Je woont al een tijdje in een duur huurhuis of –appartement. Je wilt graag een huis kopen, maar wat zijn je kansen? Huizen zijn duur en sparen voor een woning lukt mogelijk niet. Een groot deel van je inkomen gaat immers al op aan huur. Maar, duurhuurder, er is (wellicht) meer mogelijk dan je denkt om toch de stap van huren naar kopen te maken.
Van een huis huren naar een huis kopen
Samen met onze onafhankelijke adviseurs denken we in oplossingen. Want soms is verantwoorde financiering wel degelijk mogelijk. Maar we vertellen het je ook als kopen (nog) niet kan en het verstandiger is om (voorlopig) te blijven huren.
Kan ik een huis kopen?
Soms kan de conclusie zijn dat het beter is om voorlopig nog te blijven huren. Bijvoorbeeld tot je voldoende gespaard hebt om de ‘kosten koper’ te betalen. Een oriënterend gesprek is in de meeste gevallen gratis en verplicht je tot niets.
Persoonlijk hypotheekadvies
Aan een hypotheekgesprek zijn wel kosten verbonden. De tarieven verschillen per hypotheekadviseur en zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Meer informatie over deze en andere kosten bij het kopen van een huis lees je op de pagina ‘Wat kost het kopen van een huis?’.
Blijven huren of kopen?
- Als ik voor €1000 huur, kan ik dan ook voor €1.000 een hypotheek afsluiten?
- Kan ik een huis kopen met een studieschuld?
- Kan ik een huis kopen met een BKR-registratie?
- Kan ik een huis kopen met een tijdelijk contract?
- Kan ik beter blijven huren of kan ik beter gaan kopen?
- Ik betaal veel huur, maar kan niet kopen. Wat kan ik doen?
- Waar moet ik op letten als ik met mijn partner wil kopen?
- Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van mijn eerste huis
Maak een afspraak met een adviseur
Nieuwsgierig geworden of het kopen van een huis voor jou financieel mogelijk is en past bij jouw situatie? Maak een afspraak voor een vrijblijvend (en meestal gratis) oriëntatiegesprek met een adviseur bij jou in de buurt. En misschien maak jij binnenkort de stap van een huurhuis naar een koophuis.
Als je een afspraak hebt gemaakt, is het verstandig je goed voor te bereiden op het gesprek. Zo kun je vast nadenken over welke hypotheeklast je maandelijks maximaal zou willen en kunnen betalen. Zo dat je ook nog geld overhoudt om te sparen en leuke dingen te blijven doen. Hoe je je voorbereidt, wat je nodig hebt en wat je kunt verwachten van zo’n gesprek lees je op de pagina ‘Op gesprek bij de hypotheekadviseur’.
Veel succes met de stap van een huurhuis naar een koophuis!