Mogelijkheden einde looptijd

Je hypotheek loopt af vóór 1 januari 2025

Loopt je hypotheek af voor 1 januari 2025? Dan heb je een brief van ons gekregen met informatie over wat je precies kunt doen. Heb je deze brief niet meer? Of heb je vragen? Bel ons dan op 046 - 478 88 88. We helpen je graag.

Je hypotheek loopt af op of na 1 januari 2025

  1. Je lost je hypotheek voor een deel of helemaal af met eigen geld. Bijvoorbeeld met spaargeld of met geld dat vrijkomt uit een beleggings- of levensverzekering die aan je hypotheek gekoppeld is.
  2. Je verkoopt je huis voor de einddatum en lost je hypotheek af met de verkoopopbrengst.
  3. Je sluit een nieuwe hypotheek om je huidige hypotheek mee af te lossen. Jouw hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Of vind een adviseur bij jou in de buurt.

Stap 1: Bekijk je hypotheek en je situatie

We vinden het belangrijk dat je genoeg tijd hebt om te beslissen hoe je op de einddatum je hypotheek wilt aflossen. Daarom krijg je 1 jaar voor de einddatum een brief van ons. Daarin staat hoeveel je nog moet terugbetalen. Denk na over je mogelijkheden hoe je dit bedrag aan ons terugbetaalt. Bijvoorbeeld met eigen geld of een nieuwe hypotheek. Vraag eventueel advies aan je hypotheekadviseur. Die kan hiervoor kosten in rekening brengen.

Check je aflossingsvrije hypotheek

Stap 2: Geef aan ons door wat je wilt doen

Zeven maanden voordat je hypotheek afloopt, krijg je een tweede brief van ons. Daarin vragen we je met een formulier aan ons door te geven wat jij wilt doen. Los jij je hypotheek af met eigen geld? Of vraag je een nieuwe hypotheek aan met hulp van een adviseur? Hebben we het formulier binnen? Dan leggen we je daarna precies uit wat je moet doen.

Stap 3: Los je hypotheek af of vraag een nieuwe hypotheek aan

  • Je lost je hypotheek helemaal af

Heb je aan ons doorgegeven dat je de hypotheek die afloopt helemaal wilt aflossen? Dan krijg je een maand voor de einddatum een brief van ons waarin staat welk bedrag je moet betalen en hoe je dat doet.

Goed om te weten: verkoop je je huis voor de einddatum? En los je de hypotheek af met de verkoopopbrengst? Dan regel je dat via de notaris.

  • Je lost je hypotheek voor een deel af

Los je een deel van je hypotheek af met eigen geld? Zoals spaargeld of geld dat vrijkomt uit een beleggingspolis of levensverzekering? Voor het deel dat overblijft heb je vaak een nieuwe hypotheek nodig. Maak hiervoor een afspraak met je adviseur.

  • Een nieuwe hypotheek via je adviseur

Weet je niet zeker welke keuze het beste bij jouw situatie past? Of wil je een nieuwe hypotheek afsluiten om de hypotheek die afloopt af te lossen? Maak dan een afspraak met je adviseur. Of vind een adviseur bij jou in de buurt. Houd rekening met advieskosten.

Je kiest voor een nieuwe hypotheek: zo werkt het

Bestaat je hypotheek uit meer leningdelen?

Je vraagt een nieuwe hypotheek aan voor het deel dat binnenkort afloopt. Heb je ook nog andere aflossingsvrije leningdelen die later aflopen? Dan mag je die ook meenemen in de aanvraag. Wel zo makkelijk: je hoeft maar één keer een nieuwe hypotheek aan te vragen. En je hebt straks één nieuwe einddatum voor al je aflossingsvrije leningdelen. Ook je rente mag je gewoon meenemen voor de rest van de rentevaste periode.

Wat kun je betalen?

Als je een nieuwe hypotheek wilt, bekijk je samen met je adviseur of je het maandbedrag kunt betalen. Daarom vragen we verschillende documenten bij je op. Denk bijvoorbeeld aan je aangifte Inkomstenbelasting en pensioenoverzicht. We hebben ook een taxatierapport van je huis nodig.

Goed om te weten: je hebt niet altijd een volledig taxatierapport nodig. Soms heb je genoeg aan een online taxatie (Calcasa Desktop Taxatie). En we controleren of je nog andere leningen hebt.

Heb je een gekoppelde beleggingsrekening of verzekering?

We kijken naar de opgebouwde waarde van verzekeringen en beleggingsrekeningen als deze aan je hypotheek gekoppeld zijn. Als je hypotheek afloopt, los je dat eerst af met deze opgebouwde waarde. Het bedrag dat overblijft, is het bedrag dat je nog moet aflossen. Voor dat bedrag kun je een nieuwe hypotheek aanvragen via je adviseur. Goed om te weten: de waarde van een verzekering of beleggingsrekening kan nog veranderen. Je weet nu nog niet precies wat de waarde is op de einddatum van je hypotheek.

Je nieuwe hypotheek

Als we zien dat je de nieuwe hypotheek kunt betalen en de nieuwe hypotheek voldoet aan de voorwaarden, krijg je een hypotheekofferte van ons. Je nieuwe hypotheek wordt misschien wel anders dan je huidige hypotheek, omdat de regels voor hypotheken veranderd zijn. Je aflossingsvrije hypotheek mag tegenwoordig bijvoorbeeld nog maar maximaal 50% van de woningwaarde zijn.

Rente

Loopt je rente langer door dan het einde van je hypotheek? Dan houd je die rente tot de datum dat die afloopt. Loopt je rente af op de einddatum? Dan kies je een nieuwe rente. Daarvoor krijg je van ons een renteaanbod.

Hypotheekrenteaftrek

Of je de hypotheekrente mag aftrekken hangt af van het jaar waarin je de hypotheek hebt afgesloten. Je adviseur kijkt samen met jou of je de hypotheekrente nog mag aftrekken.

Lees hier alles over hypotheekrenteaftrek

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Heb je NHG voor de hypotheek die afloopt? Dan vervalt deze garantie op de einddatum. Wil je een nieuwe hypotheek? Dan kun je deze niet nog een keer met NHG krijgen.

Kosten

Vraag je een nieuwe hypotheek aan via je adviseur? Dan betaal je:

Advies nodig? Overleg met een adviseur

Het voordeel van het vernieuwen van je hypotheek is dat je meestal geen notariskosten hoeft te betalen. Toch kan het verstandig zijn om te kijken of je hypotheek nog bij je past. Wil je weten wat in jouw situatie de beste keuze is? Overleg met je eigen adviseur. Heb je die nog niet? Vind een adviseur bij jou in de buurt.