Isolatiemogelijkheden

Als je energie wilt besparen, is isoleren een goede eerste stap. Dat kun je doen door de muren, vloer, het dak en/of ramen van je huis te isoleren. Hoeveel je kunt besparen hangt onder andere af van welke maatregelen je treft, het type huis waar je in woont, de energieprijzen en van je verbruik.

Voorbeeld goede isolatie onder niet-geïsoleerde vloer in een tussenwoning:

Investeringskosten € 1.950
Subsidie € 530
Gasbesparing 80 m3/j
Financiële besparing (gasprijs 1,45 €/m3) 120 €/j

Op onze pagina ‘Energiebesparende maatregelen’ zie je voor meerdere type woningen hoeveel je ongeveer kunt besparen met vloer-, dak- en/of spouwmuurisolatie of het vervangen van glas in huis.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Hierbij isoleer je de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur van je huis. Ook met deze vorm van isolatie kun je op je stookkosten besparen. Heeft je huis geen spouwmuur? Dan kun je soms ook kiezen voor gevelisolatie.

Veel huizen die vóór 1920 zijn gebouwd, hebben geen spouwmuur. Ook zijn er huizen waarvan de spouwmuur niet geschikt is voor isolatie, bijvoorbeeld vanwege vervuiling van de spouw. Dan is spouwmuurisolatie niet mogelijk. Maar er zijn ook andere manieren om je buitenmuren te isoleren. Zo kun je je woning isoleren met isolatiemateriaal dat je binnen tegen de muur bevestigt, met daarvoor een voorzetwand. Of je kunt aan de buitenkant isoleren. Dit doe je door buiten isolatiemateriaal aan te brengen tegen de muren. Dit kun je vervolgens afwerken met bijvoorbeeld steenstrips of hout.

Lees bij Milieu Centraal meer over het isoleren van je buitenmuur.

Vloerisolatie

Met vloerisolatie maak je je vloer niet alleen comfortabeler, maar gaan je energiekosten ook omlaag en kan de waarde van je huis stijgen. Er zijn verschillende manieren om je vloer te (laten) isoleren. Een veel gebruikte manier is het aanbrengen van vloerisolatie aan de onderkant van de vloer, vanuit de kruipruimte. Isolatie op de bodem van de kruipruimte kan ook, maar werkt meestal minder goed dan vloerisolatie. Heb je geen kruipruimte of is deze niet geschikt voor isolatie? Soms is het mogelijk om een vloer te vervangen door een geïsoleerde variant of om isolatie bovenop de bestaande vloer aan te brengen. Dit is doorgaans wel duurder en moeilijker dan isoleren vanuit de kruipruimte. Lees bij Milieu Centraal meer over het zelf isoleren van je vloer.

Let bij de keuze voor het isolatiemateriaal op de isolatiewaarde (Rd). Deze staat op de verpakking. Milieu Centraal adviseert een Rd van minimaal 3,5. Heb je vloerverwarming? Ga dan als het kan voor een hogere isolatiewaarde. Milieu Centraal adviseert bij vloerverwarming dat de constructiewaarde van de vloer plus isolatie (Rc) minimaal op een 5 moet uitkomen.

Dakisolatie

Met een goed geïsoleerd dak kunnen je stookkosten omlaag. Ook met dakisolatie verhoog je meestal de waarde van je huis. En je woont bovendien een stuk comfortabeler.
Als je handig bent, kun je een schuin dak met dakpannen vaak prima zelf aan de binnenkant isoleren. De isolatie van een plat dak of dakkapel kun je beter aan een vakman overlaten, net als dakisolatie van buitenaf. Hierbij is namelijk meer kans op problemen als vocht in je dak en rottend hout of schimmel. Als je het zelf doet, betaal je als investering alleen de materiaalkosten. Schakel je een professional in, dan is je investering hoger.

Verdiep je goed in de verschillende soorten dakisolatie als je zelf aan de slag gaat. En let vooral op het belangrijkste: de isolatiewaarde van het materiaal dat je gebruikt. Isolatiemateriaal voor goede isolatie van je dak heeft een isolatiewaarde (Rd) van minimaal 3,8.

Lees bij Milieu Centraal meer over het zelf isoleren van je dak.

HR++(+) glas

Als je nog enkelglas of verouderd dubbelglas hebt, kun je dit vervangen door HR++(+)-glas. Kozijnen met HR++- of HR+++-glas zorgen ervoor dat de warmte goed binnen blijft óf juist buiten blijft. Zo is je huis lekker koel in de zomer en behaaglijk in de winter. HR++(+)-glas heeft een positief effect op je energielabel en dus op de verkoopwaarde van je huis. Bovendien is ook nog eens geluidswerend waardoor het stiller is in huis.

Naden en kieren dichten

Via de kleinste naden en kieren kan warme lucht ontsnappen. Deze kun je eenvoudig (en goedkoop) dichten met tochtstrips of kit. Veelvoorkomende plekken zijn:

  • punten waar ramen en deuren open kunnen
  • tussen de kozijnen en de muur
  • bij gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen
  • tussen gipsplaten
  • bij de brievenbus
  • in de meterkast
  • bij leidingen achter en onder keukenkastjes en
  • rondom het kruipluik.

Lees hier meer over het dichten van naden en kieren.


Ventilatie

Onthoud: als je goed isoleert, moet je ook goed ventileren. Dat is belangrijk voor je gezondheid. Gebruik daarom de ventilatievoorzieningen in je huis goed. En als ze er nog niet zijn, kun je ventilatieroosters in je (nieuwe) ramen of kozijnen laten plaatsen.
Meer informatie en tips over ventilatie.

Subsidie voor het isoleren van je huis

Voor de isolatie van je huis kun je, onder voorwaarden, subsidie krijgen. De subsidie op isoleren is hoger als je twee of meer isolatiemaatregelen treft. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Veel gemeenten stimuleren energiezuinige woningen door subsidies aan te bieden. Bekijk op de website van je gemeente of hier sprake van is. En wist je dat je vanaf 2024 een extra bedrag bovenop de 'gewone' subsidie krijgt, als je bepaalde biobased isolatiemateriaal gebruikt? Lees meer over de subsidies en de voorwaarden op de website van Milieu Centraal.

Subsidie voor Vereniging van Eigenaren

Ook Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen subsidie aanvragen. Daar zijn uiteraard wel voorwaarden aan verbonden. De VvE moet bijvoorbeeld minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen. Kijk voor meer informatie over subsidies op de website van de Rijksoverheid.


Tip: combineer isolatiewerkzaamheden. Wellicht is het een optie om de isolatie samen met je buren te regelen. Hoe groter het project, hoe scherper de prijzen kunnen zijn. Daarnaast bespaar je op voorrijkosten.

Check hoeveel jij kunt besparen met isolatie

Wil jij weten hoe jij je huis (nog beter) kunt isoleren? En hoeveel je daarmee kunt besparen? Doe dan de huisscan van Solease en zie direct wat je mogelijkheden zijn. En wat het je per jaar kan opleveren en wat de isolatie je ongeveer kost. Ook kun je vrijblijvend een offerte aanvragen.

Doe de huisscan

De huisscan leidt naar de website van Solease

Lees hier meer informatie over: