Let op: de BLG Aanvullend Inkomen Opbouwrekening kun je niet meer afsluiten.

    De BLG Aanvullend Inkomen Opbouwrekening in het kort

    • Je spaart belastingvrij door met je ontslagvergoeding.
    • Je krijgt een variabele of vaste rente.
    • Je kiest zelf of en hoe je belegt.

    Zo werkt de BLG Aanvullend Inkomen Opbouwrekening

    Met de BLG Aanvullend Inkomen Opbouwrekening kun je belastingvrij doorsparen met je ontslagvergoeding. Je kunt sparen tegen een variabele of vaste rente. Spaar je tegen een variabele rente? Dan kan de rente stijgen of dalen. Spaar je tegen een vaste rente? Dan staat de hoogte van de rente tijdens de looptijd van het deposito vast. Je kunt er ook voor kiezen om (een deel van) je ontslagvergoeding te beleggen. Na de opbouwperiode laat je het gespaarde kapitaal uitkeren. Bijvoorbeeld op een BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening. Je kunt zelf bepalen wanneer. Hierbij gelden wel twee wettelijke spelregels: de uitkeringen moeten uiterlijk ingaan in het jaar waarin je voor het eerst AOW krijgt en moeten voldoen aan een minimale en maximale looptijd.
    • Met de BLG Aanvullend Inkomen Opbouwrekening spaar je op een geblokkeerde rekening tegen een variabele rente. Deze rente wordt maandelijks op je rekening bijgeschreven. Je kunt ook (een deel van) je geld voor langere tijd vastzetten op een deposito. Tijdens de looptijd blijft de rente gelijk. Deze looptijd is minimaal 1 jaar en maximaal 10 jaar. Na afloop van het deposito wordt het geld weer op je Opbouwrekening gestort.

      Variabele of vaste rente?
      Op de Aanvullend Inkomen Opbouwrekening geldt een variabele rente. Die rente kan stijgen of dalen. Kies je voor een Vaste Rente dan staat de rente vast tijdens de looptijd. Dat geeft zekerheid. En beschermt je bij een dalende variabele rente. Maar zorgt er ook voor dat je niet profiteert van stijgende variabele rentes. Maak voor jezelf een goede afweging. Lees daarom goed de informatie op deze pagina en vergelijk onze huidige variabele en vaste rentes.

      Meer weten over de rente?
      Bekijk dan de actuele rentes.

      Heb je de rekening al en wil je een deposito openen (minimale inleg € 500)?
      Vul dan onderstaand formulier ‘Openen of Verlengen BLG Aanvullend Inkomen Vaste Rente’ in en stuur het naar ons op.


      Dat kan per e-mail naar: blg.banksparen@blg.nl

      Of per post naar:
      BLG Wonen
      Afdeling Sparen en Banksparen
      Postbus 10021
      3505 AA Utrecht

    • Naast sparen kun je ook beleggen in 5 ASN Duurzame Mixfondsen. Je belegt dan zelfstandig. Dit betekent dat je vrij kunt kiezen uit deze ASN beleggingsfondsen. Je krijgt van ons geen advies en belegt via Mijn BLG. Wel helpt de Doelplanner, een handige tool in Mijn BLG, je in het doorrekenen van je beleggingskeuzes.

      Past beleggen bij mij?

      Wil je beleggen met (een deel van) je ontslagvergoeding? Doe dat alleen wanneer het geld dat je belegt niet essentieel is voor je toekomstige levensonderhoud. Start alleen met beleggen wanneer je nog minimaal 5 jaar voor je AOW-leeftijd zit.

      Beleggen met een Aanvullend Inkomen Opbouwrekening is mogelijk als je:

      • minimaal 5 jaar je geld kunt en wilt beleggen
      • zelfstandig kunt en wilt beleggen in beleggingsfondsen
      • bereid bent om beleggingsrisico te lopen
      • genoeg weet over de risico’s van beleggen


      Beleggen met een Aanvullend Inkomen Opbouwrekening is niet geschikt als je:

      • belegt met geld dat je nu of later echt niet kunt missen
      • geen beleggingsrisico wilt lopen
      • geen internet hebt


      Kijk op 'Koersen en fondsen' voor meer informatie over het rendement, de kosten en risico’s van de fondsen. Je vindt daar ook het Essentiële informatiedocument. Wil je starten met beleggen op je bestaande opbouwrekening? Vul dan de Aanvraag Beleggen bij Aanvullend Inkomen Opbouwrekening in.

