Op deze pagina:

Hoe werkt het intern oversluiten bij BLG Wonen?

Als je jouw hypotheek bij BLG Wonen oversluit bij ons, los je jouw huidige hypotheek af en sluit je een nieuwe hypotheek bij ons af. Dit wordt ook wel ‘intern oversluiten’ genoemd, omdat je bij dezelfde geldverstrekker blijft. Bij deze nieuwe hypotheek, tegen de dan geldende voorwaarden, kun je kiezen voor een nieuwe rentevaste periode, nieuwe hypotheekvorm en nieuwe looptijd van de hypotheek.
Illustratie | Oversluiten | BLG Wonen


Voor het aflossen van je huidige hypotheek betaal je meestal een vergoeding voor ons renteverlies. Deze kosten kun je mogelijk wel meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Daardoor wordt je nieuwe hypotheek wel hoger.

Tip: heb je voldoende middelen om de vergoeding voor het renteverlies in één keer te betalen, dan is tussentijds rente aanpassen ook een mogelijkheid. Je hoeft dan geen nieuwe hypotheek af te sluiten. Daarnaast kun je ook kiezen voor rentemiddeling, dan verrekenen we de vergoeding voor het renteverlies met je nieuwe rente.

Is intern oversluiten bij BLG Wonen voor mij interessant?

Staat je huidige rente nog slechts enkele jaren vast? En ben je niet van plan op korte termijn te verhuizen? Dan kan intern oversluiten interessant zijn en kunnen je maandlasten door de lagere rente waarschijnlijk omlaag.

Wil je weten of oversluiten van jouw huidige hypotheek bij ons naar een nieuwe hypotheek van BLG Wonen voor jou interessant is? Maak dan een afspraak met jouw hypotheekadviseur of vind een adviseur in de buurt. Hij of zij kijkt of oversluiten voor jou verstandig is en vraagt eventueel de nieuwe hypotheek bij ons aan. Voor het advies betaal je kosten.

Maak een afspraak

Let op: een lagere rente heeft invloed op je hypotheekrenteaftrek. Maak je gebruik van de voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Pas deze dan aan naar de nieuwe situatie.

Een nieuwe hypotheek afsluiten bij BLG Wonen

Is oversluiten bij ons voor jou mogelijk volgens jouw adviseur? Dan vraagt hij of zij bij ons de nieuwe hypotheek aan. Na de aanvraag beoordelen we of de nieuwe hypotheek past binnen jouw financiële situatie.

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Het intern oversluiten van je huidige hypotheek naar een nieuwe hypotheek bij BLG Wonen kan interessant zijn met het oog op eventuele lagere maandlasten. Aan het oversluiten zitten echter ook kosten verbonden:
  • Sluit je je hypotheek over naar een nieuwe hypotheek met een lagere rente bij ons? Dan betaal je mogelijk een vergoeding voor ons renteverlies, omdat we minder rente krijgen dan we met je hebben afgesproken. In ‘Mijn BLG’ kun je zelf berekenen hoe hoog de vergoeding is. Dit kan bij het onderdeel ‘tussentijds rente aanpassen’.
  • Je betaalt kosten voor het inschakelen van een hypotheekadviseur. Deze advieskosten verschillen per adviseur.
  • Voor het aanvragen van de nieuwe hypotheek moet je een taxatierapport aanleveren om de waarde van jouw woning aan te tonen. Voor de taxatie en het opmaken van het rapport betaal je kosten.
  • Is je nieuwe hypotheek hoger dan de inschrijving van je huidige hypotheek? Dan moet je opnieuw naar de notaris. Hieraan zijn kosten verbonden die je naast de reguliere administratiekosten betaalt. Als je nieuwe hypotheek binnen de inschrijving van de hypotheek past, is het passeren van de hypotheek via de notaris niet nodig. Dan betaal je bij ons alleen € 195 administratiekosten. Jouw adviseur kan je meer vertellen over wat er voor jouw situatie van toepassing is.

De voor- en nadelen op een rij

Als je toch denkt aan een nieuwe hypotheek met lagere rente, kun je je hypotheek dus ook intern oversluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker. Zoals beschreven, zitten hier verschillende voor- en nadelen aan vast. Het is belangrijk om voor jezelf een weloverwogen keuze te maken wat het beste past in jouw situatie.

De voordelen:

  • Je profiteert van een lagere rente.
  • Je kunt de vergoeding voor het renteverlies onder voorwaarden meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Het inkomen en de waarde van de woning moeten wel voldoende zijn om dit te kunnen financieren.
  • Als je nieuwe rentevaste periode is ingegaan, zijn de maandlasten vaak lager dan van je huidige hypotheek.

De nadelen:

  • Je betaalt meestal een vergoeding voor het renteverlies voor het aflossen van je huidige hypotheek.
  • In totaal heb je maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Met je huidige hypotheek heb je al een aantal jaren van deze aftrek geprofiteerd. Wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit en je verlengt de looptijd, kun je waarschijnlijk niet over de hele looptijd de hypotheekrente aftrekken. Onder aan de streep betaal je dan mogelijk meer.
  • Je betaalt kosten voor onder andere hypotheekadvies, de taxatie(rapport) en de notaris.

Advies op maat

Wil je je hypotheek bij BLG Wonen intern oversluiten of meer weten over je mogelijkheden? Maak dan een afspraak met je adviseur of vind er een bij jou in de buurt.

Vind een adviseur

Houd rekening met advieskosten. Het tarief verschilt per adviseur.

Meer lezen over: