Een kijkje op de woningmarkt: dit gebeurde er in het eerste kwartaal van 2023


Wat gebeurt er eigenlijk allemaal op de woningmarkt? De inflatie, de stijgende (hypotheek)rentes en de langzaam dalende huizenprijzen. Het waren dé onderwerpen van gesprek op de financiële- en woningmarkt in het eerste kwartaal van 2023. Wat er nog meer speelde, en wat dit voor jouw situatie kan betekenen, lees je in dit blog. Zo helpen we je een beetje wegwijs te worden in de wereld van hypotheken, de woningmarkt en de financiële sector.

Wat gebeurt er in de financiële sector?

Al voor de zevende keer sinds de zomer van 2022 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogd. De renteontwikkelingen die we noemden in ons blog over de woningmarkt eind 2022 zetten ook na de jaarwisseling door. Hoe hoger de inflatie, hoe hoger de rentes die banken hanteren. Hiermee probeert de ECB de hoge inflatie te beheersen; in de hoop dat mensen meer sparen en minder uitgeven – wat de prijsstijgingen moet drukken.

De inflatie is nog steeds niet onder controle, maar daalde in maart 2023 wel behoorlijk. Dit kwam met name door de dalende energie- en brandstofprijzen, die een stuk lager waren dan een jaar eerder. Veel andere producten, waaronder voedsel, zijn juist duurder geworden. Dat komt door de hogere lonen en duurdere grondstoffen. De grondstofprijzen zijn inmiddels aan het dalen, maar daar merken we naar verwachting pas later in 2023 iets van.

Dit zijn de gevolgen van de financiële ontwikkelingen op de woningmarkt

Hoge hypotheekrente: minder lenen

De ontwikkelingen in de financiële sector werken door op de woningmarkt. De hoge rentestanden gelden namelijk niet alleen voor je spaarrekening, maar ook voor hypotheken. Ze leiden tot hogere maandlasten, waardoor je minder kunt lenen voor een hypotheek. Dit zorgde voor een daling in het aantal hypotheekaanvragen tot het niveau van vóór de coronapandemie.

Overbieden niet (altijd) meer nodig

Overbieden op een woning was de afgelopen jaren eerder regel dan uitzondering, maar in het eerste kwartaal van dit jaar kwam dat steeds minder voor; nog maar een derde van de huizen werd volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) boven de vraagprijs verkocht. Dat komt onder andere omdat het aantal beleggers dat meebiedt is gedaald. Naar verwachting bereiken de huizenprijzen later dit jaar een dieptepunt. Hierdoor worden woningen beter betaalbaar, al is de betaalbaarheid natuurlijk ook afhankelijk van wat de rente doet. Ook is de verwachting dat de kapitaalmarktrente, de rente die geldt voor langlopende leningen op de financiële markten, weer wat zal dalen zodra de inflatie stagneert. Dit is goed nieuws voor de doorstroming op de woningmarkt. En geeft wellicht starters ook meer kansen om een eerste huis te kopen.

Toename van hypotheekmogelijkheden

Het aantal kopers dat kiest voor een hypotheek onder NHG is in het eerste kwartaal van 2023 flink gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dat heeft te maken met de verruiming van de NHG-norm. De grens ging per 1 januari 2023 omhoog van €355.000 naar €405.000, waardoor meer woningen in aanmerking kwamen voor een NHG-hypotheek.

Een stijging was ook te zien in het aantal keren dat de lopende hypotheekrente werd meegenomen bij verhuizing naar een andere woning. Ook het meefinancieren van verduurzamingsmaatregelen nam opnieuw toe. Wel werden er in januari en februari van dit jaar 50% minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde maanden in 2022.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor jouw hypotheek?

Zit je bijna aan het einde van je rentevaste periode? Door de stijgende rente is het mogelijk dat je bij het vastzetten van een nieuw rentetarief te maken krijgt met een hogere rente krijgt dan dat je nu hebt. Dat kan invloed hebben op je maandlasten. Kijk daarom op tijd in Mijn BLG of de BLG Wonen app wanneer jouw rente afloopt en wat dit betekent voor jouw hypotheek.

Maak je je zorgen dat je veranderende maandlasten betalingsproblemen opleveren? Een financiële coach van BLG Wonen denkt graag mee in de mogelijkheden en kan helpen bij verwachte en onverwachte betalingsproblemen.

De prijsstijgingen van woningen van de afgelopen jaren kunnen ervoor hebben gezorgd dat de verkoopwaarde van je huis nu hoger is dan je hypotheek. Je woning heeft dan overwaarde. Daardoor is de kans kleiner dat je huis onder water komt te staan. Je kunt deze overwaarde onder andere gebruiken om je woning te verduurzamen. De financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van je huis zijn nog steeds aantrekkelijk. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie zijn er verschillende manieren om energiebesparende maatregelen te financieren.

Advies op maat

Onze onafhankelijke adviseurs kunnen je adviseren over de financiële mogelijkheden in jouw situatie. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor een nieuwe woning, of voor je huidige hypotheek? Vind een adviseur bij jou in de buurt.


Terug naar blogoverzicht