Een groendak? Ja! 5 redenen waarom

Een groen dak is een fantastische plek is voor insecten en vogels én zorgt voor verkoeling en wateropvang.


Wist jij dat een groendak een fantastische plek is voor bijen, vogels en vlinders en ook nog eens voor verkoeling en wateropvang zorgt? In Nederland is nog ruimte genoeg voor meer groene daken. Misschien iets voor jouw dak én het dak van je buren. Bovendien is een groendak nu extra voordelig. 5 redenen waarom je een groendak wilt.


1. Een paradijs voor insecten

Bijen, vlinders en andere insecten worden heel blij van een groendak. Net als veel vogels. Groene daken houden veel water vast. Dat zorgt ervoor dat minder regenwater onnodig de rioolzuivering in gaat. Kortom: je creëert extra natuur op jouw dak en je draagt bij aan de biodiversiteit en waterbuffering.

2. Verkoeling en waterbuffering

De sedumplantjes op je dak zorgen voor verkoeling. Het groendak voorkomt dat het zwarte dakleer enorm heet wordt. Dit beperkt in de zomer de warmte in je huis of in de schuur én kan voorkomen dat de hitte afstoot naar de omgeving. Als genoeg mensen in jouw buurt een groendak hebben, kan dit zelfs effect hebben op de omgevingstemperatuur. En die lagere temperatuur kan heel fijn zijn met de steeds hetere zomers in ons land.

3. Een groendak aanleggen is makkelijk

Een groendak aanleggen is niet moeilijk. Zeker niet als je de lichtgewicht aanlegsets gebruikt van onze partner Het Groene Loket. Het pakket bestaat uit verschillende lagen, die kant en klaar in rollen worden afgeleverd.

Let op: het is belangrijk om te controleren of je dak sterk genoeg is en of het dakleer in goede staat is. Twijfel je? Vraag dan Het Groene Loket om hulp en advies.

4. Weinig onderhoud

Als het groen er eenmaal op ligt, heb je er weinig omkijken naar. Een groendak kan zich prima zelf redden. Het houdt veel water vast, dus sproeien is normaal niet nodig. Bemesten hoeft ook niet, zolang het dak in balans is. Het Groene Loket levert een speciale conditioner die je in het begin kunt gebruiken om het dak wat extra voeding te bieden. Verder is het wel aan te raden om twee keer per jaar het eventuele onkruid weg te halen en jaarlijks de afvoer te controleren en vrij te maken.

5. Samen met de buren

Een groendak leggen samen met je buren is alleen maar beter en voordeliger. Dankzij subsidies vanuit waterschappen en sommige gemeenten is het aanleggen van een groendak heel aantrekkelijk en betaalbaar. Zeker als je het groter aanpakt samen met je buurt.

Geïnteresseerd in een groendak? Op de website van onze partner Het Groene Loket ontdek je de mogelijkheden en kosten van het aanleggen van een groendak.

Actie: het Grote Groene Dakenplan

Je ontvangt nu 15% korting op een aanlegset voor een groendak. Vul de kenmerken van je dak in en bestel een passend groen dakset.

Ontdek jouw mogelijkheden voor een groendak
Terug naar blogoverzicht