Op deze pagina:

Je hypotheek meenemen naar een nieuwe woning of een nieuwe hypotheek afsluiten

Als je je huidige woning verkoopt en een nieuw huis koopt, kun je twee dingen doen met je hypotheek:

  • Je oude hypotheek aflossen en een nieuwe hypotheek afsluiten op je nieuwe huis
  • De resterende looptijd van je rentevaste periode meenemen naar je nieuwe huis

Wat voor jou de beste keus is, hangt af van de renteafspraken en de voorwaarden van je hypotheek. Is de huidige rentestand gunstiger dan de rente op je oude hypotheek? Dan kan het interessant zijn een nieuwe hypotheek af te sluiten. Maar heb je jouw oude hypotheek afgesloten tegen een rente die lager is dan de huidige rente? Dan wil je deze rente en de resterende looptijd waarschijnlijk meenemen naar je nieuwe huis.

Rente meeneemregeling BLG Wonen

Heb je een gunstige hypotheekrente bij ons en wil je die meenemen als je een ander huis koopt? Dan kun je gebruikmaken van de Rente Meeneemregeling.

Hier moet je op letten bij het meenemen van je hypotheek

Ondersteunt jouw hypotheekverstrekker het meenemen van je hypotheek naar een nieuwe woning? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Je aflossingsvrije of aflossende hypotheek van vóór 2013 meenemen

Is jouw oude hypotheek een aflossingsvrije of aflossende hypotheek die je voor 1 januari 2013 hebt afgesloten? Dan bepaalt de omvang van het aflossingsvrije deel of je jouw hypotheek mee kunt nemen. Tegenwoordig mag het aflossingsvrije deel van een hypotheek namelijk niet groter zijn dan 50% van de waarde van je nieuwe huis. Minimaal 50% van je hypotheek moet annuïtair of lineair worden afgelost.

Als je jouw oude aflossingsvrije of aflossende hypotheek wilt meenemen, moet je dus voor minimaal 50% een nieuwe annuïtaire of lineaire hypotheek afsluiten. Bovendien mag de nieuwe aflossingsvrije hypotheek nooit hoger zijn dan de bestaande aflossingsvrije hypotheek.

Je nieuwe huis financieren bij dezelfde hypotheekverstrekker

Als je jouw hypotheek meeneemt, moet je je nieuwe huis bij dezelfde partij financieren. De hypotheekverstrekker behandelt het meenemen van je hypotheek als een nieuwe hypotheekaanvraag. Je hypotheek is namelijk gekoppeld aan je oude huis.

De hypotheekverstrekker beoordeelt of je voldoet aan de regels en voorwaarden die gelden op het moment dat je het verzoek indient om je hypotheek mee te nemen. Is je nieuwe huis duurder dan je oude huis? Dan vraag je voor het deel dat je nieuwe huis duurder is een nieuwe hypotheek aan.

Blijft de hypotheekrente hetzelfde?

Het meenemen van je hypotheek hoeft niet te betekenen dat de rente hetzelfde blijft. De hoogte van de hypotheekrente is onder andere afhankelijk van de verhouding tussen de waarde van het huis en het hypotheekbedrag. Als je een nieuw huis koopt, wordt deze verhouding opnieuw bepaald. Dit kan gevolgen hebben voor de hypotheekrente. Vooral als je nu een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie en daar met je nieuwe huis niet meer voor in aanmerking komt.

Restschuld meefinancieren in je nieuwe hypotheek

Verkoop je jouw huis, maar kun je van de opbrengst je hypotheekschuld niet aflossen? Dan heb je te maken met een restschuld die je bij BLG Wonen onder voorwaarden kunt meenemen naar een nieuwe (volgende) hypotheek. Je maakt dan gebruik van de Restschuldregeling. Naast je lopende hypotheek bij BLG Wonen sluit je dan een nieuwe, tweede hypotheek af.

Overwaarde gebruiken voor je nieuwe hypotheek

Als je je huis met overwaarde verkoopt, dus voor een hoger bedrag dan je het hebt gekocht, moet je dit geld in principe gebruiken voor het kopen van je nieuwe huis. Doe je dit niet? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Als je een duurder huis koopt en geen extra eigen geld inlegt, heb je een hogere hypotheek nodig. De aanvullende lening moet je afsluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker.

Nationale Hypotheek Garantie meenemen naar je nieuwe huis

Heb je jouw oude huis gekocht met Nationale Hypotheek Garant (NHG)? Kijk dan goed of het kopen van je nieuwe huis hier gevolgen voor heeft.

Als het aankoopbedrag van je nieuwe huis (inclusief verbouwkosten) niet hoger is dan €355.000 kom je weer in aanmerking voor NHG. NHG is echter huis gebonden, dus als je je oude huis verkoopt, vervalt de Nationale Hypotheek Garantie. Daarom moet je NHG, als je daar met je nieuwe huis weer voor in aanmerking komt, opnieuw aanvragen. Je moet dan ook de bijbehorende kosten weer betalen.

Heb je je oude woning gekocht met NHG, maar ligt je nieuwe huis boven de grens van €355.000? Dan kom je met je nieuwe huis niet in aanmerking voor NHG. Zodra je jouw oude huis verkoopt, vervalt automatisch de NHG. Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie betaal je vaak een lagere rente dan voor een hypotheek zonder NHG. Informeer bij jouw hypotheekverstrekker wat de gevolgen zijn voor je hypotheekrente als je een huis koopt waarmee je niet meer in aanmerking komt voor NHG.

Kosten voor het meenemen van je hypotheek

Er zijn geen extra kosten voor het meenemen van je hypotheek naar je nieuwe woning. Zowel bij het meenemen van je hypotheek als het afsluiten van een nieuwe hypotheek worden de volgende kosten berekend:

  • Kosten voor hypotheekadvies
  • Notariskosten voor de nieuwe hypotheekakte
  • Taxatiekosten
  • Eventuele kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie

Wil je advies over wat de beste keuze is in jouw situatie; je hypotheek meenemen of een nieuwe afsluiten? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur.

Vind een adviseur bij jou in de buurt

Mogelijk vind je deze pagina's ook interessant: