Kom je in betalingsproblemen? Neem contact met ons op

Soms kan het tegenzitten in je financiële situatie. Omdat je tijdelijk geen werk hebt, je langdurig ziek bent of je partner bent verloren. Geen makkelijke tijd waarin je je waarschijnlijk zorgen maakt over hoe nu verder? Kan ik mijn hypotheek nog wel betalen? De financiële coach staat altijd klaar om je te helpen bij verwachte en onverwachte betalingsproblemen.

Financiële coach

Denk je dat je (binnenkort) je hypotheek niet meer kunt betalen? Dan is het goed om direct actie te ondernemen. Neem dan contact op met de financiële coach. Samen met jou kijkt hij naar jouw situatie en oplossingen die daarbij passen. Je kunt de financiële coach bereiken via 030 - 219 4335. Of stuur een e-mail naar rustingeldzaken@blg.nl.

In veel gevallen zijn betalingsproblemen het gevolg van een verandering van het inkomen door bijvoorbeeld werkloosheid. Dit hoeft geen blijvende situatie te zijn. Voor de maanden dat je geen inkomen of een lager inkomen hebt, kun je de mogelijkheden voor een betalingsregeling met ons bespreken.

Financiële zorgen

Als je op tijd om hulp vraagt, kun je geldproblemen vaak voorkomen of beperken. Wacht dus niet te lang en maak gebruik van onze hulp. We zijn er namelijk ook voor je als er financiële zorgen zijn. Wij maken geen gebruik van incassobureaus, maar nemen persoonlijk contact met je op.

Je kunt  jouw situatie ook met een onafhankelijke adviseur bespreken. Samen bekijk je jouw financiële situatie en wat de mogelijkheden zijn. Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.

Vragen?

Heb je een vraag over je hypotheek en de betaalbaarheid daarvan? Wij geven op deze pagina antwoord op veelgestelde vragen.

Wat kun je zelf doen?

1. Zorg voor inzicht in inkomsten en uitgaven

Het (maandelijks) bijhouden van een overzicht van je inkomsten en uitgaven kan voorkomen dat je in de financiële problemen komt. Vul bijvoorbeeld onderstaand formulier in. Als je weet wat er iedere maand aan geld binnenkomt en uitgaat, zie je snel of je in de problemen komt met het betalen van je maandlasten.

Waar kun je op besparen?

Als je verwacht dat je geld tekortkomt, kun je proberen te besparen. Op de ene uitgave gaat dat makkelijker dan op de andere. De hypotheek moet je betalen. En de energierekening ook. Maar misschien loont het wel om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Loop al je uitgaven eens langs en kijk op welke je kunt besparen.

2. Grip op je financiën

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) geeft een aantal waardevolle tips om grip op je financiën te houden en betalingsachterstand te voorkomen. Ga naar zelfjeschuldenregelen.nl en volg de stappen. Voor meer informatie kun je ook kijken op nibud.nl.

3. Vraag voorlopige belastingteruggave aan

Als je een hypotheek hebt voor een eigen woning, is de hypotheekrente meestal aftrekbaar van de belasting. Aan het eind van het jaar kun je een bedrag terugvragen via je aangifte inkomstenbelasting. Je kunt het ook eerder doen via een aanvraag voorlopige teruggave inkomstenbelasting. Je ontvangt het bedrag dan maandelijks terug.

Let op dat je de bedragen aan inkomen en hypotheekrente niet te hoog inschat in je aanvraag. Anders moet je aan het einde van het jaar geld terugbetalen. 

Kijk voor meer informatie over een voorlopige belastingteruggave op de de website van de Belastingdienst.

4. Check bij de gemeente of je woonkostentoeslag kunt krijgen

Heb je tijdelijk niet voldoende inkomen om de hypotheeklasten te betalen? Dan kun je misschien bij je gemeente een ‘woonkostentoeslag’ krijgen. Dit is een tijdelijke aanvulling op je inkomen, vergelijkbaar met de huurtoeslag. De voorwaarden om woonkostentoeslag te krijgen, verschillen per gemeente. Vraag hier naar bij je eigen gemeente. Lees hier meer over de woonkostentoeslag.

5. Schuldbemiddeling

De Gemeentelijke Kredietbank (GKB) kan bij schulden bemiddelen tussen jou en de schuldeisers. Dit kan leiden tot een betalingsregeling die afgestemd is op jouw inkomen. Kijk op www.nvvk.nl voor het adres van een Gemeentelijke Kredietbank bij jou in de buurt of vraag ernaar bij jouw gemeente.

6. Praat met je werkgever

Bespreek met je werkgever de mogelijkheden voor een betalingsregeling. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om een gedeelte van je maandsalaris rechtstreeks naar ons over te laten maken. Ook kun je je vakantiegeld of je dertiende maand gebruiken om een betalingsachterstand te voorkomen.

Hoe zit het met hypotheekrenteaftrek bij betalingsachterstand?

Heb je een eigenwoningschuld (box 1) die na 1 januari 2013 is afgesloten en niet onder het overgangsrecht valt? Dan moet je verplicht aflossen. Om te berekenen of je voldoet aan de aflossingseis kun je de rekenmodule op de website van de Belastingdienst gebruiken. Ga naar je adviseur voor de exacte invulling en mogelijkheden in jouw situatie.