Je hypotheekrente verlengen

Als je rentevaste periode binnenkort afloopt, is dat een mooi moment om te kijken of je hypotheek nog bij jouw situatie past. Van ons ontvang je drie maanden voor het einde van je rentevaste periode een voorstel om je rente opnieuw vast te zetten. Hieronder vind je de stappen die we (samen) nemen.

Stap 1: nieuw rentevoorstel van ons

Drie maanden voor het einde van je rentevaste periode ontvang je van ons een nieuw rentevoorstel. Dit voorstel vind je in Mijn BLG, de BLG Wonen App en in je brievenbus.

Stap 2: bekijk het voorstel en jouw huidige situatie

In het rentevoorstel staan per leningdeel de rentes voor verschillende rentevaste perioden waar je uit kunt kiezen. Ook zie je direct welke maandbedragen daarbij horen. Bekijk deze goed, zodat je zelf een goede keus maakt.

Naast het nieuwe voorstel is het goed om stil te staan bij jouw situatie en of je hypotheek daar nog bij past. Wil je binnenkort misschien gaan verbouwen? Je huis verduurzamen? Of wil je weten of je maandlasten omlaag kunnen? Interessante opties om over na te denken. En natuurlijk willen we je graag als klant houden. Maar overstappen naar een andere geldverstrekker behoort ook tot de mogelijkheden.

Het einde van je rentevaste periode is daarom een goed moment om iets aan te passen aan je hypotheek. Uiteraard als dit bij jouw financiële situatie en onze voorwaarden past. Extra aflossen aan het eind van je rentevaste periode is ook een optie. Bij ons kun je onbeperkt en zonder kosten extra aflossen. Ook het omzetten van je hypotheek van aflossingsvrij naar annuïtair is mogelijk zonder administratiekosten.

Twijfel je nog of wil je graag advies? Maak dan een afspraak met je hypotheekadviseur. Op deze pagina vind je een adviseur bij jou in de buurt. Goed om te weten: aan advies zijn kosten verbonden.

Stap 3: reageren op het rentevoorstel

Ons nieuwe rentevoorstel is bij je binnen. Nu heb je drie maanden de tijd om een keuze te maken en te reageren op ons voorstel. Als je gebruik maakt van ons persoonlijke aanbod, dan geef je dit gemakkelijk door via Mijn BLG of in de BLG Wonen App. Of via het antwoordformulier ‘Renteverlenging’ die je bij de brief kreeg.

Als je er voor kiest de rente van je hypotheek te verlengen, dan gaat je keuze in op de renteverlengingsdatum. Dit is de dag waarop je huidige hypotheekrente vervalt. Zijn de rentes op deze datum hoger of lager? Dan gelden de rentepercentages uit het voorstel.

Kies je ervoor om geen keuze door te geven? Ook dat is geen probleem. We sturen je nog wel een herinnering. Je kan de brief immers ook kwijtgeraakt zijn. Geef je ook daarna geen keuze door? Dan verlengen wij je rentevaste periode, zoals beschreven in de brief.

Let op: is de resterende looptijd van je hypotheek korter dan 1 jaar? Dan berekenen wij het rentetarief van de kortst mogelijke rentevaste periode van 1 jaar. Wij hanteren dit 1 jaars rentetarief tot aan de einddatum van je hypotheek.

Voorbeeld:
Je hypotheek duurt 30 jaar en je moet na 29 jaar en 2 maanden de hypotheek verlengen, dan hanteren wij het rentetarief van 1 jaar rentevast voor de duur van 10 maanden.

Stap 4: de bevestiging van het verlengen van je rente

Nadat je jouw keuze aan ons door hebt gegeven, ontvang je een brief met daarin de bevestiging van jouw keus. In deze bevestiging staat tegen welk rentetarief en welke rentevaste periode jouw rente is verlengd. En wat het maandbedrag is dat je gaat betalen. Heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan zie je wat je nieuwe spaarinleg per maand is.

  Hypotheekrente verlengen en de belasting

  Als jij je rente verlengt, toetst de Belastingdienst of je voldoende hebt afgelost voor je hypotheek die valt onder de fiscale wetgeving per 1 januari 2013. Heb je een betalingsachterstand, dan kan dit fiscale gevolgen hebben. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

  Mijn BLG aanvragen

  Zoals je hebt gelezen verwijzen wij vaak naar Mijn BLG en de BLG Wonen App. Dit zijn onze online omgevingen waar jij al jouw gegevens kunt bekijken. En verschillende wijzigingen door kunt geven. Waaronder dus het verlengen van je hypotheekrente en de rentevaste periode. Heb jij nog geen Mijn BLG account? Op de pagina ‘Mijn BLG aanvragen’ vraag je dit gemakkelijk aan door het formulier in te vullen. Wil je eerst meer weten wat je ermee kan? Neem dan een kijkje op de pagina 'Je financiële zaken regel je in Mijn BLG'

  6 tips voor het kiezen van een (nieuwe) rentevaste periode

  Er zijn meerdere mogelijkheden als het gaat om je hypotheekrente vastzetten voor een bepaalde tijd. Hoe kies je dan de juiste rentevaste periode? Wij helpen je graag op weg met zes tips.

  Naar de tips