Let op: Deze hypotheek kun je niet meer afsluiten. De informatie op deze pagina is alleen bedoeld om je te informeren als je deze hypotheek hebt.

Je hebt een aflossingsvrije hypotheek en je belegt in fondsen. Door te beleggen in beleggingsfondsen bouw je op een beleggingsrekening een kapitaal op waarmee je aan het einde van de looptijd jouw hypotheekschuld gedeeltelijk of compleet aflost. Tussentijds los je dus niets af op jouw hypotheekschuld. Je beleggingsrekening loopt bij BLG Wonen óf bij een andere aanbieder.

Hypotheekschuld op de einddatum

Als het rendement op je belegging tegenvalt, houd je mogelijk een deel van de schuld over die je op een andere manier moet aflossen op de einddatum van de hypotheek. Bijvoorbeeld door verkoop van jouw woning of door vermogen naast jouw hypotheek op te bouwen. Of misschien sluit je een nieuwe hypotheek af.

Heb je een verpande beleggingsrekening van BLG Wonen (BLG Doelbeleggen) voor deze hypotheek? Dan kun je de waarde van jouw beleggingen bekijken in Mijn BLG. Heb je elders een beleggersrekening die verpand is aan jouw BLG Effectenhypotheek? De betreffende beleggingsonderneming informeert je over de waarde van jouw beleggingen.

Eén keer per jaar overzicht waardeontwikkeling

Er is met een effectenhypotheek een risico dat je aan het einde van de looptijd van jouw hypotheek met een schuld blijft zitten. Eén keer per jaar krijg je van BLG Wonen een overzicht van de waardeontwikkeling toegestuurd. Zo kun je zien hoe je er nu en straks voor staat en inschatten of er aanpassingen nodig zijn. Wil je meer informatie of twijfel je of er aanpassingen nodig zijn, neem dan contact op met jouw adviseur.

Zo zien jouw maandlasten eruit

Je betaalt rente over jouw hypotheek. Daarnaast is het mogelijk dat je een vast bedrag (per maand) belegt. Jouw maandlasten blijven tijdens de rentevaste periode gelijk. Je betaalt kosten voor het beleggen in fondsen. Bij BLG Doelbeleggen betaal je fondskosten en portefeuilletransactiekosten aan de fondsbeheerder. Deze kosten zijn al verwerkt in de koers van het fonds. Daarnaast betaal je mogelijk een op- of afslag bij aan- en verkopen. Ook betaal je servicekosten aan ons. De servicekosten zijn 0,3% per jaar met een maximum van € 24 per kwartaal.

Bij beleggen kan de waarde van de belegging meer, maar ook minder waard worden. Het risico dat jouw belegging minder waard wordt, noemen we beleggingsrisico. Een hoger (historisch) rendement betekent meestal dat je een hoger beleggingsrisico loopt, omdat er bijvoorbeeld meer in aandelen wordt belegd.

Wil je extra aflossen?

Lees meer over de voor- en nadelen van extra aflossen op jouw hypotheek.

Effectenhypotheek en de belasting

De beleggingen van een BLG Effectenhypotheek vallen in box 3. Wil je meer weten over de belastingregels die van toepassing zijn bij deze hypotheek? Lees meer hierover op de pagina 'Mijn hypotheek en de belasting'.

Rente aftrekbaar

Met deze hypotheek los je tussentijds niets af van jouw hypotheekschuld. Je betaalt iedere maand rente over de totale lening. Je kunt de rente onder voorwaarden aftrekken als de hypotheek gebruikt is voor aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning.

Een andere hypotheekvorm?

Wil je jouw hypotheek direct aflossen? Of wil je niet meer beleggen? Dan kan je hypotheek omzetten interessant zijn. Met jouw adviseur bespreek je welke mogelijkheden er in jouw situatie zijn. Hiervoor betaal je wel advieskosten aan de adviseur. Hij vertelt jou vooraf hoe hoog dit bedrag is.

Belangrijk om te weten

De waarde van jouw belegging kan dalen en stijgen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Jouw rendement kan hoger, maar ook lager uitvallen en schommelt meer naarmate de beleggingsvorm risicovoller is.

Bij beleggen loop je altijd het risico dat het rendement lager is dan je verwachtte. Maar het kan ook hoger uitvallen. Als het rendement tegenvalt, kun je dus met een schuld blijven zitten die je op een andere manier moet aflossen, bijvoorbeeld door verkoop van jouw woning of door spaargeld/vermogen naast jouw hypotheek op te bouwen.

Wij adviseren om regelmatig te bekijken of het opgebouwde vermogen aan het einde van de looptijd voldoende is om jouw hypotheek mee af te lossen.

Essentiële Beleggersinformatie

Heb je een verpande beleggingsrekening van BLG Wonen? In de Essentiële Beleggersinformatie lees je waar het fonds uit bestaat. Zodat je de kenmerken en beleggingsrisico’s kunt vergelijken.

Heb je vragen?

Of wil je meer informatie over jouw hypotheek? Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.