intentieverklaring zijn er mogelijkheden om bij BLG Wonen een hypotheek af te sluiten.
Lees meer over een hypotheek met een tijdelijk contract.

Tip: wacht tot na je proeftijd

Heb je een proeftijd? Wacht dan nog even met het kopen van je eerste huis. Je kunt wel rondkijken, maar zet geen handtekeningen en breng geen bod uit in je proeftijd. Zo voorkom je problemen als je nieuwe baan bijvoorbeeld toch niet is wat je ervan had verwacht. 

Heb je een proeftijd? Wacht dan nog even met het kopen van je eerste huis.


Perspectiefverklaring bij een flexibel contract

Heb je een nieuwe baan via een uitzendbureau? Vraag dan in plaats van een werkgeversverklaring om een perspectiefverklaring. Dat is een soort werkgeversverklaring voor uitzendkrachten, die door een aantal uitzendbureaus onder voorwaarden wordt gegeven. In een perspectiefverklaring kijkt het uitzendbureau niet alleen naar je inkomen en je contract, maar ook naar je vooruitzichten op werk (opleiding, werkervaring, functie en de situatie op de arbeidsmarkt). Een aantal hypotheekverstrekkers ziet een perspectiefverklaring als een vast dienstverband en gaat in zo’n geval uit van jouw bruto jaarinkomen van het afgelopen jaar.

[tekst gaat verder onder de video]

Video | Hypotheek aanvragen met een nieuwe baan

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com


Tip: studieschuld melden

Heb je een studieschuld? Dan kun je minder lenen voor het kopen van een huis. Door je studieschuld, die je moet afbetalen, houd je maandelijks minder geld over dat je kunt besteden aan je hypotheek. Daarom is het verstandig de studieschuld bij je adviseur te melden. Je bent namelijk wettelijk verplicht je schulden te melden voor een hypotheekaanvraag. De berekening van je woonlasten is dan ook realistisch en daarmee voorkom je problemen.

Je wilt een huis kopen, maar je hebt een studieschuld. Je vraagt je af of je wel een hypotheek kunt krijgen. Hoe zit het precies? Wij leggen het uit.

Regelingen die kopen van een huis mogelijk kunnen maken

De starterslening

Een nieuwe baan betekent vaak vooruitgang in je salaris. Kun je met dat nieuwe inkomen toch minder lenen dan je had gehoopt? Soms biedt de Starterslening dan uitkomst. Dat is een extra hypotheek, aangeboden door de gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Daarmee kun je misschien toch je eerste huis kopen. Het verschilt per gemeente of je aanspraak kunt maken op zo’n starterslening.

Koopgarant

Naast de starterslening zou je ook kunnen kijken of Koopgarant een optie is. Koopgarant is een regeling bedoeld voor mensen met een lager inkomen om het kopen van een woning voor hen bereikbaar te maken. We leggen uit hoe het werkt.

Tip: hulp van je ouders

Krijg je het financieel niet rond om een huis te kopen? Mogelijk kunnen je ouders helpen. Dat kan op verschillende manieren. Ze kunnen belastingvrij schenken, een onderhandse lening met je aangaan of volledig meetekenen voor je hypotheek (ze zijn dan mede aansprakelijk voor de totale hypotheekschuld en het betalen van de hypotheeklasten).

Lees over de mogelijkheden en hoe het werkt

Krijg je het financieel niet rond om een huis te kopen? Mogelijk kunnen je ouders helpen.