De Verbouwregeling in het kort

 • Met een hypotheek ben je vaak voordeliger uit om te verbouwen dan met een lening.
 • Je laat een hoger hypotheekbedrag inschrijven bij de notaris.
 • Je hypotheek neem je pas op als je écht gaat verbouwen of verduurzamen. De bank toetst op dat moment nog wel of je aan de normen voldoet en je de extra lasten kunt betalen. Houd rekening met eventuele kosten voor advies en voor taxatie.


Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

 • Met de Verbouwregeling laat je bij de notaris een hoger hypotheekbedrag inschrijven dan je direct nodig hebt voor je huis. Zo houd je alvast rekening met een verbouwing. Maar je hypotheek verhoog je pas via je adviseur op het moment dat je echt wilt verbouwen (een zogenaamde opname). Je adviseur bekijkt op het moment van aanvragen van de opname of je het kunt betalen en of je woning voldoende waard is. Op deze manier hoef je niet naar de notaris en betaal je dus geen extra notariskosten als je je hypotheek in de toekomst wilt verhogen.

  Ook als je al een BLG Wonen hypotheek hebt, kun je gebruik maken van de Verbouwregeling. Je kunt bijvoorbeeld de overwaarde van je huis, ontstaan door aflossingen in het verleden, gebruiken voor je verbouwing. We spreken dan over een heropname. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

  Voorbeeld Verbouwregeling

  Stel, je hebt € 150.000 nodig voor de aankoop van je huis. Je kunt dan bij de notaris een hypotheek laten inschrijven van € 200.000, waarbij je nu € 150.000 ontvangt. De resterende € 50.000 (of een gedeelte daarvan) kun je later bij de bank opvragen. Dit noemen we een opname. Over de extra € 50.000 betaal je pas rente wanneer je die opneemt.

  Heb je in het verleden een gedeelte van de € 150.000 afgelost en neem je daar een bedrag van op tot € 150.000, dan heet dit heropname.

  Rente bij (her)opname

  Op het moment dat je je hypotheek verhoogt bekijken we opnieuw de verhouding tussen je totale hypotheekschuld en de marktwaarde van je woning (de zogenaamde schuld-marktwaardeverhouding). De oorspronkelijke hypotheek en de (her)opname samen bepalen je nieuwe hypotheekschuld. Die delen we door de marktwaarde van je woning om de tariefgroep te bepalen van de (her)opname. Bij renteverlenging van je oorspronkelijke hypotheek is deze tariefgroep dan ook van toepassing.

 • Je hypotheek verhogen is vaak voordeliger dan het opnemen van een doorlopend krediet of persoonlijke lening, omdat je minder rente hoeft te betalen. Daarnaast wordt bij de Verbouwregeling de rente op de hoofdlening pas bij renteverlenging aangepast. Het extra geld dat je later opneemt, leen je tegen de dan geldende hypotheekrentes. En de dan geldende voorwaarden.

  Je adviseur kan je vertellen of de Verbouwregeling iets voor je is.

 • Als je gebruikt maakt van de Verbouwregeling kun je via je adviseur aangeven wanneer je het geld nodig hebt voor je verbouwing of verduurzaming. Het geld komt dan op een aparte rekening: het bouwdepot. De rekeningen voor je verbouwing of verduurzaming betaal je uit je bouwdepot. Dat kan door zelf declaraties in te dienen of door je aannemer direct vanuit je bouwdepot te betalen.

  Lees meer over het bouwdepot en hoe je rekeningen voor je verbouwing of verduurzaming kunt betalen

De Verbouwregeling gebruiken

Je kunt van de Verbouwregeling gebruik maken als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moeten je inkomen en de waarde van je woning voldoende zijn. Je adviseur kan je vertellen of de Verbouwregeling bij jouw persoonlijke en financiële situatie past.

Ga voor het afsluiten van een Verbouwregeling bij je hypotheek naar je eigen adviseur. Of vind een adviseur bij jou in de buurt.