In dit stappenplan:


Wil jij je huis verduurzamen? In deze video leggen we je uit waar je aan moet denken bij verduurzamen.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com


1. Waarom duurzamer wonen?

2. De voor- en nadelen van verduurzamen

Je huis verduurzamen kan om verschillende redenen. Voor meer comfort, om te besparen op energiekosten of om een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Of misschien wel allemaal. Het verduurzamen van je woning heeft verschillende voordelen, maar ook nadelen.

Bekijk de voordelen en nadelen van verduurzamen

Het verduurzamen van je huis heeft verschillende voordelen én nadelen.

3. Hoe energiezuinig is je huis nu?

Hoe energiezuinig je huis is, wordt aangegeven met het energielabel. Het laat niet alleen zien hoe energiezuinig je huis is, maar ook welke maatregelen nodig zijn om een hoger energielabel te kunnen krijgen. De labels lopen van A t/m G. Een A-label is het meest energiezuinig. Wil je weten hoe energiezuinig je huis is? Check het label op: www.energielabel.nl.
Voordat je je huis gaat verduurzamen, is het handig om te weten hoe energiezuinig je huis nu is en waar verbetering mogelijk is.

Als je jouw huis gaat verduurzamen, is de kans groot dat het energielabel verbetert. Ga je je huis verkopen? Dan moet je een definitief energielabel aanvragen.

Huisscan: jouw persoonlijk stappenplan duurzaam wonen

Met de huisscan op de website van onze partner Solease maak je een persoonlijk stappenplan om te ontdekken wat je mogelijk aan energie kunt besparen. Je vindt op deze website ook meer informatie en tips over onderen andere isoleren, zonnepanelen en financieringsmogelijkheden.

4. Welke duurzame wensen heb je?

Voor je aan de slag gaat met verduurzamen is het goed bij jezelf na te gaan wat je wensen zijn? Hoe duurzaam wil je wonen? Je kunt (beginnen met) eenvoudig besparen, maar ook kiezen voor grote energiebesparende maatregelen.Je kunt streven naar een energiezuinige woning of zelfs naar een energie neutrale woning.
Als je energiebesparende maatregelen in je huis wilt doorvoeren, zijn er veel mogelijkheden.

Als je een energie neutraal huis hebt, wekt je huis evenveel (of meer) energie op dan je nodig hebt. Dit wordt ook wel ‘nul op de meter’ genoemd. Houd er rekening mee dat je eerst zult moeten investeren voordat je kunt besparen.

  • Twijfel je over je mogelijkheden? Een energieadviseur kan je adviseren over hoe en hoeveel energie je in jouw huis kunt besparen en wat de kosten en opbrengsten zijn. Ook op de website van onze kennispartner Milieu Centraal vind je veel praktische tips over duurzaam wonen.
  • Heb je plannen om een duurzaam huis te bouwen? Er zijn verschillende mogelijkheden waar je aan kunt denken bij duurzaam bouwen. Van duurzame energie opwekken tot een compleet 'biobased' huis bouwen van natuurlijke materialen.

    Lees meer over de mogelijkheden van duurzaam bouwen

5. Eenvoudig energie besparen

Wil je, voordat de energiebesparende maatregelen in je huis worden doorgevoerd, alvast beginnen met duurzaam wonen? We hebben een aantal tips voor je waarmee je direct kunt besparen.
Tips waarmee je kunt besparen.
    • Koop bij vervanging van een apparaat de meest energiezuinige. Voor energiezuinige apparatuur betaal je vaak iets meer, maar je verdient dit geld gedurende de levensduur terug.
    • Check de leeftijd van je koelkast. Een koelkast van 10 tot 15 jaar is minder energiezuinig dan een nieuwe en bovendien slechter voor het milieu.
    • Wees je bewust van je warm water verbruik. Met een waterbesparende douchekop verbruik je minder warm water zonder aan comfort in te leveren.
    • Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door energiezuinige LED lampen. Begin op de plaatsen waar je lampen het meest branden.
    • Dicht naden en kieren met tochtstrips, tochtband of ander materiaal. Hierdoor gaat minder energie verloren.
    • Zet je verwarming een uur voordat je naar bed gaat al lager. Het duurt wel even voordat een verwarmde woning afkoelt.
    • Heb je een slimme meter? Maak gebruik van een energieverbruiksmanager. Door je bewust te zijn van je energieverbruik kun je jezelf stimuleren duurzamer te wonen.
    • Gebruik het eco-programma van je wasmachine of vaatwasser. Dit programma duurt wel wat langer, maar wast een stuk energiezuiniger!

