Opties voor het aflossen van je aflossingsvrije hypotheek:

1. Betaal het volledige hypotheekbedrag in één keer terug

Zorg dat je aan het eind van de looptijd genoeg eigen geld hebt om je hypotheek in één keer af te lossen. Dat kan bijvoorbeeld door het bedrag bij elkaar te sparen of door te beleggen. Je kunt ook je huis verkopen en je hypotheek aflossen met de opbrengst daarvan. Dat moet je dan natuurlijk wel willen. En de opbrengst moet wel voldoende zijn om het volledige hypotheekbedrag af te kunnen lossen. Anders blijf je met een restschuld zitten.

2. Begin tijdens de looptijd al met aflossen

Ook op een aflossingsvrije hypotheek kun je tijdens de looptijd aflossen als je dat wilt. Doe je dat regelmatig, dan houd je aan het eind van de looptijd een lager hypotheekbedrag over om terug te betalen. Extra aflossen kun je zelf eenvoudig regelen.

Aan extra aflossen tijdens de looptijd zijn wel voorwaarden verbonden. En het kan ook gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek. Het is daarom verstandig om dit eerst met je adviseur te bespreken.

Tip: als je een nieuw rentecontract hebt gekregen, betaal je nu misschien een lager maandbedrag. Gebruik het verschil om extra af te lossen.

Lees meer over extra aflossen

3. Zet je aflossingsvrije hypotheek op tijd om naar een andere hypotheekvorm

Wil je zeker weten dat je je hypotheek aan het einde van de looptijd helemaal terugbetaald hebt? Dan kan het omzetten van je hypotheek naar een andere hypotheekvorm een goede optie zijn. Bijvoorbeeld lineair of annuïtair. Je adviseur kan je daar meer over vertellen.

Lees meer over het wijzigen van je hypotheekvorm

4. Verleng je hypotheek

Misschien kun je je hypotheek verlengen. Dan ga je met ons een nieuwe hypotheekovereenkomst aan. Dat kan natuurlijk alleen als de hypotheeklasten betaalbaar blijven. Ook als je dan bijvoorbeeld met pensioen bent en er geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk is. Bespreek met je adviseur of het verlengen van je hypotheek voor jou misschien een optie is.

NVB start Campagne "Aflossingsblij"

Veel mensen weten niet dat zij hun aflossingsvrije hypotheek moeten aflossen aan het eind van de looptijd. Daarom start de Nederlandse Vereniging van Banken op  1 oktober met  een campagne. De campagne doet een oproep aan huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek om in actie te komen en hun persoonlijke situatie goed te bekijken. Zodat zij ook in de toekomst rustig kunnen blijven wonen en dus 'Aflossingsblij' zijn.

Afbeelding campagne NVB Aflossingsvrij

Weten hoe jij ervoor staat?

Ook al lijkt de einddatum van je hypotheek nog ver weg, het is belangrijk om nu al te kijken hoe jij je aflossingsvrije hypotheek gaat aflossen. Met de Aflossingsvrij Check weet je binnen 10 minuten hoe jij ervoor staat met je aflossingsvrije hypotheek. En wat je kunt doen om straks je hypotheek af te lossen of misschien te verlengen.

TIP: Handig om deze dingen klaar te leggen voordat je begint:

  • Je inloggegevens voor Mijn BLG. Heb je nog geen toegang tot Mijn BLG? Vraag dan nu Mijn BLG aan.
  • Digid om je pensioen op te vragen
  • Verzekeringspolis als je een gekoppelde (verpande) verzekering hebt