6 tips voor het kiezen van een (nieuwe) rentevaste periode

Loopt jouw rentevaste periode bijna af? Of denk je er aan om je rente tussentijds te wijzigen? Dan kun je kiezen voor een nieuwe rente en opnieuw bepalen voor hoe lang je deze rente vastzet. Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om je hypotheekrente vastzetten voor een bepaalde tijd. Hoe kies je dan de juiste rentevaste periode? Wij helpen je graag op weg met onderstaande tips.

Een rentevaste periode, wat is dat?

Je hypotheek heeft meestal een looptijd van 30 jaar. Binnen die 30 jaar kies je zelf voor bepaalde rentevaste periodes. Die duren minimaal een jaar en maximaal 20 jaar. Jouw rentepercentage verandert in die rentevaste periode niet. Dit percentage voor jouw hypotheek zet je voor een bepaalde periode vast. Hoe langer je de rente vastzet, hoe meer zekerheid je hebt over je maandlasten voor langere tijd. Maar dit betekent vaak ook een hogere rente.

Of je kiest voor een renteperiode van één maand. Dit noemen we een variabele rente. De rente beweegt dan maandelijks mee met de rente uit de markt. In ons overzicht met de meest gestelde vragen over hypotheekrente vertellen wij je meer over hoe een hypotheekrente tot stand komt.

Voorbeeld
Stel, je kiest voor een rentevaste periode van 10 jaar. Dan heb je 10 jaar zekerheid over de rente die je maandelijks betaalt. Zijn de 10 jaar voorbij? Dan kies je vlak voordat je rente afloopt weer een nieuwe rentevaste periode tegen de rentestanden die op dat moment gelden.

Je rentevaste periode loopt bijna af

Als klant van BLG Wonen krijg je drie maanden voor het einde van de rentevaste periode van ons automatisch een nieuw rentevoorstel. Op de pagina 'Rentevaste periode loopt af' leggen wij je uit hoe dat proces precies werkt. Maak je graag gebruik van dit voorstel? Geef dit dan eenvoudig door via Mijn BLG of in onze app. Nog geen Mijn BLG? Op de pagina ‘Mijn BLG aanvragen’ vraag je dit gemakkelijk aan.

Loopt je huidige rentevaste periode nog even door, maar wil je deze het liefst wijzigen? Dan kan het interessant zijn om je rente tussentijds aan te passen. Bijvoorbeeld als de rentes dalen en je hierdoor lagere maandlasten krijgt. Of juist als de rente stijgt en je meer zekerheid wilt door je rente wat langer vast te zetten. Houd er wel rekening mee dat hier extra kosten aan verbonden kunnen zijn. Deze mogelijke kosten bereken je makkelijk zelf in Mijn BLG of de BLG Wonen app. Of neem contact op met een financieel adviseur om zeker te weten of dit gunstig is in jouw situatie.

Tip 1: Bepaal wat je per maand wilt uitgeven aan hypotheeklasten

Per maand heb je een bepaald besteedbaar inkomen. Aan de hand hiervan maak je een verdeling hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen, een gezonde financiële buffer en bijvoorbeeld vakanties. Maar het is ook handig om te bepalen hoeveel jij maandelijks uit wilt geven aan hypotheeklasten. Het rentepercentage van je hypotheek bepaalt deels je hypotheeklast. Deze bestaat namelijk vaak uit een deel aflossing en een deel rentevergoeding.

Heb je van ons een rentevoorstel gekregen? Vergelijk de percentages en maandelijkse bedragen dan eens tussen de verschillende rentevaste periodes. Op deze manier zie je goed welk rentepercentage, en dus rentevaste periode, het meest bij jouw gewenste woonlasten in de buurt komt.


Tip 2: Bereken je actuele woningwaarde

Je rentetarief hangt deels af van de bij ons bekende marktwaarde van je huis. Deze woningwaarde wordt bepaald door de taxatiewaarde of de WOZ-waarde. Is de verhouding tussen de woningwaarde en je openstaande hypotheekschuld lager geworden? Bijvoorbeeld door extra aflossingen of doordat de woningwaarde is gestegen. Dan val je mogelijk in een lagere tariefklasse. Wij kunnen je dan een voordeliger rentetarief aanbieden bij je nieuwe rentevaste periode. Geldt dit voor jou? Op de pagina 'Vraag om een renteverlaging' leggen we alles uit over het aanpassen van je tariefgroep.

