Op deze pagina:

Wat is de BLG Wonen Verbouwregeling?

Met de Verbouwregeling laat je bij de aankoop van je nieuwe woning bij de notaris een hoger hypotheekbedrag inschrijven dan je direct nodig hebt voor je huis. Zo houd je nu alvast rekening met een eventuele verbouwing of verduurzaming van je woning in de toekomst. Op deze manier hoef je later niet nog een keer naar de notaris en betaal je dus geen extra notariskosten. De hoogte van het bedrag voor de hogere inschrijving is vrij. Maar bij opname wordt wel getoetst of je de extra maandlasten kunt betalen.

Hoe werkt de Verbouwregeling?

Op het moment dat je daadwerkelijk gaat verbouwen, verhoog je je hypotheek via je hypotheekadviseur. Wanneer je de verhoging aanvraagt, bekijkt de adviseur of je deze kunt betalen en of je woning voldoende waard is. Wij beoordelen de aanvraag en of je in aanmerking komt voor de verhoging.

Voorbeeld
Stel, je hebt € 150.000 nodig voor de aankoop van je huis. Je kunt dan bij de notaris een hogere hypotheek laten inschrijven van € 200.000, waarbij je nu € 150.000 ontvangt. De resterende € 50.000 (of een gedeelte daarvan) kun je in een later stadium bij ons opnemen. Over de extra € 50.000 betaal je pas rente en aflossing wanneer je die opneemt. Op het moment dat je het geld wilt opnemen, wordt wel opnieuw beoordeeld of je de extra lasten kunt betalen.

Heb je in het verleden een gedeelte van de € 150.000 afgelost en neem je daar een bedrag van op tot € 150.000, dan heet dit heropname.

Goed om te weten: besluit je in de toekomst te verbouwen en je hebt géén verhoogde inschrijving, dan moet je alsnog naar de notaris om je hypotheek te verhogen. Je betaalt hier wel notariskosten voor.

Waarom gebruikmaken van de Verbouwregeling?

Je hypotheek verhogen is vaak voordeliger dan het opnemen van een doorlopend krediet of persoonlijke lening, omdat je minder rente hoeft te betalen. Het inschrijven van een hoger hypotheekbedrag voor een eventuele verbouwing kost niks extra’s en verplicht je tot niets. Je kunt er op de langere termijn profijt van hebben. Het extra geld dat je later opneemt, leen je tegen de dan geldende (mogelijk hogere) hypotheekrentes. En de voorwaarden die op dat moment gelden.

Wat betekent (her)opname voor mijn hypotheek(rente)?

Houd er rekening mee dat wanneer je het hoger ingeschreven bedrag opneemt, je maandelijkse hypotheeklasten hoger worden. Je neemt het geld op tegen de dan geldende hypotheekrente. Dat kan dus ook hoger zijn dan de rente van je oorspronkelijke hypotheek. Op het moment dat je je hypotheek verhoogt, val je waarschijnlijk in een nieuwe, hogere tariefgroep met een andere rente. De tariefgroep wordt bepaald door de verhouding tussen je hypotheek en de marktwaarde van je huis. Deze marktwaarde stellen we vast aan de hand van een (desktop) taxatierapport.

Wanneer kun je gebruikmaken van de Verbouwregeling?

Je kunt van de Verbouwregeling gebruikmaken als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moeten je inkomen en de waarde van je woning voldoende zijn. Een hypotheekadviseur kan je vertellen of de Verbouwregeling iets voor je is. Hij of zij maakt een berekening op basis van jouw situatie en de waarde van het huis (na verbouwing), zodat je weet welk maandbedrag je gaat betalen. En of de Verbouwregeling bij jouw persoonlijke en financiële situatie past.

De verbouwregeling en je bouwdepot

Het bedrag dat je wilt gebruiken voor je verbouwing of verduurzaming, wordt door BLG Wonen in een bouwdepot gezet. De facturen betaal je vanuit dit bouwdepot eenvoudig online via ‘Mijn BLG’ of via de BLG Wonen app. Je kunt zelf declaraties indienen of de aannemer direct vanuit jouw bouwdepot betalen.

Meer manieren om een verbouwing te financieren

Naast de Verbouwregeling zijn er, zonder hogere inschrijving, meer manieren om een verbouwing te financieren. Je kunt bijvoorbeeld een tweede hypotheek afsluiten of de overwaarde van je huis, ontstaan door bijvoorbeeld aflossingen in het verleden, gebruiken voor je verbouwing. We spreken dan over een heropname. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

Lees meer over het financieren van een verbouwing

Vragen over je hypotheek en verbouwen?

Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan jou alles vertellen over jouw hypotheekmogelijkheden om je (nieuwe) huis te verbouwen of verduurzamen. Hij kan al jouw vragen beantwoorden over de Verbouwregeling, het afsluiten van een tweede hypotheek, je hypotheek verhogen of de mogelijkheden om duurzaam wonen te financieren.

Maak een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt