Let op: de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening kun je niet meer afsluiten.

In het kort

Hoe werkt de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening?

De BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening is een bankspaarrekening. Dat is een geblokkeerde rekening, waarmee je geld spaart of belegt als aanvulling op je pensioen. Na de opbouwperiode laat je het gespaarde kapitaal uitkeren. Je kunt zelf bepalen wanneer. Hierbij gelden wel twee wettelijke spelregels: de uitkeringen moeten uiterlijk ingaan in het vijfde jaar nadat je voor het eerst AOW krijgt en moeten voldoen aan een minimale en maximale looptijd en bedrag. Je kunt het saldo op je Aanvullend Pensioen Opbouwrekening laten uitkeren met een Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening bij een andere bank, verzekeraar of beleggingsonderneming. Die open je zelf bij die partij of via je eigen adviseur.

Zo werkt de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening:

 • Je kunt eenmalig of periodiek inleggen, zolang dit volgens de belastingregels gebeurt.
 • Je betaalt geen kosten voor de inleg van je geld.
 • We houden geen loonheffingen in over het geld dat je inlegt. Je betaalt pas belasting als je het geld laat uitkeren. Er is wel een maximum dat je belastingvrij mag inleggen.
 • Over je tegoed betaal je geen vermogensbelasting.
 • Je kunt lijfrentekapitaal meenemen vanaf een andere bank of verzekeraar. Dit heet kapitaaloverdracht. Let op! Heb je vóór 1992 een lijfrenteverzekering afgesloten? Dan kan het zijn dat je bij kapitaaloverdracht bepaalde rechten verliest.
 • Je kunt overstappen naar een andere bank of verzekeraar. Je betaalt ons dan geen kosten voor het uitvoeren van de kapitaaloverdracht.
 • Je ontvangt een variabele rente. Deze rente kan dus stijgen of dalen. Maar je kunt ook kiezen voor een vaste rente.
 • Je kunt ook geld beleggen. Naast sparen kun je ook beleggen in 5 ASN Duurzame Mixfondsen. Je belegt dan zelfstandig. Dit betekent dat je vrij kunt kiezen uit deze ASN Beleggingsfondsen. Je krijgt van ons geen advies en belegt via Mijn BLG. Wel helpt de Doelplanner, een handige tool in Mijn BLG, je in het doorrekenen van je beleggingskeuzes.
  Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

  Past beleggen bij mij?

  Wil je beleggen met (een deel van) het geld op je opbouwrekening? Doe dat alleen wanneer het geld dat je belegt niet essentieel is voor je toekomstige levensonderhoud. Start alleen met beleggen als je je AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt.

  Beleggen met een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening is mogelijk als je:

  • minimaal 5 jaar je geld kunt en wilt beleggen
  • zelfstandig kunt en wilt beleggen in beleggingsfondsen
  • bereid bent om beleggingsrisico te lopen
  • genoeg weet over de risico’s van beleggen


  Beleggen met een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening is niet geschikt als je:

  • belegt met geld dat je nu of later echt niet kunt missen
  • geen beleggingsrisico wilt lopen
  • geen internet hebt


  Kijk op 'Koersen en fondsen' voor meer informatie over het rendement, de kosten en risico’s van de fondsen. Je vindt daar ook het Essentiële-informatiedocument.

  Wil je starten met beleggen op je bestaande opbouwrekening? Vul dan de Aanvraag Beleggen bij Aanvullend Pensioen Opbouwrekening in.

  Kosten bij beleggen

  Voor beleggen met een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening betaal je servicekosten aan ons en fondskosten aan de fondsbeheerder. De servicekosten zijn maximaal 0,3% per jaar. De fondskosten zijn verwerkt in de koers van het fonds. Je leest meer over alle kosten op de pagina 'Koersen en fondsen'.

 • Tussentijds mag je geen geld opnemen. Als je langdurig arbeidsongeschikt bent of als het om een klein bedrag gaat kan er een uitzondering gelden. Anders heeft tussentijds geld opnemen gevolgen voor de belasting.
 • Als je overlijdt krijgen je erfgenamen het geld dat over is. Dit krijgen ze in de vorm van een periodieke uitkering: de nabestaandenlijfrente. Over de uitkering wordt loonheffing ingehouden. De minimale duur van deze uitkering hangt af van de relatie die de nabestaande met je heeft. Je financieel adviseur kan je daar meer informatie over geven.

Belangrijke informatie en documenten

De BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening valt onder de Nederlandse Depositogarantie. Voor de meest actuele rente kun je hier terecht.

Voorwaarden

Overige documenten

Formulieren

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

Heb je vragen over de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening? Een onafhankelijk adviseur helpt je graag verder.

Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.