Stater regelt alle praktische zaken van je hypotheek bij DBV Finance en EuropeLife Finance.

Deze hypotheek kun je niet meer afsluiten. Wel kun je op deze hypotheek een vervolglening afsluiten of een heropname aanvragen. Vraag je financieel adviseur naar de mogelijkheden.

 • In onderstaand renteoverzicht zie je de actuele rente­percentages van DBV Finance en EuropeLife Finance. Deze rentepercentages gelden wanneer je bijvoorbeeld je rentevaste periode wilt verlengen.

  • Je kunt alleen kiezen voor maandvariabele rente als je hypotheek voldoet aan de door DBV Finance gestelde voorwaarden. Leningdelen waarvoor je nu al maandvariabele rente betaalt, kun je zonder deze aanvullende voorwaarden tegen maandvariabele rente voortzetten.
  • Heb je een Spaarinvesthypotheek? Dan rekenen wij een renteopslag van 0,2% bovenop de tarieven in de rentetabel.
  • Heb je een Life Invest Hypotheek? Dan rekenen wij een renteopslag van 0,3% bovenop de tarieven in de rentetabel.

  Variabele rente
  Variabele hypotheekrente bestaat bij de Volksbank N.V. uit een basistarief en vier verschillende renteonderdelen (opslagen). De basisrente en de vier renteonderdelen zijn allemaal variabel en kunnen los van elkaar veranderen.

  Basisrente: om geld uit te kunnen lenen, moet een bank zelf ook geld inkopen. Dit doet een bank op de internationale geld- en kapitaalmarkt. De prijs van dit geld kan dagelijks veranderen en hangt af van bijvoorbeeld de economie, inflatie, werkloosheid maar ook van het vertrouwen in het algemeen.

  Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten: als een bank geld wil inkopen, moet er een prijs bepaald worden. De wederpartij kijkt daarom of de bank krediet­waardig is en hoeveel vertrouwen er is in de bank en economie. Er wordt gekeken naar het verschil tussen hoe lang de rente die de bank voor dit geld moet betalen vaststaat en hoe lang het rentetarief vaststaat wat de bank in rekening brengt bij haar klanten. En verder moet de bank verplichte kapitaalbuffers aanhouden voor verwachte en onverwachte verliezen. Deze factoren bepalen de risico-opslag. Het basistarief en de risico-opslag vormen samen de inkoopprijs.

  Individuele risico-opslagen: dit renteonderdeel kan aangepast worden aan je persoonlijke situatie. Hoe meer risico de bank loopt, hoe hoger dit renteonderdeel is of wordt. Bijvoorbeeld als de hypotheeklening hoog is in verhouding tot de waarde van het onderpand. In de toekomst is het mogelijk dat de individuele risico-opslag omhoog gaat als je bijvoorbeeld regelmatig te laat de rente en aflossing betaalt.

  Daarnaast is een hypotheek met flexibele voorwaarden (bijvoorbeeld een hoog percentage aflosbaar zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank) meestal duurder dan een hypotheek met beperkte flexibiliteit. En het is ook mogelijk dat een hypotheek met contractuele aflossing (bijvoorbeeld annuïtaire hypotheek) goedkoper is dan een aflossingsvrije hypotheek. Dat is afhankelijk van de marktomstandigheden.

  Doorlopende kosten: dit zijn de bedrijfskosten van de bank zoals de kosten van personeel, gebouwen en hulpmiddelen zoals computersystemen.

  Winst: de bank brengt een winstopslag in rekening.

Meer informatie

Heb je vragen of een klacht over je DBV of EuropeLife hypotheek? Stater verzorgt de administratie van je hypotheek. Je kunt met vragen over deze hypotheek dan ook terecht bij je financieel adviseur of bij Stater. Je kunt Stater bereiken via telefoonnummer 033 - 45 09 300 of per mail via info@stater.nl.