Een kijkje op de woningmarkt: wat staat ons in 2024 te wachten?

Hoe gaat 2024 eruitzien als het gaat over de woningmarkt? Natuurlijk hebben ook wij geen glazen bol. Wel nemen we je graag mee in de aangekondigde veranderingen en trends op de woningmarkt en de belangrijkste ontwikkelingen in de financiële sector. Zo helpen we je een beetje wegwijs te worden in de wereld van hypotheken, de woningmarkt en de financiële sector. En leggen we uit wat dit voor jouw situatie kan betekenen.

Wat gebeurt er in de financiële sector?

In ons eerdere blog over de woningmarkt, noemden we al dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentes een aantal keer flink verhoogde. Op dit moment zit de rente op ongeveer 4% en de ECB houdt deze voorlopig op dit niveau. Met deze hoge rente wil de ECB de economie wat afkoelen. Door deze maatregel zagen we de inflatie al behoorlijk dalen. Verwacht wordt dat de totale inflatie in 2024 verder omlaag gaat naar 3,7% en in 2025 verder zakt naar 2,5%. Daarom verwacht de ECB dat het de rente niet verder hoeft te verhogen, maar nog wel vast te houden op dit niveau. De inflatie zal naar verwachting de komende jaren verder dalen. Het doel van de DNB (De Nederlandsche Bank) is een inflatieniveau van 2% (DNB).

Wat zijn de gevolgen op de woningmarkt?

Na een korte periode van dalende huizenprijzen in 2023, wordt verwacht dat de prijzen in 2024 weer heel licht zullen stijgen met 0,4%. En ook in 2025 nog licht doorstijgen. Er is weer iets meer vertrouwen in de woningmarkt en de markt stabiliseert. Toch blijf de markt krap, ondanks dat de vraag en ook de maximale leencapaciteit door loonstijgingen iets hoger is. In de afgelopen kwartalen werden er relatief weinig woningen te koop gezet waardoor het aanbod laag blijft. Daarmee neemt het woningtekort nog verder toe en ondersteunt het de prijsstijging. Hoewel NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) ook positieve geluiden hoort van makelaars dat woningen sneller worden verkocht, de verkoopkansen groter worden en het aantal overbiedingen toeneemt. Toch blijft ook bij hen bezorgdheid bestaan voor de langere termijn over de krapte op de markt. Door het uitblijven van voldoende en betaalbaar aanbod , stijgende prijzen en hoge rente, is de doorstroming minder en zijn de kansen voor woningzoekers minder gunstig.

De woningkrapte is nog niet voorbij

Meer dan de helft van de woningzoekenden ervaart op dit moment problemen met het vinden van een woning (NOS). De oorzaak varieert van te weinig aanbod tot te dure woningen. Daarnaast blijkt uit onderzoek van BLG Wonen dat de situatie op de woningmarkt in veertig jaar nog nooit zo slecht is geweest voor koopstarters. Wel is de positie van doorstromers gunstiger geworden vergeleken met wie voor het eerst een woning koopt. “De woontoegankelijkheid voor koopstarters bevindt zich momenteel op een dieptepunt”, aldus Frank Soede, directeur van BLG Wonen. Het kabinet wil graag wat doen aan de krapte op de woningmarkt en streeft naar de bouw van 900.000 nieuwe woningen tot 2030. Maar er zaken als de stikstofcrisis en hogere bouwkosten maken dit proces moeilijker.

Wat verandert er aan hypotheekregels in 2024?

De woningmarkt laat – zeker voor starters – nog niet altijd een positief beeld zien. Toch zit de hypothekenmarkt niet stil. Welke concrete hypotheekregels veranderen er in 2024 voor nieuwe hypotheken en toekomstige woningkopers? De belangrijkste aanpassingen zetten we voor je op een rij:

  • Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Vanaf 2024 kun je meer lenen als jouw huis een goed energielabel heeft . Hoe beter het energielabel, hoe meer je kunt lenen. Bij energielabel C of D kun je bijvoorbeeld € 5.000 meer lenen en bij energielabel A++++ kun je tot maximaal € 50.000 meer lenen.
  • Sinds 1 januari 2024 is de Nationale Hypotheek Garantie-grens (NHG) verhoogd van € 405.000 naar € 435.000. Deze verhoging van € 30.000 maakt het voor meer mensen mogelijk om een NHG-hypotheek te nemen. NHG dient als een financieel vangnet als je buiten jouw schuld je hypotheek niet meer kunt betalen.
  • Loonstijgingen zorgen ook voor meer leencapaciteit. Het afgelopen jaar zijn de lonen harder gestegen dan in de jaren daarvoor. In vergelijking met twee jaar geleden liggen de lonen nu 9,4% hoger.
  • Als alleenstaande met een minimaal inkomen van € 28.000 kun je vanaf 2024 iets meer lenen op basis van je inkomen. Het verschilt per situatie hoeveel je extra kunt lenen. Dit extra bedrag biedt deze groep iets meer financiële ruimte bij het kopen van een woning.
  • De studieschuldweegt vanaf 1 januari 2024 op een andere manier mee in de berekening van je maximale hypotheek. Nu wordt gekeken naar wat je daadwerkelijk per maand aflost op je studieschuld. En niet meer gerekend met een percentage van je oorspronkelijke studieschuld. Hierdoor kun je in de meeste gevallen meer lenen na (gedeeltelijke) aflossing.
  • Ben je onder de 35 jaar en koop je een woning waar je zelf gaat wonen? Dan hoef je ook in 2024 geen overdrachtsbelasting te betalen. De maximale aankoopprijs van de woning mag dit jaar niet hoger zijn dan € 510.000. Het maximale aankoopbedrag was eerst € 440.000.

Advies op maat

Zoals je ziet zijn er veel regels die veranderen in 2024 en komt de woningmarkt langzaam weer in beweging. Veranderen jouw woonbehoeftes, ben je benieuwd naar jouw financiële (duurzaamheids)mogelijkheden of wil je je persoonlijke situatie bespreken? Neem dan contact op met je adviseur of vind een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt. Houd hierbij rekening met advieskosten. De kosten verschillen per adviseur.


Terug naar blogoverzicht