Een schuldeiser die beslag legt op je huis, noemen we een beslaglegger. Het beslag wordt gelegd door een deurwaarder. Omdat je hypotheek bij ons loopt, informeert de deurwaarder ons over de beslaglegging op je huis. Ook als je je hypotheeklasten maandelijks netjes betaalt. De deurwaarder laat het beslag ook inschrijven bij het Kadaster.

Wat doen wij als er beslag op je huis wordt gelegd?

  • Krijgen we bericht dat er beslag is gelegd op jouw huis? Dan sturen we je een brief waarin we uitleggen wat de gevolgen kunnen zijn van het beslag. Een gevolg kan zijn dat we je hypotheek opeisen. Dat betekent dat je het hele bedrag van de hypotheek in één keer terug moet betalen. Of dat we misschien je huis moeten veilen, als je geen afspraken met de beslaglegger maakt.
  • Door beslag te leggen op een huis, krijgt een schuldeiser het recht om het huis te veilen. De bank waar de hypotheek loopt, heeft het recht om de veiling over te nemen van de beslaglegger. In plaats van dat de beslaglegger je huis laat veilen, kunnen wij hier dan opdracht voor geven als het moet.

    Krijgen we bericht dat beslag is gelegd op jouw huis? Dan sturen we ook de beslaglegger een brief. In de brief laten we de beslaglegger weten dat we de veiling overnemen. Het voordeel hiervan is, dat we er alles aan kunnen doen om een zo hoog mogelijke prijs voor je huis te krijgen. Zo werken we samen met ervaren notarissen en veilen we via een landelijk platform.

    Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan vragen we een deurwaarder om dit bij de beslaglegger te melden. Dit zijn we verplicht op grond van de voorwaarden van NHG. Dit doen we ook in de uitzonderlijke situatie dat een beslaglegger daarom vraagt.

  • De beslaglegger kan ons vragen om je huis te veilen. Verwachten we op basis van een recent taxatierapport dat de beslaglegger niet uit de verkoopprijs kan worden betaald? Bijvoorbeeld omdat de verkoopwaarde bij een veiling lager is dan de uitstaande hypotheek, inclusief rente en kosten. Dan gaan we in overleg met de deurwaarder om te proberen de veiling te voorkomen.

Kosten

Voor de verwerking van het beslag en alle werkzaamheden die daarbij horen, brengen we administratiekosten in rekening. Als we ook een deurwaarder moeten inschakelen, berekenen we die kosten ook aan jou door. De kosten van de deurwaarder kunnen variëren per geval. We incasseren de kosten via je hypotheek.

Voorkom de veiling van je huis

Een schuldeiser legt beslag op je huis, omdat hij wil dat je de schuld terugbetaalt. Daarvoor hoeft het niet altijd tot een veiling te komen. Blijf in gesprek met je schuldeiser en probeer betaalafspraken te maken die je na kunt komen.

Vragen?

Heb je een vraag over je hypotheek en de betaalbaarheid daarvan? Bekijk ook onze antwoorden op de veelgestelde vragen.

Wij denken met je mee

Heb je financiële stress? Bel dan met onze financiële coach via 030 – 291 43 35 of stuur een e-mail naar rustingeldzaken@blg.nl. Als je op tijd om hulp vraagt, kun je geldproblemen vaak voorkomen of beperken.

Heb je momenteel betalingsproblemen? Neem dan contact op met onze afdeling Financiële Zorg via 030 – 219 63 20. Of stuur een e-mail naar FinancieleZorgSupport@blg.nl. Samen kijken we naar een goede oplossing of passende betaalafspraken. We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 18.00 uur. En op vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Goed om te weten: wij maken geen gebruik van incassobureaus als je een betalingsachterstand hebt. Ook leggen we geen loonbeslag.

Meer over Financiële Zorg