Op deze pagina:

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en sluit je aan op de al aanwezige radiatoren en eventuele vloerverwarming. Dit type warmtepomp bestaat meestal uit een kastje naast je cv-ketel en een buitenunit met ventilator. Door warmte te halen uit de buitenlucht, zorgt de hybride warmtepomp voor de reguliere verwarming van je huis. Is het buiten erg koud of heb je veel warm water nodig in de keuken of badkamer? Dan kan de cv-ketel bijspringen.

De voordelen en nadelen van een hybride warmtepomp

Het aanschaffen van een hybride warmtepomp is een investering. Maar de kosten zijn lager dan bijvoorbeeld een volledige elektrische warmtepomp. Je stroomverbruik neemt toe, maar door de besparing van gas kunnen je energielasten omlaag. Een hybride warmtepomp neemt bovendien relatief weinig ruimte in. En deze pomp komt in aanmerking voor een subsidie. Lees hieronder meer voor- én nadelen van een hybride warmtepomp.

Voordelen

 • Je kunt je huis verwarmen met minder gas. Je bespaart ongeveer 60% gas* voor verwarming van het huis in vergelijking met een losse cv-ketel. Let op: je stroomverbruik neemt wel toe.
 • Door de besparing op gas kun je mogelijk besparen op je energierekening.
 • Het is een duurzamer alternatief voor het verwarmen van je huis.
 • Een hybride warmtepomp kan in bijna iedere woning geplaatst worden en je hebt niet veel ruimte nodig.

*Lees op de website van Milieu Centraal meer over hoeveel je kunt besparen met een hybride warmtepomp.

Nadelen

 • Voor de installatie is er meer ruimte nodig dan bij alleen een cv-ketel.
 • De investeringskosten zijn hoger dan bij een cv-ketel.
 • Het is vooraf niet precies te voorspellen welk rendement een hybride warmtepomp oplevert. Dit ligt onder andere aan de isolatie van je woning, je stookgedrag en de ontwikkeling van energieprijzen.

Is een warmtepomp interessant voor mij?

Met de huisscan van Solease check je snel en eenvoudig of een hybride warmtepomp interessant is voor jouw huis. Na de huisscan krijg je gratis advies en een vrijblijvende offerte van een installateur.
Doe de huisscan op solease.nl
Lees hier meer over onze samenwerking met Solease en de voorwaarden.

Kosten en subsidiemogelijkheden

Een hybride warmtepomp is niet goedkoop. Een pomp met buitenunit kost al gauw € 6.000 (inclusief btw en plaatsing). Kijk voor een indicatie van de actuele kosten op de website van Milieu Centraal.

Goed om te weten: voor een hybride warmtepomp kun je subsidie aanvragen. Zie hieronder.

Subsidies

Voor de aanschaf van een hybride warmtepomp zijn subsidies beschikbaar. De belangrijkste subsidie voor warmtepompen is de ISDE-subsidie. Deze subsidie wordt verstrekt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). De hoogte van de subsidie is minimaal € 500 euro en verschilt per type warmtepomp. Milieu Centraal geeft voor een hybride warmtepomp een indicatie af van € 2.550 op basis van een hybride warmtepomp van € 6.000. Kijk voor de voorwaarden en de hoogte van de subsidie op de website van de RvO.

Als je de aanschaf van een hybride warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, dan kun je ook voor die isolatiemaatregel subsidie aanvragen. Het kan zijn dat er lokaal nog andere regelingen zijn.

Wij hebben alle subsidies voor het verduurzamen van je woning op een rij gezet

Een hybride warmtepomp kopen of huren?

Je kunt een hybride warmtepomp zowel kopen als huren. Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Zo is een warmtepomp die je koopt ook echt van jou, een gehuurde warmtepomp niet. Huren kan voordeliger zijn als je nu niet de volledige investering wilt of kunt doen. Uiteraard is het van groot belang dat je op lange termijn altijd aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Maak voor jezelf dan ook een reële berekening of huren een goede optie voor jou is.

