Een groendak? Ja! 5 redenen waarom

Een groen dak is een fantastische plek is voor insecten en vogels én zorgt voor verkoeling en wateropvang.


Wist jij dat een groendak een fantastische plek is voor bijen, vogels en vlinders en ook nog eens voor verkoeling en wateropvang zorgt? In Nederland is nog ruimte genoeg voor meer groene daken. Misschien iets voor jouw dak én het dak van je buren. Bovendien is een groendak nu extra voordelig. 5 redenen waarom je een groendak wilt.


1. Een paradijs voor insecten

Bijen, vlinders en andere insecten worden heel blij van een groen dak. Net als veel vogels. Groene daken houden veel water vast. Dat zorgt voor minder riool overstort en dat is goed voor de kwaliteit van ons water. De plantjes op het dak nemen fijnstof en stikstof op waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Je creëert een extra natuur op jouw dak en draagt bij aan de biodiversiteit.

2. Isolatie en verkoeling

De sedumplantjes op je dak zorgen voor isolatie en verkoeling. Daarmee bespaar je dus energie. Het groendak voorkomt dat het zwarte dakleer heet wordt en de hitte afstoot naar de omgeving. Als veel mensen in jouw buurt een groendak aanleggen, kan dit zo een paar graden schelen. En dat is heel fijn met de steeds hetere zomers in ons land.

3. Een groendak aanleggen is makkelijk

Een groendak aanleggen is niet moeilijk. Zeker niet als je de lichtgewicht aanlegsets gebruikt van onze partner Het Groene Loket. Het pakket bestaat uit verschillende lagen, die kant en klaar in rollen worden afgeleverd. Rol ze uit volgens de instructies en klaar is je groene dak. Een gemiddeld groendak heb je in ongeveer een uurtje aangelegd.

Let op: het is belangrijk om te controleren of je dak sterk genoeg is en of het dakleer in goede staat is. Twijfel je? Vraag dan Het Groene Loket om hulp en advies.

4. Weinig onderhoud

Als het groen er eenmaal op ligt, heb je er weinig omkijken naar. Een groendak kan zich prima zelf redden. Het houdt veel water vast, dus sproeien is niet nodig. Het is wel aan te raden twee keer per jaar het eventuele onkruid weg te halen en de bijgeleverde conditioner te gebruiken voor wat extra voeding.

5. Samen met de buren

Een groendak leggen samen met je buren is alleen maar beter en voordeliger. Dankzij subsidies vanuit waterschappen en sommige gemeenten is het aanleggen van een groen dak heel aantrekkelijk en betaalbaar. Zeker als je het groter aanpakt samen met je buurt.

Geïnteresseerd in een groendak? Op de website van onze partner Natuur & Milieu lees je meer over Duurzaam Wonen en het aanleggen van een groendak:

Het aanleggen van een groendak


Korting op een groendak
Een extra stukje tuin creëren? Ontvang nu 15% korting op een groendak! Als je het samen met je buren doet, ontvangen jullie extra voordeel.

Naar de actie

Deze actie loopt t/m 31 december 2022.Terug naar blogoverzicht