Op deze pagina:

Rente verlengen BLG Wonen Hypotheek

Als je rentevaste periode binnenkort afloopt, is dat een mooi moment om te kijken of je hypotheek nog bij jouw situatie past. Van ons ontvang je drie maanden voor het einde van je rentevaste periode een voorstel om je rente opnieuw vast te zetten. Hieronder vind je de stappen die we (samen) nemen.

Stap 1: nieuw rentevoorstel van ons

Drie maanden voor het einde van je rentevaste periode ontvang je van ons een nieuw rentevoorstel. Dit voorstel vind je in Mijn BLG, de BLG Wonen app en in je brievenbus.

Stap 2: bekijk het voorstel en jouw huidige situatie

In het rentevoorstel staan per leningdeel de rentes voor verschillende rentevaste perioden waar je uit kunt kiezen. Ook zie je direct welke maandbedragen daarbij horen. Bekijk deze goed, zodat je zelf een goede keus maakt. Wil je een variabele rente? Bespreek dan de mogelijkheden met je hypotheekadviseur. Goed om te weten: beide rentevormen hebben plussen en minnen.

Naast het nieuwe voorstel is het goed om stil te staan bij jouw situatie en of je hypotheek daar nog bij past. Wil je binnenkort misschien gaan verbouwen? Je huis verduurzamen? Of wil je weten of je maandlasten omlaag kunnen? Interessante opties om over na te denken. En natuurlijk willen we je graag als klant houden. Maar overstappen naar een andere geldverstrekker behoort ook tot de mogelijkheden.

Het einde van je rentevaste periode is daarom een goed moment om iets aan te passen aan je hypotheek. Uiteraard als dit bij jouw financiële situatie en onze voorwaarden past. Extra aflossen aan het eind van je rentevaste periode is ook een optie. Bij ons kun je onbeperkt en zonder kosten extra aflossen. Ook het omzetten van je hypotheek van aflossingsvrij naar annuïtair is mogelijk zonder administratiekosten.

Twijfel je nog of wil je graag advies? Maak dan een afspraak met je hypotheekadviseur. Op deze pagina vind je een adviseur bij jou in de buurt. Goed om te weten: aan advies zijn kosten verbonden.

Stap 3: reageren op het rentevoorstel

Ons nieuwe rentevoorstel is bij je binnen. Nu heb je drie maanden de tijd om een keuze te maken en te reageren op ons voorstel. Als je gebruik maakt van ons persoonlijke aanbod, dan geef je dit gemakkelijk door via Mijn BLG of in de BLG Wonen app. Of via het antwoordformulier ‘Renteverlenging’ die je bij de brief kreeg.

Als je er voor kiest de rente van je hypotheek te verlengen, dan gaat je keuze in op de renteverlengingsdatum. Dit is de dag waarop je huidige hypotheekrente vervalt. Zijn de rentes op deze datum hoger of lager? Dan gelden de rentepercentages uit het voorstel.

Kies je ervoor om geen keuze door te geven? Ook dat is geen probleem. We sturen je nog wel een herinnering. Je kan de brief immers ook kwijtgeraakt zijn. Geef je ook daarna geen keuze door? Dan verlengen wij je rentevaste periode, zoals beschreven in de brief.

Let op: is de resterende looptijd van je hypotheek korter dan 1 jaar? Dan berekenen wij het rentetarief van de kortst mogelijke rentevaste periode van 1 jaar. Wij hanteren dit 1 jaars rentetarief tot aan de einddatum van je hypotheek.

Voorbeeld:
Je hypotheek duurt 30 jaar en je moet na 29 jaar en 2 maanden de hypotheek verlengen, dan hanteren wij het rentetarief van 1 jaar rentevast voor de duur van 10 maanden.

Stap 4: de bevestiging van het verlengen van je rente

Nadat je jouw keuze aan ons door hebt gegeven, ontvang je een brief met daarin de bevestiging van jouw keus. In deze bevestiging staat tegen welk rentetarief en welke rentevaste periode jouw rente is verlengd. En wat het maandbedrag is dat je gaat betalen. Heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan zie je wat je nieuwe spaarinleg per maand is.

    Rente verlengen Bespaarhypotheek

    Stap 1: je krijgt een voorstel

    Heb je een Bespaarhypotheek van BLG Wonen? Ook dan krijg je tenminste drie maanden voordat de rentevaste periode afloopt een nieuwe rentevoorstel per post en in Mijn BLG. Zodra je van ons een nieuw rentevoorstel hebt gehad, heb je drie maanden de tijd om een keuze te maken en te reageren op het voorstel.

    Het proces is voor de Bespaarhypotheek grotendeels hetzelfde zoals beschreven voor de BLG Wonen Hypotheek hierboven.

    Stap 2: bekijk het voorstel en jouw huidige situatie

    In het rentevoorstel vind je per leningdeel de rentevaste periodes met de rentes waar je uit kunt kiezen. Ook zie je meteen welke maandbedragen daarbij horen. We baseren de rentes op de marktwaarde en het energielabel van je huis. We kunnen dan ook het bedrag aanpassen dat je elk jaar zonder vergoeding van ons renteverlies mag aflossen.

    Als je het voorstel hebt, is dit ook het moment voor het eventueel doorvoeren van een andere wijzigingen voor je Bespaarhypotheek. Je kunt ook:

    • Een nieuwe woningwaarde doorgeven via Mijn BLG of je adviseur.
    • Een andere aflosvorm kiezen via je adviseur.
    • De looptijd van je hypotheek verkorten via je adviseur.

    Als je een nieuwe woningwaarde aan ons doorgeeft, krijg je een nieuw renteaanbod op basis van de nieuwe schuld-marktwaardeverhouding. Zorg er wel voor dat je de wijziging op tijd aan ons doorgeeft: voordat je nieuwe rentevaste periode ingaat.

    Goed om te weten: Om de waarde van je huis door te geven, heb je een recent WOZ-taxatieverslag of een recent taxatierapport nodig. Je hebt niet altijd een volledig taxatierapport nodig. Soms heb je genoeg aan een desktop taxatie. Dat is goedkoper en je hebt het rapport sneller in huis.

    Is je energielabel nog geldig?

    Het is belangrijk dat je zorgt voor een definitief geregistreerd energielabel als je een nieuwe rente kiest. Een definitief energielabel is 10 jaar geldig. Is je energielabel verlopen? En laat je géén nieuw energielabel registreren? Dan baseren we je nieuwe hypotheekrente op de laagste energiegroep. In het rentevoorstel zie je welke rente dat is. Registreer je het nieuwe energielabel later? Dat is geen probleem. Dan passen we je rente op de 1e van de volgende maand automatisch aan naar de rente die hoort bij het nieuwe energielabel.

    Twijfel je nog of wil je graag advies? Maak dan een afspraak met je adviseur. Een adviseur vertelt je vooraf welke kosten er zijn.

    Bespaarhypotheek aanpassen

    Naast het nieuwe voorstel is het goed om stil te staan bij jouw situatie en of je hypotheek daar nog bij past. Bekijk het voorstel en sta stil bij jouw huidige situatie. Of wil je weten of je maandlasten omlaag kunnen? Misschien wil je ook iets anders aanpassen. Denk daarbij aan:

    • Extra lenen om te verbouwen of je huis verduurzamen.
    • Extra aflossen, aan het eind van je rentevaste periode kan dat zonder kosten.
    • Natuurlijk willen we je graag als klant houden, maar overstappen naar een andere hypotheekaanbieder kan ook.

    Stap 3: reageren op het voorstel

    Zodra je van ons een nieuw rentevoorstel hebt gehad, heb je drie maanden de tijd om een keuze te maken en te reageren op het voorstel. Je hebt ook 3 maanden de tijd om een nieuwe marktwaarde door te geven, een andere aflosvorm te kiezen of de looptijd aan te passen. Als je ervoor kiest de rente bij je hypotheek te verlengen, gaat je keuze in op de renteverlengingsdatum: de dag waarop je huidige hypotheekrente vervalt.

    Goed om te weten: Het maakt niet uit of de rentes op deze datum hoger of lager zijn. Voor jou gelden de rentepercentages uit het voorstel. Je keuze voor een nieuwe rentevaste periode kun je direct doorgeven in Mijn BLG.

    Stap 4: bevestiging van je keuze

    Nadat je je keuze voor het verlengen van je rente aan ons hebt doorgegeven, krijg je een brief met daarin de bevestiging van deze keuze. Er staat in tegen welk rentetarief en rentevaste periode de rente is verlengd en wat het maandbedrag is dat je gaat betalen. En je ziet welke rentes horen bij de andere tariefgroepen en energiegroepen. Zo zie je welke rente je gaat betalen als je extra aflost en je hypotheek daardoor in een andere tariefgroep komt. Of als je je huis energiezuiniger maakt voor een hoger energielabel.

    Lees hier meer over de Bespaarhypotheek

    Hypotheekrente verlengen en de belasting

    Als jij je rente verlengt, toetst de Belastingdienst of je voldoende hebt afgelost voor je hypotheek die valt onder de fiscale wetgeving per 1 januari 2013. Heb je een betalingsachterstand, dan kan dit fiscale gevolgen hebben. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

    Mijn BLG aanvragen

    Zoals je hebt gelezen verwijzen wij vaak naar Mijn BLG en de BLG Wonen app. Dit zijn onze online omgevingen waar jij al jouw gegevens kunt bekijken. En verschillende wijzigingen door kunt geven. Waaronder dus het verlengen van je hypotheekrente en de rentevaste periode. Heb jij nog geen Mijn BLG account? Op de pagina ‘Mijn BLG aanvragen’ vraag je dit gemakkelijk aan door het formulier in te vullen. Wil je eerst meer weten wat je ermee kan? Neem dan een kijkje op de pagina 'Je financiële zaken regel je in Mijn BLG'

    Veelgestelde vragen einde rentevaste periode

    • Reageer je niet, dan verlengen we je rente volgens de algemene voorwaarden van je hypotheek. In de brief met het rentevoorstel en in Mijn BLG staat hier meer over.
    • De rente die je betaalt, hangt onder andere af van je openstaande hypotheekschuld en de marktwaarde van je huis. Dit noemen we de schuld-marktwaardeverhouding. Die bepaalt in welke tariefgroep je hypotheek valt. En je energielabel bepaalt in welke energiegroep je valt.

      Lees meer over de tariefgroepen van de BLG Wonen Hypotheek

      Lees meer over de tariefgroepen van de Bespaarhypotheek

    • Op de ingangsdatum van de nieuwe rentevaste periode kijken we nog eens naar de verhouding van je schuld ten opzichte van de marktwaarde van je huis. Dit doen we om ervoor te zorgen dat we je (extra) aflossingen tot en met die datum meenemen bij de bepaling van de nieuwe rente. Hierdoor kan het zijn dat je rente lager wordt. Je hoeft hiervoor niets te doen. Je krijgt van ons een bevestiging van de nieuwe rente na de ingangsdatum.
    • De looptijd die nog over is, past niet meer binnen de kortste rentevaste periode die we aanbieden. Dat is 1 jaar. Je krijgt dan tot de einddatum van je hypotheek de rente die hoort bij een rentevaste periode van 1 jaar.

      Een voorbeeld:

      • De totale looptijd van je hypotheek is 30 jaar.
      • Na 29 jaar en 2 maanden wil je de hypotheek verlengen.
      • Je krijgt dan 10 maanden lang de rente die hoort bij 1 jaar rentevast.
    • Als je hypotheekrente verandert, kan dat gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek. Maak je gebruik van de voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Pas deze dan aan naar de nieuwe situatie. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

    6 tips voor het kiezen van een (nieuwe) rentevaste periode

    Er zijn meerdere mogelijkheden als het gaat om je hypotheekrente vastzetten voor een bepaalde tijd. Hoe kies je dan de juiste rentevaste periode? Wij helpen je graag op weg met zes tips.

    Naar de tips