Check hoeveel je kunt besparen
Wil je weten hoeveel jij kunt besparen met een hybride warmtepomp? Kijk dan op de website van Milieu Centraal. Hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe meer je bespaart met een hybride warmtepomp.

Veelgestelde vragen hybride warmtepomp

 • Een redelijk geïsoleerde woning is vaak al geschikt voor een warmtepomp, waardoor die voor de meeste huizen geschikt is. Wel is het zo dat je nog meer gas kunt besparen als je je huis verder isoleert. Milieu Centraal laat op haar website per bouwjaar zien wat je kunt verwachten aan isolatie en hoe je dat kan verbeteren.  
 • Doordat de hybride warmtepomp samenwerkt met je cv-ketel kun je doorgaans gewoon gebruik blijven maken van je bestaande radiatoren. 
 • Nee. De hybride warmtepomp heeft hier niet genoeg vermogen voor. Hiervoor is een volledig elektrische warmtepomp nodig. Deze zijn aanzienlijk duurder en vragen vaak om meer isolatie en aanpassingen aan de radiatoren. Meer informatie over een volledig elektrische warmtepomp vind je op de website van Milieu Centraal.

  Er zijn tegenwoordig ook ‘all electric ready’ hybride warmtepompen, Met deze warmtepompen kun je nog niet van het gas af, maar zijn bedoeld om op termijn tegen relatief beperkte kosten en inspanningen ook te kunnen worden ingezet om de woning volledig elektrisch te verwarmen.

 • Sommige modellen hybride warmtepompen kunnen ruimtes ook (enkele graden) koelen. Dit is wel beperkt. Ook is het afhankelijk van je afgiftesysteem (radiatoren). Deze vorm van koelen is niet erg energiezuinig. Koelen op een natuurlijke manier, bijvoorbeeld door zonwering, blijft wat dat betreft het meest zuinig. Bron: Milieu Centraal.
 • Hybride warmtepompen komen in aanmerking voor ISDE-subsidie. De precieze hoogte van de subsidie verschilt per model warmtepomp en staat doorgaans gelijk aan ongeveer 30% van de kosten van de warmtepomp, inclusief basisinstallatie, zonder meerwerk. Heb je een lening afgesloten om de warmtepomp mee te betalen? Denk er dan aan om het ontvangen subsidiebedrag op de lening af te lossen. Doe je dat niet, dan kun je voor het deel van de aanschafwaarde waarvoor subsidie is ontvangen geen renteaftrek krijgen.

  Heb je vragen over de financiering van energiebesparende maatregelen? Een onafhankelijke adviseur helpt je graag verder. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

 • De kosten van een hybride warmtepomp verschillen per merk, model, vermogen en functionaliteit. De prijzen van de door Solease aangeboden hybride warmtepompen beginnen rond de € 6.000 (inclusief btw en installatie). Hier is de ISDE-subsidie op warmtepompen nog niet in meegenomen. 
 • Dit verschilt per situatie en is onder andere afhankelijk van je huidige gasverbruik en gezinssamenstelling. Het maakt ook uit hoe goed je huis geïsoleerd is en of je zonnepanelen hebt. Een installatiepartner van Solease kan je hier verder bij helpen. 
 • Wil je van het gas af en heb je je woning al (zeer) goed geïsoleerd? Dan kan een volledig elektrische warmtepomp een optie zijn. Solease biedt deze modellen ook aan. Je kunt hier met Solease zelf over in gesprek. Let op: de samenwerking tussen BLG Wonen en Solease beperkt zich op dit moment tot de hybride warmtepompen.
 • Goede isolatie is belangrijk als je je woning wilt verwarmen met een warmtepomp. Een warmtepomp is namelijk minder goed in ‘pieken’ (snel veel warmte leveren) dan een cv-ketel. Daarom moet je de vraag naar warmte eerst omlaag brengen door je huis goed te isoleren. Anders kan het zijn dat bij flinke kou de warmtepomp het huis niet snel genoeg verwarmt. Bij de hybride warmtepomp is er in dat geval altijd nog een back-up, omdat die samenwerkt met de cv-ketel. Bij een elektrische warmtepomp is die back-up er niet.

Lees hier meer informatie over: