De Verbouwregeling in het kort

  • Met een hypotheek ben je vaak voordeliger uit om te verbouwen dan met een persoonlijke lening.
  • Bij de aankoop van je nieuwe woning laat je een hoger hypotheekbedrag inschrijven bij de notaris.
  • Je hypotheek neem je pas op als je écht gaat verbouwen of verduurzamen. De bank toetst op dat moment nog wel of je aan de normen voldoet (o.a. waardeontwikkeling huis) en je de extra lasten kunt betalen. Houd rekening met eventuele kosten voor advies en voor taxatie.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Zo werkt de BLG Wonen Verbouwregeling

Met de Verbouwregeling laat je bij de aankoop van je nieuwe woning bij de notaris een hoger hypotheekbedrag inschrijven dan je direct nodig hebt voor je huis. Zo houd je alvast rekening met een verbouwing.

Op het moment dat je daadwerkelijk wilt verbouwen, verhoog je je hypotheek via je adviseur. De adviseur bekijkt op het moment van aanvragen van de verhoging of je het kunt betalen en of je woning voldoende waard is. Op deze manier hoef je niet naar de notaris en betaal je dus geen extra notariskosten. Besluit je in de toekomst te verbouwen en je hebt géén verhoogde inschrijving, dan moet je alsnog naar de notaris om je hypotheek te verhogen. Je betaalt hier wel notariskosten voor.

Ook als je al een BLG Wonen hypotheek hebt, kun je gebruik maken van de Verbouwregeling. Je kunt bijvoorbeeld de overwaarde van je huis, ontstaan door aflossingen in het verleden, gebruiken voor je verbouwing. We spreken dan over een heropname. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

Voorbeeld Verbouwregeling

Stel, je hebt € 150.000 nodig voor de aankoop van je huis. Je kunt dan bij de notaris een hypotheek laten inschrijven van € 200.000, waarbij je nu € 150.000 ontvangt. De resterende € 50.000 (of een gedeelte daarvan) kun je later bij de bank opvragen. Dit noemen we een opname. Over de extra € 50.000 betaal je pas rente en aflossing wanneer je die opneemt.

Heb je in het verleden een gedeelte van de € 150.000 afgelost en neem je daar een bedrag van op tot € 150.000, dan heet dit heropname.

Rente bij (her)opname

Op het moment dat je je hypotheek verhoogt, val je waarschijnlijk in een nieuwe tariefgroep met een andere rente. De tariefgroep wordt bepaald door de verhouding tussen je hypotheek en de marktwaarde van je huis. Wil je je tariefgroep weten? Deel je hypotheek door de waarde van je huis en vermenigvuldig dit met 100.

Waarom gebruik maken van de Verbouwregeling?

Je hypotheek verhogen is vaak voordeliger dan het opnemen van een doorlopend krediet of persoonlijke lening, omdat je minder rente hoeft te betalen. Daarnaast wordt bij de Verbouwregeling de rente op de oorspronkelijke lening pas bij renteverlenging aangepast. Het extra geld dat je later opneemt, leen je tegen de dan geldende hypotheekrentes. En de dan geldende voorwaarden.

Je adviseur kan je vertellen of de Verbouwregeling iets voor je is.

Je Verbouwregeling en het bouwdepot

Als je gebruikt maakt van de Verbouwregeling kun je via je adviseur aangeven wanneer je het geld nodig hebt voor je verbouwing of verduurzaming. Het geld komt dan op een aparte rekening: het bouwdepot. De rekeningen voor je verbouwing of verduurzaming betaal je uit je bouwdepot. Dat kan door zelf declaraties in te dienen of door je aannemer direct vanuit je bouwdepot te betalen.

Lees meer over het bouwdepot en hoe je rekeningen voor je verbouwing of verduurzaming kunt betalen

De Verbouwregeling gebruiken

Je kunt van de Verbouwregeling gebruik maken als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moeten je inkomen en de waarde van je woning voldoende zijn. Je adviseur kan je vertellen of de Verbouwregeling bij jouw persoonlijke en financiële situatie past.

Ga voor het afsluiten van een Verbouwregeling bij je hypotheek naar je eigen adviseur. Of vind een adviseur bij jou in de buurt.