Een groene tuin: dit zijn de voordelen

Wij zetten zes voordelen van een groene tuin voor je op een rij!


Wat is er fijner dan bij mooi weer genieten van een groene tuin! Wist je dat als je je tuin, balkon en straat verandert in een groene oase dit direct positieve voordelen heeft voor jou en je omgeving? Wij zetten zes voordelen voor je op een rij!

1. Genieten van vogels, vlinders en andere beestjes

Een groene bloeiende tuin biedt een thuis voor vogels, egels, bijen en vlinders. Zij vinden voedsel, schuil- en nestgelegenheid in een groene tuin. Dit is niet alleen leuk om naar te kijken en te luisteren, maar ook nuttig, want bijen zorgen voor de bestuiving van planten. Daarbij zorgen insecten en vogels en egels ervoor dat je tuin gezond blijft en vrij van plagen. Je verbetert dus de biodiversiteit in je eigen tuin!

2. Planten en bomen vangen regenwater op

Een groene tuin zorgt ervoor dat regenwater beter wordt opgenomen in de grond. Je kunt daarbij je regenpijp afkoppelen, zodat het water niet meer naar het riool stroomt maar naar je tuin. Zo voorkom je dat het riool overbelast raakt waardoor straten en het betegelde deel van je tuin minder snel blank staan. Op deze manier hoeft schoon regenwater niet meer onnodig gezuiverd te worden.


Tip: regenton
Sla regenwater op door een regenton te installeren! Dit is handig om je tuin, balkon of geveltuin water te geven.


3. Goed vertoeven in hete zomers

Een groene tuin houdt veel minder lang hitte vast dan een betegelde tuin. Hierdoor warmt de omgeving minder snel op en is het koeler rondom je huis in hete zomers. Het werkt dus als natuurlijke airconditioning.


Tip: groen dak
Een extra stukje tuin creëren? Ga voor een groen dak! Je stimuleert met een groen dak de biodiversiteit, vangt regenwater op en je houdt je huis lekker koel in de zomer.
Meer voordelen lees je hier


4. Betere luchtkwaliteit én verkeersgeluid wordt gedempt

Een groene tuin vangt meer CO2 op, produceert zuurstof en filtert fijnstof. Naast dat planten voor betere lucht zorgen, levert het ook minder geluidsoverlast op. Planten zijn namelijk ontzettend goed in het dempen van geluid. Zo kan één enkele boom al tot 10Db geluid dempen.

5. Een groene tuin maakt gelukkig

Een groene tuin is goed voor je gezondheid, blijkt uit diverse onderzoeken van o.a. de universiteit in Wageningen. Je wordt er gelukkiger van, het helpt je beter te ontspannen en verlaagt stress. En wie wordt er nou niet blij van al die vrolijke bloemen, vogels, vlinders en bijen om je heen?

6. Subsidie voor een groene tuin

Ben je overtuigd om tegels te vervangen voor groen? Grote kans dat jouw gemeente deze gratis bij je ophaalt. Check dit altijd voor de zekerheid bij je eigen gemeente. Bij veel gemeenten kun je ook subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak, het afkoppelen van de regenpijp of het vervangen van tegels.

Kortom, je kunt zowel je tuin, balkon of straat in bloei brengen. En dat is niet alleen goed voor het klimaat en de biodiversiteit, maar dus ook voor je gezondheid. En nee, je hebt er geen groene vingers voor nodig. Dus hup aan de slag.Terug naar blogoverzicht