Wat is een duurhuurder?

Een duurhuurder is iemand die duurhuurt, maar geen hypotheek kan krijgen om een huis te kopen.

Je hoort de term duurhuurder steeds vaker voorbij komen. Maar wie of wat is nou eigenlijk een duurhuurder? Jij misschien? Waar loopt de duurhuurder tegenaan bij het kopen van een huis? En hoeveel duurhuurders zijn er in Nederland en waar wonen ze? Wij leggen het allemaal uit in dit artikel!

Onderzoek naar duurhuurder 2020

In Nederland hebben 574.000 hurende huishoudens een huur boven de € 737. Ruim 61% van hen (349.000) zijn meer dan 33% van hun netto besteedbare inkomen kwijt aan hun huur. Deze duurhuurders hebben verschillende leeftijden, huishoudens en wonen in allerlei regio’s in Nederland.*

* Bekijk het volledige rapport

Definitie duurhuurder

Duurhuurders in Nederland zijn heel divers. Ze verschillen van leeftijd, in samenstelling van het huishouden en komen uit diverse regio’s in Nederland. Toch is er één factor die hen verbindt: de hoge huurlasten. Duurhuurders verdienen net te veel om in aanmerking te komen voor sociale huur en net te weinig om een huis te kunnen kopen.

Een duurhuurder is te omschrijven als; een huishouden bestaande uit één of meer personen die meer dan 33% van het netto besteedbare inkomen uitgeeft aan woonlasten. Een duurhuurder woont voornamelijk in de vrije huursector en heeft een huur vanaf € 737. Het gevolg: sparen is lastig en een eerste huis kopen daardoor ook. Zeker in de huidige woningmarkt, waar de huizenprijzen momenteel hoog zijn. Een voorbeeld: met vergelijkbare maandlasten van een koopwoning hadden deze huurders in 10 jaar tijd € 50.000 aan vermogen kunnen opbouwen.

Leeftijd duurhuurder

Duurhuurders zijn er in verschillende leeftijdscategorieën. Zo is 31% jonger dan 35 jaar. 23% van de duurhuurders is tussen de 35 en 55 jaar. Maar de grootste groep duurhuurders (46%) is 55 jaar of ouder. Deze 55-plussers voelen de huurlast vaak meer dan duurhuurders uit andere leeftijdscategorieën. Zij gaan er qua inkomen vaak op achteruit wanneer zij hun pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Toch is de verhuisbereidheid in deze doelgroep vaak lager. Jonge duurhuurders hebben juist wel de behoefte om te verhuizen. De verhuisbereidheid is zelfs hoog (69%).

Waar woont de duurhuurder?

Hoewel duurhuurders in heel Nederland voorkomen, wonen de meeste duurhuurders in de Randstad en in de grote steden in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel (52%), de zogenaamde ‘romper (zie afbeelding hieronder). Hierbij zijn jongeren tot 35 jaar vooral te vinden in Amsterdam en Utrecht. Huurders boven de 55 jaar wonen vooral in andere steden in de Randstad of grote steden daarbuiten.

De meeste duurhuurders wonen in de Randstad of grote steden daarbuiten. De meeste duurhuurders wonen in de Randstad of grote steden daarbuiten.

Inkomen en samenstelling huishouden duurhuurder

De huishoudens van duurhuurders worden vooral gekenmerkt door eenpersoonshuishoudens (32%) en tweepersoonshuishoudens (34%). In mindere mate door gezinnen met kinderen (14%).

Ruim driekwart van de duurhuurhuishoudens heeft een inkomen tot € 50.000 (76%), 14% heeft een inkomen van € 50.000 - 60.000, 5% zit tussen de € 60.00 - 70.000 en ook 5% boven de € 70.000. Van de duurhuurders die weleens een hypotheekaanvraag hebben gedaan, loopt een aantal vast op een te laag inkomen. Andere redenen zijn geen vast contract, een studieschuld of BKR-registratie. Factoren die samen met het inkomen, de hoogte van het hypotheekbedrag beïnvloeden. Met de hoge huizenprijzen lukt het dan vaak niet om een hypotheek te krijgen die voldoende is voor het huis dat men wil kopen.

Hoe lang huurt een duurhuurder?

De periode dat een duurhuurder huurt is lang. Zo huurt 38% al meer dan vijf jaar een woning in de vrije huursector en 27% huurt tussen de twee en vijf jaar. De voornaamste redenen hiervoor zijn dat men niet voldoende hypotheek kan krijgen (39%) en/of men niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning (32%). Zeker één op de vijf duurhuurders zoekt al langer dan vier jaar naar een passende woning. Deze huurders geven aan dat ze momenteel fijn wonen, maar dat ze hun woontevredenheid graag zouden verbeteren met lagere maandlasten of een ruimer huis tegen dezelfde maandlasten.

Waar loopt de duurhuurder tegenaan op de woningmarkt?

70% van de duurhuurders wil graag verhuizen en het liefst kopen , maar lopen vaak vast in hun zoektocht. Volgens de huidige hypotheekregels verdienen zij nu vaak nét te weinig. En sparen, om later alsnog te kopen, is vaak al moeilijk door de hoge huurprijzen, maar is een extra grote uitdaging door de sterk stijgende huizenprijzen en het eigen geld dat daarvoor nodig is. Het is een vicieuze cirkel, waar de duurhuurder moeilijk uitkomt.

Dat blijkt ook uit de pilot met de huurverklaring van BLG Wonen uit 2020. Van de duurhuurders die meededen aan deze pilot en op dat moment (nog) geen financiering konden krijgen, hebben de meeste schulden, een te laag inkomen of te weinig spaargeld. Het is natuurlijk niet leuk om te horen dat je dan alsnog geen financiering kunt krijgen. Maar ze waren wel blij dat er nu helderheid is over de mogelijkheden in de toekomst. Dan weet je in ieder geval als duurhuurder waar je naar toe moet werken om de financiering wél rond te kunnen krijgen.

Wat is er wél mogelijk voor de duurhuurder?

Er is ook een groot deel van de duurhuurders dat wel gewoon een financiering kon krijgen. Na onderzoek en de pilot met de huurverklaring bleek dat 39% van deze duurhuurders grotendeels via de standaard hypotheekregels en soms via een ‘maatwerktraject’ een hypotheek kon krijgen. Je komt als duurhuurder mogelijk in aanmerking voor een hypotheek als:

  • je kunt aantonen dat je je hoge woon/huurlasten al enige jaren probleemloos betaalt met een vergelijkbaar of lager inkomen
  • jouw arbeidsmarktperspectief nu en in de toekomst goed is (de kans dat je minimaal een vergelijkbaar inkomen kunt genereren)
  • het huis dat je op het oog hebt goed geïsoleerd is, waardoor je energielasten in verhouding lager zijn
  • je maandelijks spaart en al een aardige financiële buffer hebt opgebouwd
  • de woning die je wilt kopen goed is onderhouden (of de kosten hiervoor gedekt zijn)

Wij denken graag mee met onze hypotheekadviseurs en informeren ze over de mogelijkheden bij duurhuurders. Zo kunnen we samen meer duurhuurders helpen met een passende hypotheek om hun woonwensen te vervullen.

Ontdek jouw mogelijkheden

Ben je benieuwd of jij in aanmerking komt voor een hypotheek? Een van onze onafhankelijke adviseurs helpt je graag. Vind een adviseur in de buurt. Een oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden.


Terug naar blogoverzicht