Lees hier ook 5 tips hoe je je huis in de zomer energiezuinig kunt koelen

óf hoe je je huis in de koude maanden duurzaam kunt verwarmen

6. Welke energiebesparende mogelijkheden zijn er?

Door eenvoudig te besparen met de tips hierboven, kun je al wat doen om energiezuiniger te leven. Daarnaast kun je kijken welke duurzame oplossing het beste past jouw situatie en huis. Niet alle duurzame maatregelen zijn voor ieder huis geschikt. Voor een rijtjeshuis gelden weer andere mogelijkheden dan voor een vrijstaande woning.

  • Ga je je huis verduurzamen en weet je niet goed waar je moet beginnen? Een belangrijk uitgangspunt is dat je eerst investeert in energie die je kwijt kunt raken en pas daarna in energie die je op kunt wekken. Als je bijvoorbeeld eerst investeert in HR +(+) glas of triple glas, heeft energie opwekken met een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp ook meer zin.
  • Ook de bouwperiode van je woning geeft vaak informatie over waar verduurzamingskansen liggen. Is je woning gebouwd na 1992? Dan is het bij de bouw waarschijnlijk beter geïsoleerd dan die jarendertigwoning een paar straten verderop. Zo’n relatief oude woning kun je het beste eerst isoleren, voordat je zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler laat installeren.

Lees hier meer over energiebesparende maatregelen

7. Duurzaam wonen financieren

Als je weet hoe je duurzaam wilt wonen, is het tijd om te kijken hoe je het gaat financieren. De investering verdien je in de meeste gevallen terug doordat je energiekosten dalen of de waarde van je huis stijgt. Maar voordat je het terugverdient, moet je het wel eerst betalen. Vergeet niet de investering af te wegen tegen het extra wooncomfort, de winst voor het klimaat en de tijd waarin jij je investering terugverdient.
Er zijn verschillende mogelijkheden om je energiebesparende maatregelen te financieren.

Spaargeld, een lening of een hypotheek

Er zijn verschillende mogelijkheden om je energiebesparende maatregelen te financieren. Je kunt er je spaargeld voor gebruiken, een lening voor afsluiten of de maatregelen financieren via je nieuwe of bestaande hypotheek. Vaak heb je bij de verduurzaming van je huis recht op subsidie, die vooral interessant is als je een huis hebt dat ouder is dan 1992.

Ook als je huis al energiezuinig is, maar je je huis graag energieneutraal wilt maken, kun je mogelijk een extra bedrag krijgen om je op weg te helpen. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet je huis wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Wil je precies weten welke financieringsmogelijkheden je hebt om je huis te verduurzamen? Een financieel adviseur helpt je hierbij en bespreekt met jouw de mogelijkheden.

Lees meer over het financieren van duurzaam wonen

8. Doorvoeren energiebesparende maatregelen

Als je weet welke energiebesparende maatregelen je wilt doorvoeren en hoe je ze gaat financieren, is het tijd om op zoek te gaan naar een partij die de verduurzaming kan uitvoeren en offertes aan te vragen. Via onze partner Solease kun je bijvoorbeeld offertes opvragen voor verschillende maatregelen. Hierdoor krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en het bedrag dat je jaarlijks kunt besparen.
Vergelijk verschillende offertes met elkaar voor het verduurzamen van je huis

Onze partners in duurzaam en energiezuinig wonen

Er is enorm veel aanbod en keus in de mogelijkheden en partners voor het verduurzamen van je huis. We denken daarom graag met je mee. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we onze met zorg geselecteerde partners voor je op een rij gezet. Zij helpen je graag bij het verduurzamen van je woning. Bekijk onze partners

Ook hebben verschillende gemeenten goede initiatieven om inwoners te helpen bij verduurzaming en het besparen op woonlasten. Kijk daarom ook eens op de website van jouw gemeente om te zien wat zij aanbieden.

Kosten

Check goed of een offerte vrijblijvend is of dat er kosten aan verbonden zijn zodra je besluit de energiebesparende maatregelen niet door dat bedrijf uit te laten voeren. Aan offertes op maat kunnen kosten verbonden zijn. Lees meer over verbouwen en het meenemen van energiebesparende maatregelen.

Meer informatie over het verduurzamen of verbouwen van je huis: