Een toegankelijke woningmarkt biedt iedereen eerlijke en rechtvaardige kansen om binnen een jaar een betaalbare en passende woning te hebben. Ongeacht hoe oud je bent, of waar je vandaan komt. Of je alleen woont of samen. En of je in loondienst bent of voor jezelf werkt.

De Woontoegankelijkheidsmonitor

De Woontoegankelijkheidsmonitor brengt kansen op de woningmarkt in beeld. En berekent voor zowel de huur- als koopsector hoeveel procent van de woningzoekenden binnen één jaar een huis vindt.

We bekijken de woontoegankelijkheid per gemeente en provincie. Hierdoor worden landelijke en regionale verschillen zichtbaar. Zo zijn er gemeenten waar je slechts 19% kans hebt om binnen een jaar je droomhuis te vinden. Terwijl ergens anders 75% van woningzoekenden binnen een jaar een nieuwe woning vindt.


Niet iedereen bevindt zich in dezelfde levensfase en financiële situatie. Daarom maakt de Woontoegankelijkheidsmonitor onderscheidt in zestien verschillende doelgroepen, die onder andere bepaald worden door:

  • Inkomen (onder modaal, boven modaal)
  • Type huishouden (alleenstaanden, gezinnen, paren zonder kinderen)
  • Leeftijd

Zo kunnen we de kans op het vinden van een woning tussen doelgroepen onderling vergelijken. Ook laat de monitor de veranderingen in woontoegankelijkheid door de jaren heen zien.

Bekijk hier de video over Woontoegankelijkheidsmonitor:

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com


Belangrijke inzichten

Huidige situatie van de toegankelijkheid op de woningmarkt

Uit de Woontoegankelijkheidsmonitor blijkt dat in 2020 30% van de woningzoekenden in Nederland binnen één jaar een passende woning vindt.

De woontoegankelijkheid loopt tussen 2019 en 2020 met 17% sterk af

Er zit een groot verschil in de toegankelijkheid tussen de huur- (44%) en koopmarkt (24%)


Woontoegankelijkheid toont opvallende geografische verschillen, maar scoort landelijk laag.

Woontoegankelijkheid in huursegment

Woontoegankelijkheid in koopsegment

Bron: Onderzoek woontoegankelijkheid, DVJ Insights, N=1000, oktober 2021

Voor meer inzichten uit de Woontoegankelijkheidsmonitor download de factsheet:


Gezamenlijk werken aan goed wonen voor iedereen

Opvallende en belangrijke inzichten uit de monitor delen we. En we gaan graag in gesprek met andere organisaties om samen tot concrete initiatieven te komen. Alles met als doel goed wonen voor iedereen. Wil jij ook met ons meedenken over oplossingen? Neem dan contact met ons op.
Lees hier het persbericht

De Woontoegankelijkheidsmonitor is in samenwerking met PWC en Companen ontwikkeld en gevalideerd. De woontoegankelijkheidsmonitor is continue in ontwikkeling, zodat we op periodieke basis nieuwe inzichten over de woningmarkt en de woontoegankelijkheid van Nederland kunnen delen.