Uitleg toetsrente

Als je een hypotheek wilt afsluiten en voor een rentevaste periode van minder dan tien jaar kiest, moeten hypotheekadviseurs rekenen met een toetsrente. Deze toetsrente bepaalt of een hypotheek voor jou op lange termijn verantwoord is en bij jouw inkomen past.

De toetsrente is een gemiddelde van de actuele hypotheekrente. De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) stelt de toetsrente elk kwartaal vast voor hypotheken met een rentevaste periode korter dan 10 jaar.

Een hypotheekadviseur kijkt altijd of jouw maandlasten bij je inkomen passen. Is de werkelijke rente hoger dan de toetsrente? Dan rekent de adviseur met de werkelijke rente.

Waarom bestaat toetsrente?

Toetsrente voorkomt dat je meer leent voor een woning dan dat je eigenlijk kunt dragen. Stel: je wilt een huis kopen dat misschien wat aan de dure kant is voor je inkomen. De hypotheekrente die je krijgt aangeboden voor vijf jaar is laag. In theorie kun je dat relatief dure huis daardoor toch kopen.

Toch is het niet zo eenvoudig. Het is denkbaar dat je rente na de rentevaste periode van vijf jaar stijgt. Je maandelijkse woonlasten stijgen dan mee, terwijl je inkomen mogelijk niet mee groeit. Daardoor zou je je hypotheek na afloop van de rentevaste periode niet meer kunnen betalen. Om dat te voorkomen, bestaat toetsrente.

Maximale hypotheek berekenen

Wil jij weten wat je kunt lenen voor een huis? In onze tool bereken je in 6 stappen globaal je maximale hypotheek.

Bereken je maximale hypotheek

Meer informatie over hypotheken: