Op deze pagina:

Je hypotheekrente meenemen naar een nieuwe woning of een nieuwe hypotheek afsluiten

Als je je huidige woning verkoopt en een nieuw huis koopt, kun je twee dingen doen met je hypotheek:

 • Je oude hypotheek aflossen en een nieuwe hypotheek afsluiten op je nieuwe huis
 • Je neemt de rentecondities (de resterende rentevaste periode en de basisrente) van je vorige hypotheek mee naar je nieuwe hypotheek

  Wat voor jou de beste keus is, hangt af van de renteafspraken en de voorwaarden van je hypotheek. Is de huidige rentestand lager dan de rente op je oude hypotheek? Dan kan het interessant zijn een nieuwe hypotheek af te sluiten. Maar heb je jouw oude hypotheek afgesloten tegen een rente die lager is dan de huidige rente? Dan wil je deze rente en de resterende looptijd waarschijnlijk meenemen naar je nieuwe huis. Wil je weten of het afsluiten van een nieuwe hypotheek en het meenemen van je rente voor jou mogelijk is. Bespreek dit dan met je adviseur.

  Rente meeneemregeling BLG Wonen

  Heb je een gunstige hypotheekrente bij ons en wil je die meenemen als je een ander huis koopt? Dan kun je gebruikmaken van de Rente Meeneemregeling.

  Goed om te weten: is de resterende looptijd van je rentevaste periode korter dan 10 jaar? Dan toetsen we de haalbaarheid van de hypotheek tegen de AFM toetsrente. Ook als de huidige rente lager is. Het kan dus voorkomen dat de gewenste hypotheek niet haalbaar is in combinatie met onze Rente Meeneemregeling. In dat geval moet worden gekozen voor een hele nieuwe hypotheek tegen de actuele hypotheekrente.

  Hier moet je op letten bij het meenemen van je hypotheekrente

  Ondersteunt jouw hypotheekverstrekker het meenemen van je hypotheek naar een nieuwe woning? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

  Je nieuwe huis financieren bij dezelfde hypotheekverstrekker

  Als je jouw hypotheek meeneemt, moet je je nieuwe huis bij dezelfde partij financieren. De hypotheekverstrekker behandelt het meenemen van je hypotheek als een nieuwe hypotheekaanvraag. Je hypotheek is namelijk gekoppeld aan je oude huis.

  De hypotheekverstrekker beoordeelt of je voldoet aan de regels en voorwaarden die gelden op het moment dat je het verzoek indient om je hypotheek mee te nemen. Is je nieuwe hypotheek hoger dan de openstaande schuld van je oude hypotheek? Dan gelden voor dit deel van de hypotheek de actuele rentetarieven.

  Blijft de hypotheekrente hetzelfde?

  Het meenemen van je hypotheek hoeft niet te betekenen dat de rente hetzelfde blijft. De hoogte van de hypotheekrente is onder andere afhankelijk van de verhouding tussen de waarde van het huis en het hypotheekbedrag. Als je een nieuw huis koopt, wordt deze verhouding opnieuw bepaald. Dit kan gevolgen hebben voor de hypotheekrente. Bijvoorbeeld als je nu een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie en daar met je nieuwe huis niet meer voor in aanmerking komt.

  Restschuld meefinancieren in je nieuwe hypotheek

  Verkoop je jouw huis, maar kun je van de opbrengst je hypotheekschuld niet aflossen? Dan heb je te maken met een restschuld die je bij BLG Wonen onder voorwaarden kunt meenemen naar een nieuwe (volgende) hypotheek. Je maakt dan gebruik van de Restschuldregeling. Naast je lopende hypotheek bij BLG Wonen sluit je dan een nieuwe, tweede hypotheek af.

  Overwaarde gebruiken voor je nieuwe hypotheek

  Als je je huis met overwaarde verkoopt, dus voor een hoger bedrag dan je het hebt gekocht, moet je dit geld in principe gebruiken voor het kopen van je nieuwe huis. Doe je dit niet? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Als je een duurder huis koopt en geen extra eigen geld inlegt, heb je een hogere hypotheek nodig. De aanvullende lening moet je afsluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker.

  Oude woning nog niet verkocht

  Is je huidige woning nog niet verkocht? Dan neem je de rentecondities van de oude hypotheek al wel direct mee naar de hypotheek voor het nieuwe huis. De hypotheek op je huidige woning wordt dan, tot de woning is verkocht, omgezet naar een aflossingsvrij leningdeel tegen de op dat moment geldende overbruggingsrente.

  Nationale Hypotheek Garantie meenemen naar je nieuwe huis

  Heb je jouw oude huis gekocht met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Kijk dan goed of het kopen van je nieuwe huis hier gevolgen voor heeft.

  Kosten voor het meenemen van je hypotheek

  Er zijn geen extra kosten voor het meenemen van je hypotheek naar je nieuwe woning. Zowel bij het meenemen van je hypotheek als het afsluiten van een nieuwe hypotheek worden de volgende kosten berekend:

  • Kosten voor hypotheekadvies
  • Notariskosten voor de nieuwe hypotheekakte
  • Taxatiekosten
  • Eventuele kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie

  Wil je advies over wat de beste keuze is in jouw situatie; je hypotheek meenemen of een nieuwe afsluiten? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur.

  Vind een adviseur bij jou in de buurt

  Mogelijk vind je deze pagina's ook interessant: