Mogelijkheden hypotheek einde looptijd

  1. Je lost je hypotheek af met eigen geld. Bijvoorbeeld met spaargeld of geld dat vrijkomt uit een beleggings- of levensverzekering die je bij je hypotheek afsloot.
  2. Je verlengt (een deel van) je hypotheek met 30 jaar. Dat kan alleen als je de hypotheeklasten kunt blijven betalen.
  3. Je sluit een nieuwe hypotheek af en hiermee los je je huidige hypotheek af. Dit kun je doen met hulp van een adviseur.

Hypotheek aflossen of verlengen?

Ruim van tevoren (18 maanden voor de einddatum) laten we je weten hoeveel je nog moet aflossen. Kies je voor aflossen? Dan krijg je 3 maanden voor de einddatum een aflosnota zodat je precies weet welk bedrag je moet aflossen. Kies je ervoor om je hypotheek te verlengen? Lees dan hieronder hoe dat werkt.

Hypotheek verlengen

  • Om je hypotheek te verlengen, is het belangrijk dat je de hypotheek kunt blijven betalen. Daarvoor willen we weten wat je inkomsten nu en in de toekomst zijn. Hiervoor kijken we naar je aangifte inkomstenbelasting en pensioenoverzicht. En eventueel ook een waardeoverzicht van de aan de hypotheek gekoppelde polis of belegging.
  • We kijken ook of je andere leningen hebt. En naar de opgebouwde waarde van een verzekering of beleggingsrekening die aan je hypotheek is gekoppeld. Op de einddatum van je hypotheek lossen we eerst je hypotheek af met de opgebouwde waarde van die verzekering of beleggingsrekening. Het bedrag dat overblijft, is het bedrag dat je nog moet aflossen. Voor dat bedrag kan je je hypotheek verlengen. Goed om te weten: de waarde van een verzekering of beleggingsrekening zal nog veranderen, dus je weet nu nog niet precies wat de waarde is op de einddatum van je hypotheek.
  • Kun je je hypotheek blijven betalen? Dan krijg je een voorstel van ons om je huidige hypotheek te verlengen.
  • Heb je een hypotheek die lager is dan € 50.000? En heb je de laatste 12 maanden geen achterstand op je hypotheek gehad? Dan krijg je automatisch een verlengingsvoorstel als je hiervoor kiest.
  • Heb je een rente die langer doorloopt dan de einddatum van je hypotheek? Dan houd je die rente tot de datum dat deze afloopt.

Kosten bij verlengen einde looptijd hypotheek

De administratiekosten bedragen € 195 per hypotheek, met een maximum van € 390. De administratiekosten incasseren wij altijd van het bij ons bekende rekeningnummer.

Advies nodig? Overleg met een adviseur

Het voordeel van het verlengen van je hypotheek is dat je meestal geen advies- en notariskosten hoeft te betalen. Toch kan het verstandig zijn om te kijken of je hypotheek nog bij je past. Wil je weten wat in jouw situatie de beste keuze is? Overleg met je eigen adviseur. Heb je die nog niet? Vind een adviseur bij jou in de buurt.