      Kosten bij beleggen

      Voor beleggen met een Aanvullend Inkomen Opbouwrekening betaal je servicekosten aan ons en fondskosten aan de fondsbeheerder. De servicekosten zijn maximaal 0,3% per jaar. De fondskosten zijn verwerkt in de koers van het fonds. Je leest meer over alle kosten op de pagina 'Koersen en fondsen'.

    • Je betaalt geen kosten over de BLG Aanvullend Inkomen Opbouwrekening. Je betaalt niet voor je inleg en ook niet voor de rekening zelf. Je betaalt alleen een boeterente als je voor het einde van de afgesproken looptijd een deposito beëindigt. Wil je je ontslagvergoeding onderbrengen bij een andere bank of verzekeraar? Je betaalt ons dan geen kosten voor het uitvoeren van de kapitaaloverdracht. We houden dit in van het geld op je Opbouwrekening. Kijk bij “Je geld beleggen” voor de beleggingskosten.
    • Je BLG Aanvullend Inkomen Opbouwrekening valt in box 1. Je betaalt geen belasting als het geld op de rekening staat. Je betaalt pas belasting als je het geld uitgekeerd krijgt.
    • Je spaart of je belegt met een geblokkeerde rekening. Als je tussentijds geld opneemt, betaal je sinds 1 januari 2014 geen revisierente meer. Revisierente is een soort boeterente die je moet betalen aan de Belastingdienst. Op de uitkering(en) wordt/worden wel loonheffingen ingehouden, omdat je over je ontslagvergoeding nog geen belasting hebt betaald.

      Wil je het tegoed van je BLG Aanvullend Inkomen Opbouwrekening opnemen? Dan heeft dit fiscale gevolgen. Ga naar je financieel adviseur voor advies. Heb je nog geen adviseur? Vind er een bij jou in de buurt.

    • Je spreekt een looptijd en inleg af bij het afsluiten van een deposito. Wil je je deposito beëindigen voor de afgesproken looptijd? Dan betaal je ons 1,25% van je tegoed per jaar dat je niet volmaakt tot aan de originele einddatum. Kijk in de voorwaarden voor de maximale opnamekosten.

      Wil je je BLG Aanvullend Inkomen Opbouwrekening tussentijds beëindigen? En gebruik je het spaarsaldo niet voor de aankoop van een gouden handdruk uitkeer- of een ander gouden handdruk opbouwproduct? Dan betaal je over het opgenomen bedrag inkomstenbelasting. Lees voor meer informatie de productvoorwaarden.
    • Als je komt te overlijden, dan ontvangen je partner en/of erfgenamen het tegoed van je BLG Aanvullend Inkomen Opbouwrekening. Het geld komt dus altijd terecht bij je nabestaanden. Volgens de belastingwetgeving moet het saldo op je rekening toekomen aan je (ex-)partner of kinderen tot dertig jaar. Je nabestaanden moeten het spaargeld vervolgens in termijnen laten uitkeren. Op deze uitkeringen worden de wettelijke loonheffingen ingehouden en afgedragen aan de Belastingdienst. Ontvangt (ook) een andere nabestaande dan je (ex-)partner of kinderen tot dertig jaar het spaargeld? Dan wordt het geld onder inhouding van loonheffingen, en eventuele erfbelasting, in één keer uitgekeerd.

    Belangrijke informatie en documenten

    In de voorwaarden en bijlagen hieronder lees je wat je van ons kunt verwachten. Maar ook wat wij van jou verwachten. Om te begrijpen hoe de BLG Aanvullend Inkomen Opbouwrekening precies werkt, is het belangrijk dat je de bijlagen goed doorleest.

    Let op: geld dat op de BLG Aanvullend Inkomen Opbouwrekening staat, valt onder de Nederlandse Depositogarantie. Je beleggingen zelf vallen daar niet onder.

    Voorwaarden

    Overige documenten

    Formulieren

    Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

    Heb je vragen over de BLG Aanvullend Inkomen Opbouwrekening? Een onafhankelijke adviseur helpt je graag verder. Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.

    Houd rekening met advieskosten. Het tarief verschilt per adviseur.