1. Zorg voor inzicht in inkomsten en uitgaven

Het (maandelijks) bijhouden van een overzicht van je inkomsten en uitgaven kan voorkomen dat je in de financiële problemen komt. Via de tool Persoonlijk Budgetadvies op de website van het Nibud krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven. Ook via onderstaand formulier krijg je een goed overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. Als je weet wat er iedere maand aan geld binnenkomt en uitgaat, zie je snel of je in de problemen komt met het betalen van je maandlasten.

Waar kun je op besparen?

Als je verwacht dat je geld tekortkomt, kun je proberen te besparen. Op de ene uitgave gaat dat makkelijker dan op de andere. De hypotheek moet je betalen. En de energierekening ook. Maar misschien loont het wel om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Of je boodschappen in een andere supermarkt te doen. Loop al je uitgaven eens langs en kijk op welke je kunt besparen.

2. Grip op je financiën

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) geeft een aantal waardevolle tips om grip op je financiën te houden en betalingsachterstand te voorkomen. Ga naar zelfjeschuldenregelen.nl en volg de stappen. Voor meer informatie kun je ook kijken op nibud.nl.

3. Vraag voorlopige belastingteruggave aan

Als je een hypotheek hebt voor een eigen woning, is de hypotheekrente meestal aftrekbaar van de belasting. Aan het eind van het jaar kun je een bedrag terugvragen via je aangifte inkomstenbelasting. Je kunt het ook eerder doen via een aanvraag voorlopige teruggave inkomstenbelasting. Je ontvangt het bedrag dan maandelijks terug.

Let op dat je de bedragen aan inkomen en hypotheekrente niet te hoog inschat in je aanvraag. Anders moet je aan het einde van het jaar het teveel ontvangen geld alsnog terugbetalen. 

Kijk voor meer informatie over een voorlopige belastingteruggave op de website van de Belastingdienst.

4. Check bij de gemeente of je woonkostentoeslag kunt krijgen

Heb je tijdelijk niet voldoende inkomen om de hypotheeklasten te betalen? Dan kun je misschien bij je gemeente een ‘woonkostentoeslag’ krijgen. Dit is een tijdelijke aanvulling op je inkomen, vergelijkbaar met de huurtoeslag. De voorwaarden om woonkostentoeslag te krijgen, verschillen per gemeente. Vraag hier naar bij je eigen gemeente. Lees hier meer over de woonkostentoeslag.

5. Schuldbemiddeling

De Gemeentelijke Kredietbank (GKB) kan bij schulden bemiddelen tussen jou en de schuldeisers. Dit kan leiden tot een betalingsregeling die afgestemd is op jouw inkomen. Kijk op nvvk.nl voor het adres van een Gemeentelijke Kredietbank bij jou in de buurt of vraag ernaar bij jouw gemeente.

6. Praat met je werkgever

Bespreek met je werkgever de mogelijkheden voor een betalingsregeling. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om een gedeelte van je maandsalaris rechtstreeks naar ons over te laten maken. Ook kun je je vakantiegeld of je dertiende maand gebruiken om een betalingsachterstand te voorkomen.

7. Bespreek je situatie met een financieel adviseur

Je kunt jouw situatie ook met een onafhankelijke financieel adviseur bespreken. Samen bekijk je jouw financiële situatie en wat je opties zijn om financieel gezonder te worden. Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.

Vragen?

Heb je een vraag over je hypotheek en de betaalbaarheid daarvan? Bekijk ook onze antwoorden op de veelgestelde vragen. Of neem contact op met onze financiële coach. Samen met jou kijkt de coach naar jouw situatie en oplossingen die daarbij passen. Je kunt de financiële coach bereiken via 030 - 291 4335. Of stuur een e-mail naar rustingeldzaken@blg.nl.