Tip 3: Denk na over financiële zekerheid

Hoe langer je een rente vastzet, hoe langer je zekerheid hebt over wat je de komende jaren betaalt aan maandlasten. Hier staat vaak wel een hoger rentetarief tegenover. Ben je op zoek naar een lagere rente? Of wil je juist flexibel blijven? Dan kun je kiezen voor een kortere rentevaste periode. Het is wel belangrijk dat je nadenkt over een eventuele rentestijging als je rentevaste periode afloopt. Deze moet je namelijk wel kunnen blijven betalen. Bespreek met een financieel adviseur welke optie het beste bij jouw situatie past.

Kies je voor een kortere rentevaste periode? Zorg dan dat je een aparte buffer opbouwt om eventuele extra (rente)maandlasten op te kunnen vangen in een nieuwe rentevaste periode.


Tip 4: Denk na over de toekomst

Voordat je je rentevaste periode bepaalt is het handig om na te denken over de toekomst. Verandert er binnenkort iets in je uitgavenpatroon, dan kun je hier alvast rekening mee houden. Bijvoorbeeld bij een kinderwens, als je (tijdelijk) minder gaat verdienen of als je met pensioen gaat. In een tijd dat je minder te besteden hebt, is een financiële buffer en zekerheid in maandlasten extra belangrijk.

Heb je te maken met een scheiding, overlijden of verhuizing? Ook dan zijn er bij BLG Wonen mogelijkheden om je bestaande rente onder voorwaarden te behouden. Of om voor een andere rentevaste periode te kiezen (zonder renteverlies).


Tip 5: Blijf dromen over je woonwensen

Wil je je huis graag verbouwen of verduurzamen? Of heb je de komende jaren verhuisplannen? Dan kan het zijn dat je je hypotheek wijzigt of oversluit naar een andere hypotheek bij ons of bij een andere aanbieder voordat de rentevaste periode is afgelopen. Dan betaal je aan ons mogelijk een vergoeding voor het renteverlies. Als je naar een lager rentepercentage gaat, ontvangen we namelijk minder rente dan dat we met je hebben afgesproken.

Je hoeft geen vergoeding voor het renteverlies te betalen als je aan het einde van je rentevaste periode zit of als je je huis verkoopt. Ook niet als de rente op dat moment hoger is dan de rente van je huidige hypotheek. Heb je dus bij de verkoop van je huis een gunstige rente bij ons? Dan zijn er mogelijkheden om deze rente mee te nemen naar een volgend huis. Vraag je financieel adviseur naar de mogelijkheden.

Tip 6: Kijk naar de inrichting van je hypotheek

De rentestanden zijn vaak moeilijk te voorspellen. Het kan daarom interessant zijn om samen met je financieel adviseur te kijken hoe je je hypotheek het beste in kunt richten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om je hypotheek te verdelen in een aantal verschillende leningdelen. Per leningdeel kies je vervolgens een lange of kortere rentevaste periode. Hiermee spreid je je risico’s meer en ben je niet afhankelijk van één moment in de toekomst waarop je je rentevaste periode opnieuw vast moet leggen.

Zelf je nieuwe rentevaste periode doorgeven

Hebben deze tips je geholpen een keuze te maken voor een nieuwe rentevaste periode? In Mijn BLG of de BLG Wonen App geef je makkelijk zelf je nieuwe rentevaste periode aan ons door. En bereken je eenvoudig wat het op dat moment kost als je je rente tussentijds wilt wijzigen. Als de rente verandert kunnen de kosten voor het tussentijds wijzigen van de rente hoger of lager worden.

Ben je er nog niet aan uit en wil je uitgebreider financieel advies over wat voor jou de beste keuze is? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur. Of vind een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt. Houd rekening met advieskosten.

Terug naar blogoverzicht