De problemen op de woningmarkt zijn complex en hebben verschillende oorzaken. Maar liefst 77% van de Nederlanders vindt de woningmarkt ontoegankelijk. Om bij te dragen aan praktische oplossingen organiseerde BLG Wonen op 8 november 2021 voor het derde jaar ‘Het WoonDebat’. Met dit jaar als thema:

Wonen, het recht van de rijksten?

Oplossingen voor een toegankelijke woningmarkt!

Onder leiding van Jörgen Raymann gingen we op zoek naar de publieke en politieke dialoog. Beleidsmakers, ervaringsdeskundigen, jonge politici en wetenschappers buigden zich over oplossingen voor het verbeteren van de woontoegankelijkheid.

Kijk hier het WoonDebat 2021 terug!

Bekijk de livestream terug

Of de samenvatting in 1 minuut

Lees hier de belangrijkste uitspraken uit het WoonDebat 2021.


Programma Het WoonDebat 2021

De problemen op de woningmarkt zijn complex en hebben verschillende oorzaken. Maar liefst 77% van de Nederlanders vindt de woningmarkt ontoegankelijk. De alarmerende cijfers krijgen dit WoonDebat een gezicht. Ervaringsdeskundigen vertellen over hun zoektocht naar een woning. Daarnaast delen experts Carla Muters, (Raad van Bestuur Nationale Hypotheek Garantie) en Maartje Martens (Woningmarktanalist Housing Market Analyses) hun kennis en mening over de stand van de woningmarkt.

Ontwikkeling woontoegankelijkheid in Nederland
We bieden inzicht in de ontwikkeling van de woontoegankelijkheid in Nederland de afgelopen jaren. Nic Vrieselaar (Senior Economist Rabobank), Songül Mutluer (Wethouder Wonen, Jeugdzorg, Ouderen- en Minimabeleid Gemeente Zaanstad & Bestuurslid VNG), Hans de Geus (Schrijver 'Hoe ik toch huisjesmelker werd'), Jens Bosman (secretaris DWARS, GroenLinkse Jongeren) en Joris Hetterscheid (Voorzitter Jonge Democraten) debatteren over verschillende stellingen.

Blik op de toekomst!
Simone Halink (De Argumentenfabriek) deelt haar kijk op hoe we tot mentale veranderingen kunnen komen ten aanzien van de woningmarkt. De middag sluiten we af met een blik op de toekomst door alle gastsprekers, Frank Soede (directeur BLG Wonen) en Marinka van der Meer (COO de Volksbank), om gezamenlijk tot oplossingen te komen.

Nieuwsgierig naar de voorgaande edities van Het WoonDebat?

Kijk hier de livestream van de editie van 2020 of de hoogtepunten uit 2019 terug.

Fotografie: Betsie van Ojik