Werkgevers die huisvesting voor hun personeel regelen? Het was lange tijd de normaalste zaak van de wereld. Een beroemd voorbeeld is Philipsdorp in Eindhoven, opgezet in 1910. De elektronicagigant was lang niet de enige: in 1934 is Batadorp in het Brabantse Best opgezet voor textielarbeiders. En voor mijnwerkers werden in Limburg vanaf de jaren vijftig huizen gebouwd. Ziekenhuizen beschikten tot de jaren zestig over zusterwoningen, terwijl scholen een vaste woning voor de hoofdmeester reserveerden. Deze voorbeelden roepen de vraag op of werkgevers niet meer moeten doen om het huidige tekort van 390.000 woningen terug te dringen. Verschillende werkgevers hebben de handschoen al opgepakt.

Thema WoonDebat 2023

Tijdens het vijfde WoonDebat van BLG Wonen verkent dagvoorzitter Marcia Luyten het thema ‘Wonen de nieuwe arbeidsvoorwaarde’. Zij benoemt kort voorbeelden van bedrijven die in het verleden woningen voor hun medewerkers bouwden. Werkgevers vertellen over hoe zij – vaak met kunst en vliegwerk – woonruimte voor hun personeel hebben geregeld.
Waarom doen we dit niet op veel grotere schaal? Dat is de centrale vraag die Luyten aan werkgevers, woningmarktdeskundigen, projectontwikkelaars en andere betrokken partijen voorlegt. Het debat vindt op een toepasselijke locatie plaats: op Strijp-S in Eindhoven, het voormalige bedrijventerrein van Philips. Opiniemaker Sander Schimmelpenninck trapt het debat af.
Frieda Rikkers, Programmamanager maatschappelijke betrokkenheid bij ASML, presenteert ASML’s plannen om woningbouwprojecten voor betaalbare huisvesting (laag en middensegment) te stimuleren. In samenwerking met andere partijen in Brainport Eindhoven onderzoekt ASML de mogelijkheden voor een onafhankelijk privaat woonfonds met als doel de regionale woningmarkt te verlichten.

Onderzoek

Tijdens het WoonDebat presenteert BLG Wonen een representatief onderzoek, waarin werkgevers én werknemers gevraagd zijn naar ‘wonen als arbeidsvoorwaarde’. Zien werkgevers voor zichzelf een rol weggelegd? Welke problemen ervaren werknemers op de woningmarkt? Zou hulp van de werkgever welkom zijn? Frank Soede, directeur BLG Wonen en gastheer van het WoonDebat, reageert samen met de deelnemers op de resultaten van dit onderzoek.


Programma WoonDebat 2023*

15.00 uur |De column van Sander Schimmelpenninck

15.15 uur |Wonen & werken: maatschappelijk ondernemen toen en nu in Eindhoven
Frieda Rikkers, Programmamanager maatschappelijke betrokkenheid bij ASML; Paul van Nunen, directeur van Brainport Eindhoven; Reinier van Abbe, mede-eigenaar en projectontwikkelaar van PM+ Van Abbe en Jac Duis, kenner van Brabants fabrieksdorp Budel-Dorplein.

16.00 uur |'Baas, ik wil wonen!'
Georgette Lageman, expert woontoegankelijkheid van BLG Wonen, presenteert de resultaten van eigen representatief onderzoek naar wonen als arbeidsvoorwaarde onder werkgevers en werknemers. Het eerste onderzoek op dit gebied.

16.15 uur| Inspiratie: hoe bedrijven en organisaties bijdragen aan de woontoegankelijkheid
Tuur Elzinga, voorzitter FNV, Anne Megens, directeur beleid en advies van AWVN; Frank Wassenberg, expert wonen & stedelijke omgeving van Platform 31; Angélique Laskewitz, directeur VBDO, Vereniging Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling; Yrla van de Ven, econoom en wetenschapsredacteur bij de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Iris Penning, stadsdichter van Eindhoven, dicht het debat tot een einde.

17.00 uur | Napraten onder het genot van een hapje en een drankje

*Voorlopig programma

Aanmelden voor het WoonDebat

Praktische informatie

Datum: Woensdag 1 november 2023
Ontvangst: 14:00 uur
Programma: 15:00 tot 17:00 uur
(met afsluitend een borrel)

Locatie: Blue Collar Hotel, Eindhoven
Meer informatie: woondebat@blg.nl

Het WoonDebat, een initiatief van BLG Wonen

BLG Wonen is opgericht vanuit een maatschappelijke drijfveer, om mijnwerkers de kans te geven op een eigen woning. En nog steeds zetten we ons in om Goed wonen voor iedereen mogelijk te maken. Komen we op voor de belangen van mensen voor wie het kopen van een huis niet vanzelfsprekend is. Terwijl ze dat wel willen en kúnnen. Starters bijvoorbeeld, alleenstaanden, zzp’ers en duurhuurders. Om de woonproblematiek en oplossingen hiervoor bespreekbaar te maken, organiseren wij onder andere jaarlijks Het WoonDebat.


Het WoonDebat 2022

Het thema van het WoonDebat in 2022 was:
'Omarm de vernieuwers op de woningmarkt'

Kijk hier dit WoonDebat terug