Werkgevers die huisvesting voor hun personeel regelen? Het was lange tijd de normaalste zaak van de wereld. Een beroemd voorbeeld is Philipsdorp in Eindhoven, opgezet in 1910. De elektronicagigant was lang niet de enige: in 1934 is Batadorp in het Brabantse Best opgezet voor textielarbeiders. En voor mijnwerkers werden in Limburg vanaf de jaren vijftig huizen gebouwd. Ziekenhuizen beschikten tot de jaren zestig over zusterwoningen, terwijl scholen een vaste woning voor de hoofdmeester reserveerden. Deze voorbeelden roepen de vraag op of werkgevers niet meer moeten doen om het huidige tekort van 390.000 woningen terug te dringen. Verschillende werkgevers hebben de handschoen al opgepakt.

Terugblik WoonDebat 2023

Opiniemaker Sander Schimmelpenninck betoogt in zijn column dat de scheiding tussen werken en wonen best minder mag

Onder leiding van dagvoorzitter Marcia Luyten werd het thema ‘Wonen de nieuwe arbeidsvoorwaarde' in twee panelgesprekken in de voormalige kantine van Philips uitgebreid verkend. In het eerste gesprek kwam het (rijke) verleden, heden en toekomst in Eindhoven aan bod, terwijl het tweede panel zich focuste op de vraag of meer werkgevers in Nederland woonhulp zouden moeten bieden en wat dat betekent voor de toegankelijkheid van de woningmarkt. Zo’n 75 belangstellenden woonden het debat in het Blue Collar Hotel bij, in een zaal die vroeger dienst deed als kantine van Philips.

Lees hier het volledige verslag van Het WoonDebat 2023


Het WoonDebat, een initiatief van BLG Wonen

BLG Wonen is opgericht vanuit een maatschappelijke drijfveer, om mijnwerkers de kans te geven op een eigen woning. En nog steeds zetten we ons in om Goed wonen voor iedereen mogelijk te maken. Komen we op voor de belangen van mensen voor wie het kopen van een huis niet vanzelfsprekend is. Terwijl ze dat wel willen en kúnnen. Starters bijvoorbeeld, alleenstaanden, zzp’ers en duurhuurders. Om de woonproblematiek en oplossingen hiervoor bespreekbaar te maken, organiseren wij onder andere jaarlijks Het WoonDebat.