Wat is Nederlandse Depositogarantie?

Geld op rekeningen van Nederlandse banken wordt wettelijk beschermd door de Nederlandse Depositogarantie, voorheen bekend onder de naam ‘Depositogarantiestelsel'. Nederlandse Depositogarantie garandeert dat als een bank met een bankvergunning van de Nederlandsche Bank (DNB) failliet gaat, je tot € 100.000 terugkrijgt. Binnen 7 werkdagen heb je dan weer beschikking over je geld. De limiet van € 100.000 geldt per persoon.

Depositogarantie en BLG Wonen

BLG Wonen is een handelsnaam van de Volksbank N.V. De Volksbank N.V. heeft een bankvergunning en valt onder de Nederlandse Depositogarantie, voorheen het depositogarantiestelsel.

 • Heb je een eenmanszaak of ben je zzp’er met een eenmanszaak? En heb je zakelijke en particuliere rekeningen bij één bank? Dan wordt het geld op die rekeningen bij elkaar opgeteld. Al dat geld samen is tot maximaal € 100.000 gegarandeerd.

  Depositogarantie is er voor particulieren en de meeste ondernemingen. Maar niet voor financiële ondernemingen (zoals pensioenfondsen) en de overheid (zoals een gemeente). Als het nodig is, komt DNB in actie. DNB bepaalt of iemand een vergoeding krijgt en wat de hoogte van de vergoeding is. Meer informatie hierover vind je op de website van DNB.

 • Geld dat op de volgende rekeningen staat, valt onder het depositogarantiestelsel:

  • Betaalrekeningen
  • Spaarrekeningen
  • Bijzondere spaarrekeningen zoals termijndeposito’s
  • Beleggingsrekeningen
  • Levenslooprekeningen
  • Bankspaarrekeningen die niet voor de aflossing van je hypotheek zijn


  Wat valt niet onder de Depositogarantie?

  • Beleggingen
  • Beleggings- en (bank)spaarhypotheken


  Geld dat op een beleggingsrekening staat, valt dus onder de Depositogarantie. Je beleggingen zelf vallen er niet onder. Lees meer over de wettelijke bescherming van je beleggingen.

 • Je bankspaarhypotheek is gekoppeld aan een Spaarrekening Eigen Woning (SEW). Deze spaarrekeningen vallen niet onder de Depositogarantie.

  Wat gebeurt er als een bank failliet gaat?
  Als een bank failliet gaat, dan wordt het spaargeld dat op je SEW staat van je hypotheek afgehaald. Dat staat in de wet. Je hypotheek wordt dan dus lager. Er wordt geen belasting over geheven, ook niet als je nog geen 15 of 20 jaar premie hebt betaald. Ook mag je weer ergens anders een bankspaarhypotheek afsluiten voor hetzelfde bedrag dat je nog had voordat het spaargeld eraf werd gehaald. Een voorwaarde is dan wel dat je dit moet doen in het kalenderjaar nadat je vorige hypotheek en SEW zijn verrekend. Stel dat dit 1 februari 2017 was, dan moet je voor 31 december 2018 een nieuwe bankspaarhypotheek met SEW afsluiten.

  Heb je geen hypotheek, maar nog wel geld op je SEW?
  Het kan zijn dat je geen hypotheek meer hebt, maar nog wel geld op je SEW hebt staan. Bijvoorbeeld omdat je huis is verkocht terwijl je geen nieuwe koopwoning hebt. Dan valt het geld op de SEW wel onder het depositogarantiestelsel als een bank failliet gaat.

  Heb je geld op je rekening staan omdat je je woonhuis net hebt verkocht of gekocht?
  Dan kun je tijdelijk misschien op meer dan € 100.000 rekenen. Lees meer op de website van DNB.

 • Heb je een en/of-rekening met iemand anders? Dan krijgen jullie allebei evenveel terug tot maximaal € 100.000 per persoon. Heeft één van jullie nog andere rekeningen? Dan geldt het maximum voor alle rekeningen samen.
 • BLG Wonen, SNS, ASN Bank en RegioBank zijn onderdeel van de Volksbank. Deze merken vallen onder de bankvergunning van de Volksbank. Het geld op deze rekeningen wordt bij elkaar opgeteld. Al dat geld samen is tot maximaal € 100.000 gegarandeerd per persoon.

  Voorbeeld
  Stel, je hebt drie rekeningen: één bij BLG Wonen, één bij SNS en één bij RegioBank. Op elke rekening staat € 100.000. Gaan alle drie de banken failliet? Dan heb je recht op € 100.000. Want BLG Wonen, SNS en RegioBank horen bij dezelfde bank.
 • Open je bij ons een rekening die onder de Depositogarantie valt? Dan krijg je bij de overeenkomst het 'informatieblad Nederlandse Depositogarantie’ met uitleg. Op je papieren en digitale afschriften zie je ook dat de rekening onder de Nederlandse Depositogarantie valt.


  Heb je dit informatieblad van ons gekregen en zie je een verwijzing naar de Nederlandse Depositogarantie op je papieren en digitale afschriften? Dan betekent dit dat je rekening onder de garantie valt. De Nederlandsche Bank bepaalt of je echt in aanmerking komt voor de vergoeding. Je krijgt het informatieblad ook als er meer geld op je rekening(en) staat dan het maximale bedrag van de garantie.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

Heb je vragen over de Nederlandse Depositogarantie? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder.

Neem contact op