Declaratie bouwdepot indienen

  • Declareer online in Mijn BLG of met het declaratieformulier.
  • We verwerken je declaratie binnen 3 werkdagen.

Direct declareren

We verwerken je declaratie binnen 3 werkdagen.

Online:
Declareer rekeningen eenvoudig via Mijn BLG. Klik op de link bouwdepot in het linkermenu.

Veelgestelde vragen over een bouwdepot

Wat is een bouwdepot?

Bij nieuwbouw of verbouw wordt (een gedeelte van) de hypotheek eerst in een bouwdepot gestort. Naarmate de (ver)bouw vordert worden vanuit dit depot de rekeningen voor de (ver)bouw betaald.

Hoe werkt een bouwdepot?

Uit je bouwdepot betaal je het materiaal en de arbeidsuren voor de bouw, verduurzaming of verbouwing van je huis. Het materiaal moet vastzitten in je huis en niet weg te halen zijn zonder schade. Je mag dus wel de tegels voor de badkamer declareren, maar niet de gordijnen en de gordijnrails.

Je kunt vooruitbetalen vanuit je bouwdepot. We hebben altijd een factuur nodig waar op staat hoeveel je moet betalen.

  • Aanbetalen mag tot maximaal € 5.000. Bij badkamers en keukens mag je maximaal 15% van het aankoopbedrag aanbetalen, tot € 5.000.
  • Bij keukens en badkamers is het gebruikelijk dat de goederen worden geleverd en een dag later pas worden geïnstalleerd. Het bedrijf wil dan graag al een bedrag ontvangen voor de geleverde goederen. Dit bedrag kunnen we uitkeren vanuit het bouwdepot.
  • Het bedrag dat overblijft en na een installatie betaald moet worden is geen vooruitbetaling. Maar soms moet je op de dag van levering dat bedrag betalen. Je moet die rekening dan wel van tevoren bij ons indienen. Dan betalen wij vanuit het bouwdepot.

Precies weten waar je je bouwdepot voor kunt gebruiken? Download het overzicht:


Rekeningen rechtstreeks betalen of aan jezelf

Met je bouwdepot kun je rekeningen en facturen rechtstreeks betalen. Bijvoorbeeld de rekening van de projectontwikkelaar die je huis bouwt of de aannemer die je badkamer verbouwt. Je kunt rekeningen ook eerst zelf betalen en het geld uit je bouwdepot aan jezelf laten uitkeren. Wil je rekeningen laten betalen of geld laten uitkeren? Dan dien je bij ons een declaratie in.

Hoelang kan ik mijn bouwdepot gebruiken?

Koop je een huis dat nog gebouwd wordt? Of ga je verbouwen of verduurzamen? Dan kun je je bouwdepot 2 jaar gebruiken.

Hoe kan ik direct declareren als ik Mijn BLG nog niet heb?

Als u met uw nieuwe hypotheek nog geen inloggegevens heeft ontvangen voor Mijn BLG, kunt u uw factuur ook declareren via onderstaand document. Vul het formulier in en stuur het naar ons op.


Kan ik mijn bouwdepot verlengen?

Is de bouw, verduurzaming of verbouwing nog niet klaar en loopt je bouwdepot bijna af? Als je een hypotheek van BLG Wonen hebt, dan verlengen we je bouwdepot automatisch met 1 jaar.

Krijg ik rente over mijn bouwdepot?

Je krijgt rente over het geld dat nog in je bouwdepot zit. Dat noemen we depotrente. De depotrente is even hoog als je hypotheekrente.

Elke maand trekken we het bedrag aan depotrente dat je krijgt af van de hypotheekrente die je betaalt. Je maandlasten zijn daardoor lager zolang er nog geld in je bouwdepot zit.

Is de rente die ik betaal aftrekbaar?

Sinds 1 januari 2013 heb je alleen recht op renteaftrek als je bouwdepot is gekoppeld aan een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek die je in 30 jaar helemaal aflost. Je begint hierbij direct met aflossen, ook als je nog geen geld hebt opgenomen om bijvoorbeeld de aannemer te betalen. We controleren niet of je bouwdepotdeclaratie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor renteaftrek. Dat moet je zelf doen als je aangifte doet. Zoek van tevoren goed uit wat die eisen zijn. Want de Belastingdienst vindt niet iedere verbouwing of verduurzaming een verbetering voor je huis. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

In welke box valt mijn bouwdepot?

Je bouwdepot of verbouwingsdepot vallen in principe onder je vermogen in box 3. Je mag een bouwdepot tijdelijk in box 1 plaatsen:

  • Zowel bij nieuwbouw als een verbouwing tot 2 jaar na het openen van het bouwdepot.
  • Bij een verbouwing mag je de eerste 6 maanden de betaalde rente en kosten aftrekken in box 1 zonder deze te verrekenen met de rente die je hebt gekregen. Na een half jaar trek je in box 1 de ontvangen rente af van de betaalde rente.
  • Bij nieuwbouw mag je alleen het verschil tussen de betaalde rente en kosten en de ontvangen rente aftrekken in box 1.

Wil je precies weten hoe het zit? Lees dan deze download:


Wat gebeurt er als ik geld over heb?

Ben je klaar met (ver)bouwen of verduurzamen en is er geld over in je bouwdepot? Dan gebruiken we dit geld om je hypotheek af te lossen. Daar hoef je niks voor te doen. En je betaalt geen vergoeding voor het renteverlies voor deze extra aflossing.