Op deze pagina:

[Tekst gaat verder onder de video]

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Wat is de BLG Wonen Verbouwregeling?

Met de Verbouwregeling laat je bij de aankoop van je nieuwe woning bij de notaris een hoger hypotheekbedrag inschrijven dan je direct nodig hebt voor je huis. Zo houd je alvast rekening met een eventuele verbouwing in de toekomst.

Op het moment dat je daadwerkelijk gaat verbouwen, verhoog je je hypotheek via je adviseur. De adviseur bekijkt op het moment van aanvragen van de verhoging of je het kunt betalen en of je woning voldoende waard is. BLG Wonen beoordeelt de aanvraag en of je in aanmerking komt voor de verhoging. Op deze manier hoef je niet nog een keer naar de notaris en betaal je dus geen extra notariskosten.

Besluit je in de toekomst te verbouwen en je hebt géén verhoogde inschrijving, dan moet je alsnog naar de notaris om je hypotheek te verhogen. Je betaalt hier wel notariskosten voor.

Hoe werkt de BLG Wonen Verbouwregeling?

Stel, je hebt € 150.000 nodig voor de aankoop van je huis. Je kunt dan bij de notaris een hypotheek laten inschrijven van € 200.000, waarbij je nu € 150.000 ontvangt. De resterende (of een gedeelte daarvan) € 50.000 kun je in een later stadium opnemen bij BLG Wonen. Over de extra € 50.000 betaal je pas rente en aflossing wanneer je die opneemt. Op het moment dat je het geld wilt opnemen, wordt wel opnieuw beoordeeld of je de extra lasten kunt betalen.

Heb je in het verleden een gedeelte van de € 150.000 afgelost en neem je daar een bedrag van op tot € 150.000, dan heet dit heropname.

Rente bij (her)opname

Op het moment dat je je hypotheek verhoogt, val je waarschijnlijk in een nieuwe, hogere tariefgroep met een andere rente. De tariefgroep wordt bepaald door de verhouding tussen je hypotheek en de marktwaarde van je huis. Wil je je tariefgroep weten? Deel je hypotheek door de waarde van je huis en vermenigvuldig dit met 100.

Waarom gebruik maken van de Verbouwregeling?

Je hypotheek verhogen is vaak voordeliger dan het opnemen van een doorlopend krediet of persoonlijke lening, omdat je minder rente hoeft te betalen. Het inschrijven van een hoger hypotheekbedrag voor een eventuele verbouwing kost niks extra’s en verplicht je tot niets. Je kunt er op de langere termijn profijt van hebben.

Het extra geld dat je later opneemt, leen je tegen de dan geldende hypotheekrentes. En de dan geldende voorwaarden.

Een hypotheekadviseur kan je vertellen of de Verbouwregeling iets voor je is.

Wanneer kun je gebruikmaken van de Verbouwregeling?

Je kunt van de Verbouwregeling gebruik maken als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moeten je inkomen en de waarde van je woning voldoende zijn. Houd er rekening mee dat wanneer je het hoger ingeschreven bedrag opneemt, je maandelijkse hypotheeklasten hoger worden. Bovendien neem je het geld op tegen de dan geldende hypotheekrente. Dat kan dus ook hoger zijn dan de rente van je oorspronkelijke hypotheek.

Een hypotheekadviseur maakt een berekening op basis van jouw situatie en de waarde van het huis (na verbouwing), zodat je weet welk hypotheekbedrag je per maand gaat betalen. Hij kan je vertellen of de Verbouwregeling bij jouw persoonlijke en financiële situatie past.

De verbouwregeling en je bouwdepot

Het bedrag dat je wilt gebruiken voor je verbouwing of verduurzaming, wordt door BLG Wonen in een bouwdepot gezet. De facturen betaal je vanuit dit bouwdepot eenvoudig online via ‘Mijn BLG’. Je kunt zelf declaraties indienen of de aannemer direct vanuit jouw bouwdepot betalen.

Ga voor het afsluiten van een Verbouwregeling bij je hypotheek naar je eigen adviseur. Of vind een adviseur bij jou in de buurt.

Klant bij BLG Wonen zonder hoge inschrijving?

Ben je al klant bij BLG Wonen, heb je geen hogere inschrijving en wil je binnenkort gaan verbouwen? Ook dan zijn er verschillende manieren om je verbouwing te financieren. Je kunt bijvoorbeeld een tweede hypotheek afsluiten of de overwaarde van je huis, ontstaan door bijvoorbeeld aflossingen in het verleden, gebruiken voor je verbouwing. We spreken dan over een heropname. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

Lees meer over het financieren van een verbouwing