Zo werkt extra aflossen

 • Bij een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek los je gedurende de looptijd af. Bovenop dat bedrag kan je extra aflossen.
 • Bij een aflossingsvrije hypotheek los je aan het einde van de looptijd af. Daarnaast kan je extra aflossen tijdens de looptijd.

Bekijk hoeveel je extra mag aflossen

Per kalenderjaar kan je per leningdeel 10% extra aflossen zonder extra kosten te betalen. Meer dan die 10% aflossen kan ook. Maar het kan zijn dat je dan een vergoeding voor het renteverlies van BLG Wonen moet betalen. Dat is afhankelijk van de actuele hypotheekrente en de voorwaarden.

Goed om te weten: aan het einde van je rentevaste periode kan je onbeperkt extra aflossen zonder een vergoeding te betalen. En bij een hypotheek met een variabele rente kan je altijd extra aflossen zonder een vergoeding te betalen.

Wil je meer dan 10% van een leningdeel aflossen?

Neem dan even contact met ons op. Dan kijken we voor je of je een vergoeding voor het renteverlies van BLG Wonen moet betalen en rekenen we uit hoeveel je dat dan gaat kosten. Bel ons: 046 - 478 88 88. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 17.30 uur.

Tip: regel je extra aflossing in Mijn BLG. Daar zie je wat je maximaal kan aflossen zonder een vergoeding te betalen. Je kunt alleen extra aflossen in Mijn BLG als je onder de 10% blijft.


Extra aflossen in 2018

Wil je nog dit jaar extra aflossen? Dan heb je 3 opties:

 1. Via Mijn BLG. Doe dit voor 20 november 2018.
 2. Via het formulier 'Eenmalige extra aflossing'. Dit formulier moet uiterlijk 20 november 2018 bij ons binnen zijn. We incasseren de extra aflossing op
  2 december 2018.
 3. Via het formulier 'Aankondiging eenmalige extra aflossing'. Dit formulier moet uiterlijk 14 december 2018 bij ons binnen zijn. De extra aflossing moet uiterlijk 21 december 2018 op onze rekening staan.

Ontvangen wij je aflossing na deze data? Dan kunnen wij niet garanderen dat de aflossing nog in 2018 plaatsvindt. We doen uiteraard wel ons best.

Direct extra aflossen

Als je een (bank)spaarhypotheek hebt kun je niet extra aflossen in Mijn BLG. Gebruik een van de formulieren om extra af te lossen.

Online:

Regel je extra aflossing snel en makkelijk via Mijn BLG. Als je aflossing is verwerkt, ontvang je van ons een bevestiging.

Heb je een (bank)spaarhypotheek?

Dan kan je in een lagere tariefgroep komen als je extra aflost. Dat is niet altijd gunstig omdat je rente daardoor kan dalen. De rente die je krijgt op je gespaarde kapitaal daalt dan ook. Je moet dan meer inleggen om het eindbedrag te halen. Je adviseur kan je meer vertellen over de gevolgen van een lagere rente. Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen

  • Lagere maandlasten
   Als je hypotheekschuld daalt, kan je maandbedrag lager worden omdat je over een lager hypotheekbedrag rente betaalt.
  • Lagere tariefgroep
   Valt je hypotheek na de aflossing in een lagere tariefgroep?Dan kun je een verlaging van de hypotheekrente bij ons aanvragen. Zo check je of je tariefgroep nog klopt.
  • Grotere overwaarde
   Door extra af te lossen, vergroot je meestal de overwaardeop je huis. Verkoop je je huis en koop je een nieuw huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Voor het deel van de overwaarde heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.
  • Kleinere buffer
   Het geld wat je gebruikt om extra af te lossen ben je kwijt. Je kan dat geld dus niet meer op een andere manier gebruiken, bijvoorbeeld om een financiële buffer op te bouwen.
  • Minder hypotheekrenteaftrek
   Als je aflost, betaal je minder rente. Je hebt dan ook minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

  Let op: een extra aflossing kan gevolgen hebben voor je belastingtarief, toeslagen en hypotheekrenteaftrek. Bespreek met je adviseur of extra aflossen voor jou voordelig is. Heb je die nog niet? Vind een adviseur.

 • Als je de extra aflossing via Mijn BLG regelt, kan je zelf een incassodatum kiezen. Gebruik je het formulier voor een automatische incasso? Stuur het formulier dan minimaal 2 weken voor de gewenste incassodatum naar ons op. We schrijven de aflossing de 2e van de volgende maand van je rekening.
 • Je kunt de maandelijkse extra aflossing altijd wijzigen of stopzetten. Dit kan via Mijn BLG of via het formulier ‘Maandelijkse extra aflossing’.

  Inloggen op Mijn BLG