Je woont al een tijdje in een duur huurhuis of –appartement. Je wilt graag een huis kopen, maar wat zijn je kansen? Huizen zijn duur en sparen voor een woning lukt mogelijk niet. Een groot deel van je inkomen gaat immers al op aan huur. Maar, duurhuurder, er is (wellicht) meer mogelijk dan je denkt om toch de stap van huren naar kopen te maken.

Van een huis huren naar een huis kopen

BLG Wonen vindt het belangrijk dat iedereen kan wonen op een manier die bij zijn of haar persoonlijke situatie past én financieel haalbaar is. Ook voor (duur)huurders die een huis zouden willen kopen, kijken we naar wat er mogelijk is. Kun jij laten zien dat je al langere tijd een groot deel van jouw inkomen aan huur uitgeeft? Dan kun jij wellicht ook een hypotheek krijgen die past binnen jouw financiële mogelijkheden. Wij kijken bij een hypotheekaanvraag niet alleen naar je inkomen en of je genoeg kunt sparen. Maar ook naar je financiële verplichtingen, zoals je huidige huurlasten.
BLG Wonen vindt het belangrijk dat iedereen kan wonen op een manier die bij zijn of haar persoonlijke situatie past. Ook voor (duur)huurders die een huis zouden willen kopen.


Samen met onze onafhankelijke adviseurs denken we in oplossingen. Want soms is verantwoorde financiering wel degelijk mogelijk. Maar we vertellen het je ook als kopen (nog) niet kan en het verstandiger is om (voorlopig) te blijven huren.

Kan ik een huis kopen?

Wil jij als duurhuurder graag een huis kopen, maar twijfel je over jouw kansen? Ons advies: maak een afspraak voor een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur. Wij werken samen met een netwerk van onafhankelijke adviseurs. In een persoonlijk gesprek bekijkt een hypotheekadviseur aan de hand van jouw financiële situatie en je woonwensen hoeveel je ongeveer kunt lenen en wat jouw mogelijkheden zijn voor het kopen van een huis.
Wil jij als duurhuurder graag een huis kopen, maar twijfel je over jouw kansen? Ons advies: maak een afspraak voor een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur.

Soms kan de conclusie zijn dat het beter is om voorlopig nog te blijven huren. Bijvoorbeeld tot je voldoende gespaard hebt om de ‘kosten koper’ te betalen. Een oriënterend gesprek is in de meeste gevallen gratis en verplicht je tot niets.

Persoonlijk hypotheekadvies

Weet jij na het oriënterende gesprek wat jouw mogelijkheden en kansen zijn om een huis te kopen en heb je misschien al een huis op het oog? Dan is het goed om een vervolggesprek te plannen; het hypotheek- of adviesgesprek. In dit gesprek berekent de adviseur wat je kunt lenen. Hierbij kijkt hij verder dan alleen je inkomen. Hij kijkt bijvoorbeeld naar jouw huidige huurlasten en andere financiële verplichtingen, zoals een studieschuld of BKR-registratie, maar ook of het lukt om iedere maand geld opzij te zetten om te sparen voor je eigen huis. Aan de hand van deze informatie maakt de adviseur een berekening en adviseert hij jou over de hypotheek die het beste bij jouw situatie past.
Wil jij als duurhuurder graag een huis kopen, maar twijfel je over jouw kansen? Ons advies: maak een afspraak voor een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur.

Aan een hypotheekgesprek zijn wel kosten verbonden. De tarieven verschillen per hypotheekadviseur en zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Meer informatie over deze en andere kosten bij het kopen van een huis lees je op de pagina ‘Wat kost het kopen van een huis?’.

Blijven huren of kopen?

Je hebt waarschijnlijk veel vragen over je mogelijkheden en over het kopen van een huis. Kun je bijvoorbeeld een hypotheek krijgen met een studieschuld of een BKR-registratie? En als ik nu een huur heb van €1000 per maand kan ik dan ook een woning kopen voor dezelfde maandlasten? Op de pagina ‘Van een huis huren naar een huis kopen’ geven wij antwoord op deze veelgestelde vragen:
Wij geven antwoord op veelgestelde vragen over van huren naar kopen.

  • Als ik voor €1000 huur, kan ik dan ook voor €1.000 een hypotheek afsluiten?
  • Kan ik een huis kopen met een studieschuld?
  • Kan ik een huis kopen met een BKR-registratie?
  • Kan ik een huis kopen met een tijdelijk contract?
  • Kan ik beter blijven huren of kan ik beter gaan kopen?
  • Ik betaal veel huur, maar kan niet kopen. Wat kan ik doen?
  • Waar moet ik op letten als ik met mijn partner wil kopen?
  • Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van mijn eerste huis

Maak een afspraak met een adviseur

Nieuwsgierig geworden of het kopen van een huis voor jou financieel mogelijk is en past bij jouw situatie? Maak een afspraak voor een vrijblijvend (en meestal gratis) oriëntatiegesprek met een adviseur bij jou in de buurt. En misschien maak jij binnenkort de stap van een huurhuis naar een koophuis.

Vind een adviseur

Wil je weten of het kopen van een huis voor jou haalbaar is? Maak een afspraak bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Als je een afspraak hebt gemaakt, is het verstandig je goed voor te bereiden op het gesprek. Zo kun je vast nadenken over welke hypotheeklast je maandelijks maximaal zou willen en kunnen betalen. Zo dat je ook nog geld overhoudt om te sparen en leuke dingen te blijven doen. Hoe je je voorbereidt, wat je nodig hebt en wat je kunt verwachten van zo’n gesprek lees je op de pagina ‘Op gesprek bij de hypotheekadviseur’.

Veel succes met de stap van een huurhuis naar een koophuis!