Aanvullend Pensioen Opbouwrekening > Tussentijds geld opnemen

Volgens de wet mag je lijfrentekapitaal niet tussentijds opnemen. Doe je dat wel? Dan betaal je revisierente. Er zijn twee uitzonderingen.

Geblokkeerde rekening

Lijfrentekapitaal is bedoeld als een aanvulling van je pensioen. Dit geld staat op een geblokkeerde opbouwrekening. Binnen fiscale regels kun je het geld vanaf een moment dat je zelf kiest maandelijks laten uitkeren door een Bank of verzekeraar. Tussendoor mag je het geld volgens de wet niet opnemen.

Op het moment dat je de uitkering wilt ontvangen zet je de opbouwrekening om in een uitkeringsrekening. Bijvoorbeeld de BLG Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening. Je ontvangt dan elke maand een bedrag. Hierover houden we loonheffingen in, en die dragen we af aan de Belastingdienst. Je kunt je uitkering omzetten tot 5 jaar na je AOW-leeftijd.

Revisierente

Neem je toch tussentijds geld op? Dan gaan hier niet alleen loonheffingen af, maar betaal je ook 20% revisierente aan de Belastingdienst. Heb je de opbouwrekening 5 jaar na je AOW-leeftijd nog niet omgezet in een uitkeringsrekening? Dan gaan er over de hele inleg loonheffingen en revisierente af.

Uitzonderingen

In twee gevallen kun je zonder revisierente tussentijds je geld opnemen. Dit kan als je gespaarde bedrag onder een bepaalde grens blijft. Dat heet de ‘kleine lijfrente’. Welk bedrag je zonder revisierente mag opnemen vind je op de site van de Belastingdienst.

Ook kun je tussentijds geld opnemen als je arbeidsongeschikt bent en verwacht dit nog minstens 12 maanden te blijven. Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden.

In beide gevallen gaan er wél loonheffingen af van het geld dat je opneemt, maar betaal je geen revisierente.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

Wil je meer weten over tussentijds geld opnemen? Ga naar je eigen adviseur of vind er een bij jou in de buurt. Houd rekening met advieskosten. Het tarief verschilt per adviseur.