Wat is een inkomensverklaring?

Als ondernemer of zzp’er heb je geen vast inkomen, een contract of werkgeversverklaring waarmee je kunt aantonen dat jij je maandelijkse hypotheeklasten kunt (blijven) betalen. Daarom heb je als zzp’er voor het aanvragen van een hypotheek een inkomensverklaring (IKV) nodig. Deze verklaring wordt gezien als de werkgeversverklaring voor zelfstandig ondernemers. Sinds 1 januari 2019 is een inkomensverklaring verplicht als je in aanmerking wilt komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Financiële analyse

In de IKV staat je toetsinkomen; het inkomen waar wij mee rekenen om de hoogte van je maximale hypotheek te bepalen. Dit toetsinkomen wordt bepaald op basis van een financiële analyse van je bedrijf. Hierbij wordt gekeken naar je jaarcijfers tot 3 jaar terug (of korter als je nog niet zo lang als ondernemer werkt), maar ook naar een prognose van je bedrijf voor de toekomst.

Hoe vraag ik een inkomensverklaring aan?

Je kunt een inkomensverklaring zelf laten opstellen of dit proces via een adviseur laten lopen. De adviseur kan gebruik maken van onze eigen tool ondernemersinkomen.nl. Daarnaast zijn er vier erkende partijen in Nederland die het toetsinkomen vaststellen. Bij deze partijen kun je een inkomensverklaring aanvragen:

Documenten voor aanvraag inkomensverklaring

Voor het aanvragen van een inkomensverklaring moet je diverse documenten aanleveren. Dit verschilt per ondernemerssituatie. De partij waar jij je IKV aanvraagt, zal je hierover informeren. Je moet in ieder geval aanleveren: de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar (of korter als je nog niet zo lang als ondernemer werkt), de aangifte inkomstenbelasting van de laatste 3 jaar en een actueel uittreksel van de Kamer van Koophandel.

Hypotheek berekenen als zzp’er

Op basis van je toetsinkomen kun je in onze online tool een globale berekening maken van wat jij maximaal zou kunnen lenen. Eerst weten wat je toetsinkomen is en met welk inkomen je dus mag rekenen?

Zo bereken je je zzp-inkomen

Als je meer inzicht wilt in jouw hypotheekmogelijkheden en wat je kunt lenen, maak dan een afspraak met een onafhankelijk hypotheekadviseur. Hij of zij berekent je maximale hypotheek, geeft advies over welke hypotheek bij jouw situatie past én ontzorgt je tijdens het aanvraagproces van je hypotheek. Houdt rekening met advieskosten.

Vind een adviseur bij jou in de buurt