Verlengen rente hypotheek

Als je rentevaste periode binnenkort afloopt, is dat het moment om te kijken of je hypotheek nog bij jouw situatie past. Welke rente het beste bij je past. Van ons ontvang je drie maanden voor het einde van je rentevaste periode een voorstel om je rente opnieuw vast te zetten. Wij hebben in een aantal stappen het verlengen van je hypotheek op een rij gezet.

 1. Nieuw rentevoorstel van BLG Wonen

  Drie maanden voor het einde van je rentevaste periode ontvang je van ons een nieuw rentevoorstel. Dit voorstel vind je in Mijn BLG/BLG Wonen App of sturen wij per post naar je toe.

 2. Bekijk het voorstel en jouw huidige situatie

  In het rentevoorstel staan per leningdeel de rentes voor verschillende rentevaste perioden waar je uit kunt kiezen. Ook zie je direct welke maandbedragen daarbij horen. Bekijk deze goed, zodat je zelf een goede keus maakt.

  Denk niet alleen na over het nieuwe voorstel, maar sta ook eens stil bij jouw situatie en of je hypotheek daar nog bij past. Wil je binnenkort misschien gaan verbouwen? Of wil je weten of je maandlasten omlaag kunnen? Of wil je misschien overstappen naar een andere geldverstrekker? Dan is dit een goed moment om iets aan te passen aan je hypotheek.

  Extra aflossen aan het eind van je rentevaste periode is ook een optie. Je kunt onbeperkt en zonder kosten extra aflossen. Ook het omzetten van je hypotheek van aflossingsvrij naar annuïtair is mogelijk zonder administratiekosten.

  Twijfel je nog? Laat je adviseren door je hypotheekadviseur. Goed om te weten: Aan advies zijn kosten verbonden.

 3. Reageren op rentevoorstel

  Zodra je van ons een nieuw rentevoorstel hebt gehad, heb je drie maanden de tijd om een keuze te maken en te reageren op het voorstel. Als je er voor kiest de rente bij je hypotheek te verlengen, gaat je keuze in op de renteverlengingsdatum: de dag waarop je huidige hypotheekrente vervalt. Zijn de rentes op deze datum hoger of lager? Dan gelden de rentepercentages uit het voorstel.

  Je keuze voor een nieuwe rentevaste periode kun je direct doorgeven via Mijn BLG of in de BLG Wonen App.

 4. Bevestiging verlengen rente

  Nadat je jouw keuze voor verlengen van je rente aan ons hebt doorgeven, ontvang je een brief met daarin de bevestiging van deze keus. Er staat in tegen welk rentetarief en rentevaste periode de rente is verlengd en wat het maandbedrag is dat je gaat betalen. Heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan zie je ook wat je nieuwe spaarinleg per maand is.

Hypotheekrente verlengen en de belasting

Als je je rente verlengt, toetst de Belastingdienst of je voldoende hebt afgelost voor je hypotheek die valt onder de fiscale wetgeving per 1 januari 2013. Heb je een betalingsachterstand, dan kan dit fiscale gevolgen hebben. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

Veelgestelde vragen over het aflopen van je rentevaste periode

Wanneer krijg ik een nieuw rentevoorstel?

Je rentevoorstel staat 3 maanden voordat je rentevaste periode afloopt klaar in Mijn BLG/BLG Wonen App. We sturen je het rentevoorstel ook per post. Reageer je hier niet op? Dan sturen we het voorstel 6 weken voordat je rentevaste periode afloopt nog een keer.

Hoe kan ik mijn nieuwe rentevaste periode doorgeven?

Je geeft je nieuwe rentevaste periode aan ons door via Mijn BLG of in de BLG Wonen App.

Wat gebeurt er als ik geen actie onderneem?

Ga je niet in op het nieuwe rentevoorstel dat je ontvangt én pas je ook je hypotheek niet aan, dan wordt de rente als volgt bepaald: heb je een hypotheek met een looptijd die 3 jaar of langer is, dan wordt de rente voor 3 jaar vastgezet. Is je resterende looptijd korter dan 3 jaar, dan wordt je rente voor 1 jaar vastgezet.

Mijn hypotheekrente verandert. Wat betekent dat voor de hypotheekrenteaftrek?

Als je rente verandert, kan dat ook gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek. Maak je gebruik van de voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Pas deze dan aan naar de nieuwe situatie. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.