In het kort

 • Zet je rente direct weer vast óf kijk of je hypotheek nog bij je past.
 • 3 maanden van tevoren ontvang je een nieuw rentevoorstel.
 • Aan het einde van je rentevaste periode kun je zonder extra kosten zoveel aflossen als je wilt.

Dit zijn je opties

 1. Je rente staat korter vast dan de looptijd van je hypotheek. Als je rentevaste periode afloopt, bekijk je opnieuw welke rente het beste bij je past.

  Je krijgt een rentevoorstel via Mijn BLG en per post

  Je rentevoorstel staat 3 maanden voordat je rentevaste periode afloopt klaar in Mijn BLG. We sturen je ook meer informatie, het rentevoorstel én een formulier om je rente direct weer vast te zetten per post.

  Kies zelf je nieuwe rente en rentevaste periode

  In het voorstel dat je krijgt staan per leningdeel de rentes voor verschillende rentevaste perioden. Ook zie je direct welke maandbedragen daarbij horen. Zo kun je zelf een goede keuze maken.

  Je keuze voor een nieuwe rentevaste periode kun je dan direct doorgeven via Mijn BLG of met het formulier.

  Let op: als je rente verandert kan dat ook gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek. Ook verandert de premie of inleg als je een (bank)spaarhypotheek hebt.

  Twijfel je nog? Laat je adviseren door je eigen hypotheekadviseur.

 2. Ga je binnenkort verbouwen? Wil je kijken of je maandlasten omlaag kunnen? Of wil je extra aflossen of je hypotheekvorm wijzigen? Dan is dit misschien een goed moment om iets aan te passen aan je hypotheek.

  Pas je hypotheek nu aan

  Het einde van je rentevaste periode is een goed moment om je hypotheek aan te passen. Je kunt dan bijvoorbeeld onbeperkt en zonder kosten extra aflossen. En je hypotheek omzetten van aflossingsvrij naar annuïtair is dan ook mogelijk zonder administratiekosten.

  Tip: als je een aflossingsvrije hypotheek hebt en je lasten worden lager door een lagere rente, los dan extra af. Dan wordt je hypotheek lager zonder dat je er iets van voelt!

  Wil je weten wat je mogelijkheden zijn? Laat je adviseren door je eigen hypotheekadviseur.

Veelgestelde vragen over het aflopen van je rentevaste periode

 • Je rentevoorstel staat 3 maanden voordat je rentevaste periode afloopt klaar in Mijn BLG. We sturen je de informatie, het rentevoorstel én een formulier om je rente direct weer vast te zetten ook per post. Reageer je hier niet op? Dan sturen we het voorstel 6 weken voordat je rentevasteperiode afloopt nog een keer.
 • Je geeft je nieuwe rentevaste periode aan ons door via Mijn BLG of met het formulier ‘Keuze nieuwe rentevaste periode’. Dat formulier zit bij de brief met het nieuwe rentevoorstel. Die krijg je 3 maanden voordat je rentevaste periode afloopt.
 • Ga je niet in op het nieuwe rentevoorstel dat je ontvangt én pas je ook je hypotheek niet aan, dan wordt de rente als volgt bepaald: heb je een hypotheek met een looptijd die 3 jaar of langer is, dan wordt de rente voor 3 jaar vastgezet. Is je resterende looptijd korter dan 3 jaar, dan wordt je rente voor 1 jaar vastgezet.