Zo dien je een declaratie in

 • Declareer online in Mijn BLG of met het declaratieformulier.
 • We verwerken je declaratie binnen 3 werkdagen.

Bekijk wat je mag betalen uit je bouwdepot

Uit je bouwdepot betaal je het materiaal en de arbeidsuren voor de bouw, verduurzaming of verbouwing van je huis. Het materiaal moet vastzitten in je huis en niet weg te halen zijn zonder schade. Je mag dus wel de tegels voor de badkamer declareren, maar niet de gordijnen en de gordijnrails.

Je kunt geen aanbetalingen doen uit je bouwdepot.

Precies weten waar je je bouwdepot voor kunt gebruiken? Download het overzicht:

Rekeningen rechtstreeks betalen of aan jezelf

Met je bouwdepot kun je rekeningen en facturen rechtstreeks betalen. Bijvoorbeeld de rekening van de projectontwikkelaar die je huis bouwt of de aannemer die je badkamer verbouwt. Je kunt rekeningen ook eerst zelf betalen en het geld uit je bouwdepot aan jezelf laten uitkeren. Wil je rekeningen laten betalen of geld laten uitkeren? Dan dien je bij ons een declaratie in.


Direct declareren

We verwerken je declaratie binnen 3 werkdagen.

Online:
Declareer rekeningen eenvoudig via Mijn BLG. Klik op Mijn overzicht en ga naar Bouwdepotrekening.

Per post of e-mail:
Vul het formulier in en stuur het naar ons op.

Veelgestelde vragen over een bouwdepot

 • Koop je een huis dat nog gebouwd wordt? Of ga je verbouwen of verduurzamen? Dan kun je je bouwdepot 2 jaar gebruiken.
 • Is de bouw, verduurzaming of verbouwing nog niet klaar en loopt je bouwdepot bijna af? Als je een hypotheek van BLG Wonen hebt, dan verlengen we je bouwdepot automatisch met 1 jaar.
 • Je krijgt rente over het geld dat nog in je bouwdepot zit. Dat noemen we depotrente. De depotrente is even hoog als je hypotheekrente.

  Elke maand trekken we het bedrag aan depotrente dat je krijgt af van de hypotheekrente die je betaalt. Je maandlasten zijn daardoor lager zolang er nog geld in je bouwdepot zit.

 • Sinds 1 januari 2013 heb je alleen recht op renteaftrek als je bouwdepot is gekoppeld aan een lineaire hypotheek of annu√Įteitenhypotheek die je in 30 jaar helemaal aflost. Je begint hierbij direct met aflossen, ook als je nog geen geld hebt opgenomen om bijvoorbeeld de aannemer te betalen.

  We controleren niet of je bouwdepotdeclaratie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor renteaftrek. Dat moet je zelf doen als je aangifte doet. Zoek van tevoren goed uit wat die eisen zijn. Want de Belastingdienst vindt niet iedere verbouwing of verduurzaming een verbetering voor je huis. Lees meer op de website van de Belastingdienst.
 • Je bouwdepot of verbouwingsdepot vallen in principe onder je vermogen in box 3. Je mag een bouwdepot tijdelijk in box 1 plaatsen:

  • Zowel bij nieuwbouw als een verbouwing tot 2 jaar na het openen van het bouwdepot.
  • Bij een verbouwing mag je de eerste 6 maanden de betaalde rente en kosten aftrekken in box 1 zonder deze te verrekenen met de rente die je hebt gekregen. Na een half jaar trek je in box 1 de ontvangen rente af van de betaalde rente.
  • Bij nieuwbouw mag je alleen het verschil tussen de betaalde rente en kosten en de ontvangen rente aftrekken in box 1.

  Wil je precies weten hoe het zit? Lees dan deze download:

 • Ben je klaar met (ver)bouwen of verduurzamen en is er geld over in je bouwdepot? Dan gebruiken we dit geld om je hypotheek af te lossen. Daar hoef je niks voor te doen. En je betaalt geen vergoeding voor het renteverlies voor deze extra aflossing.