Voordelen en nadelen zonnepanelen

Waarom kiezen voor zonnepanelen? Met zonnepanelen wek je je eigen – groene energie op. Maar zonnepanelen zijn in eerste instantie ook een flinke investering. Twijfel je nog? Wij hebben de voor- en nadelen van zonnepanelen voor je op een rij gezet:

Voordelen zonnepanelen

  • Zonnepanelen leveren energie op en daarmee bespaar je geld.
  • Het is beter voor het klimaat, want het scheelt CO2-uitstoot.
  • Je hebt minder last van wisselende energieprijzen.
  • Zonnepanelen kunnen het energielabel van een huis verbeteren, waardoor de waarde van je woning mogelijk stijgt.

Nadelen zonnepanelen

  • Zonnepanelen zijn een flinke investering. Het duurt gemiddeld 5 tot 10 jaar voor je die investering terugverdient. Dit hangt onder andere af van de hoeveelheid panelen, je verbruik, de energieprijs en of je terugleverkosten betaalt.
  • Niet elk dak is even geschikt voor zonnepanelen. En niet iedereen heeft een geschikt dak, bijvoorbeeld in een appartementencomplex of als je in een huurhuis woont.
  • Niet iedereen vindt zonnepanelen op het dak een even mooi gezicht.
  • Verschillende energieleveranciers rekenen tegenwoordig terugleverkosten.
  • Het nieuwe kabinet is voornemens de salderingsregeling per 2027 af te schaffen. Als dit doorgaat, kun je de stroom die je teruglevert - omdat je het opwekt maar niet gebruikt - niet meer wegstrepen tegen stroom die je op een ander moment afneemt.

Zonnepanelen huren of kopen?

Je kunt zonnepanelen zowel huren als kopen. Als je zonnepanelen koopt, zijn en blijven ze ook echt van jou. Voor zonnepanelen die je huurt, betaal je per maand een vast bedrag. Deze optie is interessant als je nu niet de volledige investering wil of kan doen. Het is hierbij wel belangrijk dat je op lange termijn altijd aan je betalingsverplichtingen kan blijven voldoen. Op de website van Solease lees je meer over de verschillen tussen zonnepanelen huren en kopen.

Maak voor jezelf, of met hulp van een financieel adviseur, de berekening of huren of kopen voor jou een goede optie is. Kies je voor het kopen van zonnepanelen en heb je hier een (extra) hypotheek voor nodig? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur om te kijken welke mogelijkheden er zijn in jouw situatie. Houd rekening met advieskosten. Het tarief verschilt per adviseur.

Lees hier meer over het financiering van het verduurzamen van je woning

Zonnepanelen delen

Geen geschikt dak voor zonnepanelen? Of vind je het geen mooi gezicht? Dan is er ook nog de mogelijkheid om zonnepanelen te delen. Je profiteert dan van de panelen op een ander dak, bijvoorbeeld op een school of kantoor in de buurt. De besparing is vaak wel wat lager dan wanneer je zonnepanelen zelf koopt, maar je hebt ook minder investeringskosten.

Wat kosten zonnepanelen?

Om te besparen op je energierekening moet je eerst investeren. Een gemiddelde installatie met 10 zonnepanelen kost zo’n € 5.000. Dat is inclusief installatie en omvormer . Een set van 10 zonnepanelen produceert jaarlijks ongeveer 3.500 kWh. Door je energie zelf op te wekken, bespaar je gemiddeld zo'n € 750 euro én 1.000 kilo CO2 per jaar (zonder rekening te houden met terugleverkosten). Hoeveel je daadwerkelijk bespaart is onder andere afhankelijk van je verbruik, de energieprijs en of je terugleverkosten betaalt. Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee. [Bron: Milieu Centraal]

Voorbeeld besparing met zonnepanelen voor een tussenwoning:

6 panelen 8 panelen 10 panelen
Kosten (0 % btw) € 3.200 € 5.000 € 8.000
Gemiddelde jaarlijkse stroomproductie 2100 kWh 3500 kWh 6200 kWh
Gemiddelde jaarlijks opbrengst 450 €/j 750 €/j 1.200 €/j
Fictief rendement op een spaarrekening* 8% 8% 8%

*zonder rekening te houden met terugleverkosten. Zie hieronder voor meer informatie daarover.

Op onze pagina ‘Energiebesparende maatregelen’ zie je voor meerdere type woningen hoeveel je ongeveer kunt besparen met zonnepanelen.

Terugleveren en salderen

Wanneer je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je gebruikt, lever je het overschot automatisch terug aan het elektriciteitsnet. De energie die je teruglevert, wordt verrekend met stroom die je op een ander moment afneemt. Dit heet salderen. Op de website van Milieu Centraal lees je meer over de salderingsregeling.

Terugleverkosten

Omdat de salderingsregeling de energiebedrijven geld kost, brengen ze nu soms terugleverkosten in rekening. Dit maakt de (gemiddelde) terugverdientijd langer en de besparing op je energielasten minder. De terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf. Gemiddeld zijn de terugleverkosten zo'n 240 euro per jaar [Bron: Milieu Centraal].

Milieu Centraal heeft ook uitgerekend wat het rendement is als je terugleverkosten betaalt. Die kosten zijn gemiddeld zo'n 240 euro per jaar. De gemiddelde jaarlijkse opbrengst is dan bij 10 zonnepanelen 500 euro. En het fictief rendement op een spaarrekening is in dat geval 6,5%.

Let op: als de salderingsregeling wordt afgeschaft, wordt je besparing in energielasten (nog) minder en de terugverdientijd hoger.

Subsidie op zonnepanelen

Veel gemeentes geven subsidies om woningen energiezuiniger te maken. Controleer dus of jouw gemeente een subsidie voor zonnepanelen geeft.
Lees meer over subsidies voor het verduurzamen van je woning

Omvormer en monitoringssysteem

Naast de zonnepanelen krijg je ook een omvormer en een monitoringssysteem. De omvormer zet de gelijkstroom uit de zonnepanelen om in wisselstroom, die nodig is voor de apparaten in huis en voor een aansluiting op het elektriciteitsnet. Met het monitoringssysteem kun je bijhouden wat de opbrengst van je zonnepanelen is.


Aan de slag met zonnepanelen

Wil jij zonnepanelen kopen of huren? Vraag dan een offerte aan via Solease. Een installateur berekent voor jou hoeveel zonnepanelen er passen op jouw dak. En geeft aan waar en hoe ze komen te liggen. Vaak liggen de panelen binnen een dag op je dak en start je meteen met opwekken.
Naar Solease


Ontdek hoeveel je kunt besparen

Wil je eerst weten of zonnepanelen voor jou een goede investering zijn? Of welke (andere) energiebesparende maatregelen er voor jouw huis mogelijk zijn? Doe dan de huisscan van Solease. Ontdek in een paar minuten welke duurzame investeringen jij kunt doen, hoeveel je kunt besparen en wat de kosten zijn.

Doe de huisscan

De huisscan leidt naar de website van Solease

Lees hier meer informatie over: