Spelregels Belastingdienst

Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw belastingaangifte. De belastingdienst kan je altijd vragen om te bewijzen waar je het bouwdepot voor gebruikt hebt. Bewaar daarom alle rekeningen en bonnen die te maken hebben met de verbouwing. Wij controleren niet of jouw declaratie voldoet aan de fiscale eisen voor renteaftrek. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Spelregels BLG Wonen

Om je bouwdepotdeclaratie te kunnen afhandelen en te kunnen uitbetalen gelden er enkele spelregels. Lees daarom eerst de regels goed door. Heb je vragen? Neem dan contact op met jouw adviseur.

 1. Als je gaat verbouwen heeft het bouwdepot een looptijd van 1 jaar voor bestaande bouw en nieuwbouw. Na 1 jaar wordt de looptijd automatisch verlengd, je ontvangt hiervoor een brief. Na 2 jaar kan je het bouwdepot, als dat nodig is en onder voorwaarden, met maximaal 1 jaar verlengen. Je krijgt dan ook weer rente. Let op: geef dit op tijd aan voor de 24 maanden zijn verstreken, het bouwdepot wordt namelijk automatisch beëindigd na 24 maanden. Je bouwdepot of verbouwingsdepot vallen in principe onder je vermogen in box 3. Je mag een bouwdepot tijdelijk in box 1 plaatsen:

  • Zowel bij nieuwbouw als een verbouwing tot 2 jaar na het tekenen van de koopovereenkomst.
  • Bij een verbouwing mag je de eerste 6 maanden de betaalde rente en kosten aftrekken in box 1 zonder deze te verrekenen met de rente die je hebt gekregen. Na een half jaar trek je in box 1 de ontvangen rente af van de betaalde rente.
  • Bij nieuwbouw mag je alleen het verschil tussen de betaalde rente en kosten en de ontvangen rente aftrekken in box 1.
 2. Moet je de factuur nog betalen?

  • Stuur de factuur of kassabon mee.
  • We betalen de factuur direct uit aan je leverancier (het IBAN-nummer dat op de factuur staat). Bij een lange levertijd, bijvoorbeeld bij keuken- en badkamerinstallaties, betalen we CBW-erkende leveranciers 14 dagen voor de levering. Een factuur van niet CBW-erkende leveranciers betalen we vijf dagen voor de leverdatum. Vermeld daarom bij "omschrijving" de leverdatum.
  1. . Uitbetaling van buitenlandse facturen zijn toegestaan onder de volgende voorwaarden:

   • De facturen moeten in het Nederlands, Engels of Duits zijn opgesteld.
   • Het factuurbedrag moet in euro's zijn vermeld.
   • Het geld wordt overgemaakt naar het IBAN nummer van de leverancier.
   • De facturen voldoen aan de vormeisen die wij aan een nota stellen waarbij KvK nummer en BTW een buitenlandse equivalent mogen zijn.
 3. Heb je het bedrag zelf al voorgeschoten?

  • Stuur een kopie van de factuur op naam of de kassabon + betaalbewijs (kopie bankafschrift of bon van pinbetaling) mee.
  • We betalen uit op de incassorekening van uw BLG Hypotheek.
 4. Je kunt vooruitbetalen vanuit je bouwdepot. We hebben altijd een factuur nodig waar op staat hoeveel je moet betalen.

  • Aanbetalen mag tot maximaal € 5.000. Bij badkamers en keukens mag je maximaal 15% van het aankoopbedrag aanbetalen, tot € 5.000.
  • Bij keukens en badkamers is het gebruikelijk dat de goederen worden geleverd en een dag later pas worden geïnstalleerd. Het bedrijf wil dan graag al een bedrag ontvangen voor de geleverde goederen. Dit bedrag kunnen we uitkeren vanuit het bouwdepot.
  • Het bedrag dat overblijft en na een installatie betaald moet worden is geen vooruitbetaling. Maar soms moet je op de dag van levering dat bedrag betalen. Je moet die rekening dan wel van tevoren bij ons indienen. Dan betalen wij vanuit het bouwdepot.
 5. De factuur(datum) of de datum van de kassabon mag niet ouder dan zes maanden zijn. Heb je een NHG hypotheek? Dan mag de datum van de factuur niet ouder zijn dan de offertedatum van de hypotheekaanvraag.
 6. Declareer je facturen of kassabonnen waarop ook aankopen staan die niet onder kwaliteitsverbetering vallen? Streep deze door en haal ze van het totaalbedrag op de facturen of kassabonnen af.
 7. ls de bouw, verduurzaming of verbouwing nog niet klaar en loopt je bouwdepot bijna af? Dan verlengen we je bouwdepot met 1 jaar. Stuur hiervoor een mailtje met je verzoek tot verlenging en je bouwdepotnummer naar bouwdepot@blg.nl.

* Met kwaliteitsverbetering bedoelen we het herstel van achterstallig onderhoud en verbetering en/of uitbreiding van de woning. Belangrijk is dat het herstel of de verbetering deel uitmaken van de woning. Of deze kunnen niet van de woning gescheiden worden zonder dat de woning beschadigd wordt.

Meer lezen over het bouwdepot? Zo werkt je bouwdepot.

Voorbeelden van kwaliteitsverbetering

Inbouwapparatuur in de keuken, schilderwerk aan de binnen- en buitenkant, isolatiematerialen, (onderdelen van) de verwarmingsinstallatie, dubbel glas, zonwering en luiken aan de buitenkant van de woning, plavuizen of tuinaanleg.