Woonwensen voor je eerste huis

Wat zijn jouw woonwensen en waar moet je op letten bij je eerste huis? Weet wat je zoekt, dat maakt het makkelijker. Onze checklist helpt je.

Nieuwbouw of bestaande bouw?

Ben je op zoek naar een nieuwe woning, maar twijfel je tussen nieuwbouw of bestaande bouw? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Nieuwbouwhuis kopen

Hypotheek afsluiten voor een nieuwbouwhuis? Lees hier hoe het werkt om een nieuwbouwwoning te kopen en wat de mogelijkheden zijn bij BLG Wonen.

Kosten nieuwbouwhuis kopen

Als je een nieuwbouwhuis koopt, krijg je (deels) te maken met andere kosten dan bij de aankoop van een bestaand huis. Met deze kosten moet je rekening houden.

Oplevering nieuwbouw

Eindelijk is het zover: de oplevering van je nieuwbouwhuis. Wat gebeurt er tijdens de opleveringskeuring en waar moet je op letten?

Stappenplan huis kopen

Ga je een huis kopen? Met dit stappenplan ga je goed voorbereid aan de slag met het kopen van een nieuwe woning.

Een bod uitbrengen op een huis: tips

Je bent klaar om een bod uit te brengen. Maar hoe hoog? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

Kosten koper: wat kost het kopen van een huis?

Welke kosten heb je bij het kopen van een huis? De kosten koper, maar ook andere kosten. We hebben het voor je op een rij gezet.

Meestgestelde vragen overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting: wat is het en hoe werkt het? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen over de belasting die je betaalt als je een bestaand huis koopt.

Huis kopen zonder makelaar

Wil je een huis kopen of verkopen zonder makelaar? Dit zijn de voor- en nadelen als je zelf je huis (ver)koopt.

Een bouwkundige keuring laten uitvoeren

Om meer te weten te komen over de staat van een huis kun je een bouwkundige keuring uit laten voeren. Wanneer laat je de keuring uitvoeren en wat kost het?

Bankgarantie

Je kunt de waarborgsom met eigen geld betalen, maar als je dat niet hebt, kun je ook gebruikmaken van een bankgarantie. Wat is een bankgarantie en wat kost het?

Het voorlopig koopcontract

Het bod op je droomhuis is geaccepteerd: tijd om de gemaakte afspraken vast te leggen in het voorlopig koopcontract. Wat staat er in en waar moet je op letten?

Ontbindende voorwaarden

Als je een bod op een huis gaat uitbrengen, neem je daarin ontbindende voorwaarden op. Wat zijn ontbindende voorwaarden, welke zijn er en hoe werkt het?

Opstalverzekering

Als je een huis koopt met een hypotheek ben je verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Wat wordt door de opstalverzekering gedekt en wat zijn de kosten?

Overlijdensrisicoverzekering

Als je een hypotheek wilt afsluiten, ben je mogelijk verplicht ook een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Waarom heb je deze verzekering nodig?

Meer weten over je eerste huis kopen: