Kom je in betalingsproblemen? Neem contact met ons op

Soms kan het tegenzitten in je financiële situatie. Omdat je tijdelijk geen werk hebt, je langdurig ziek bent of je partner bent verloren. Geen makkelijke tijd waarin je je waarschijnlijk zorgen maakt over hoe nu verder? Kan ik mijn hypotheek nog wel betalen? Ons Hulpteam Hypotheek staat altijd klaar om je te helpen bij verwachte en onverwachte betalingsproblemen.

Hulpteam Hypotheken

Denk je dat je (binnenkort) je hypotheek niet meer kunt betalen? Neem dan contact op met ons Hulpteam Hypotheken. Samen met jou kijken ze naar je situatie en oplossingen die daarbij passen. Je kunt het team bereiken via 030 - 219 7010. Of stuur een e-mail naar hulpteamhypotheken@devolksbank.nl.

Als je op tijd om hulp vraagt, kun je geldproblemen vaak voorkomen of beperken. Wacht dus niet te lang en maak gebruik van onze hulp.

Je kunt  jouw situatie ook met een onafhankelijke adviseur bespreken. Samen bekijk je jouw financiële situatie en wat de mogelijkheden zijn. Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.

Wat kun je zelf doen?

1. Zorg voor inzicht in inkomsten en uitgaven

Het (maandelijks) bijhouden van een overzicht  van je inkomsten en uitgaven kan voorkomen dat je in de financiële problemen komt. Vul bijvoorbeeld onderstaand formulier in. Als je weet wat er iedere maand aan geld binnenkomt en uitgaat, zie je snel of je in de problemen komt met het betalen van je maandlasten.

2. Waar kun je op besparen?

Als je verwacht dat je geld tekort komt, kun je proberen te besparen. Op de ene uitgave gaat dat makkelijker dan op de andere. De hypotheek moet je betalen. En de energierekening ook. Maar misschien loont het wel om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Loop al je uitgaven eens langs en kijk op welke je kunt besparen. In de onderstaande folder lees je wat je kunt doen om je financiële situatie te verbeteren en betalingsachterstand te voorkomen.

3. Vraag voorlopige belastingteruggave aan

Als je een hypotheek hebt voor een eigen woning, is de hypotheekrente meestal aftrekbaar van de belasting. Aan het eind van het jaar kun je een bedrag terugvragen via je aangifte inkomstenbelasting. Je kunt het ook eerder doen via een aanvraag voorlopige teruggave inkomstenbelasting. Je ontvangt het bedrag dan maandelijks terug. Let op dat je de bedragen aan inkomen en hypotheekrente niet te hoog inschat in je aanvraag. Anders moet je aan het einde van het jaar geld terugbetalen. 

Kijk voor meer informatie over een voorlopige belastingteruggave op de de website van de Belastingdienst.

4. Check bij de gemeente of je woonkostentoeslag kunt krijgen

Heb je tijdelijk niet voldoende inkomen om de hypotheeklasten te betalen? Dan kun je misschien bij je gemeente een ‘woonkostentoeslag’ krijgen. Dit is een tijdelijke aanvulling op je inkomen, vergelijkbaar met de huursubsidie. De voorwaarden om woonkostentoeslag te krijgen, verschillen per gemeente. Vraag hiernaar bij je eigen gemeente.

5. Praat met je werkgever

Bespreek met je werkgever de mogelijkheden voor een betalingsregeling. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om een gedeelte van je maandsalaris rechtstreeks naar ons over te laten maken. Ook kun je je vakantiegeld of je dertiende maand gebruiken om een betalingsachterstand te voorkomen.

Veelgestelde vragen

 • Een betalingsachterstand kan gevolgen hebben voor de belastingaftrek. Of je lening voldoet aan de aflossingseis kun je op een aantal momenten controleren:

  • Op 31 december.
  • Op het moment dat je je huis verkoopt.
  • Als het rentepercentage wijzigt.
  • Op het moment dat je de hypotheek oversluit.

  Als je op 31 december niet aan de aflossingseis voldoet, gaat de renteaftrek voor de gehele eigenwoningschuld verloren. Er zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld in onderstaande situaties:

  • Bij een incidentele betalingsachterstand.
  • Bij een foutieve berekening.
  • Bij een betalingsachterstand waarbij je in overleg met de bank tot een nieuwe betalingsregeling komt.

  Ga naar je adviseur voor de exacte invulling en mogelijkheden in jouw situatie. Als je op de overige toetsmomenten (dus niet op 31 december) niet aan de aflossingseis voldoet, kun je de rente niet meer aftrekken voor het bedrag dat te weinig is afgelost. Om te berekenen of je voldoet aan de aflossingseis kun je de rekenmodule op de website van de Belastingdienst gebruiken.