Terugbetalen hypotheekbedrag einde looptijd

Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan moet het hypotheekbedrag aan het eind van de looptijd terugbetaald worden aan de bank. Als je genoeg eigen geld hebt, kan dat in één keer, door bijvoorbeeld het bedrag bij elkaar te sparen of door te beleggen.

Verkopen woning
Je kunt ook je huis verkopen en je hypotheek aflossen met de opbrengst van de verkoop. De opbrengst moet wel voldoende zijn om het volledige hypotheekbedrag af te lossen. Anders blijf je met een restschuld zitten.

Hypotheek vernieuwen
Een andere optie is je hypotheek vernieuwen. Je gaat dan met ons een nieuwe hypotheekovereenkomst aan. Dat kan alleen als de hypotheeklasten betaalbaar blijven. Ook als je dan bijvoorbeeld met pensioen bent en er geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk is. Bespreek met je adviseur of het verlengen van je hypotheek voor jou misschien een optie is.

Ook als je niet voldoende eigen geld hebt om je hypotheek af te lossen zijn er mogelijkheden:

 1. Tussentijds aflossen

  Op je aflossingsvrije hypotheek kun je ook tijdens de looptijd aflossen als je dat wilt. Doe je dat regelmatig, dan houd je aan het eind van de looptijd een lager hypotheekbedrag over om terug te betalen. Extra aflossen kun je zelf eenvoudig regelen.
  Aan extra aflossen tijdens de looptijd zijn wel voorwaarden verbonden. En het kan ook gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek. Het is daarom verstandig om dit eerst met je adviseur te bespreken.

  Tip: als je een nieuw rentecontract hebt gekregen, betaal je nu misschien een lager maandbedrag. Gebruik het verschil om extra af te lossen.

  Lees meer over extra aflossen>

 2. Hypotheekvorm omzetten

  Wil je zeker weten dat je je hypotheek aan het einde van de looptijd helemaal terugbetaald hebt? Dan kan het omzetten van je hypotheek naar een andere hypotheekvorm een goede optie zijn. Bijvoorbeeld lineair of annuïtair. Je adviseur kan je daar meer over vertellen.

  Lees meer over het wijzigen van je hypotheekvorm

  Weten hoe jij ervoor staat?

  Ook al lijkt de einddatum van je hypotheek nog ver weg, het is belangrijk om nu al te kijken hoe jij je aflossingsvrije hypotheek gaat aflossen. Met de Aflossingsvrij Check weet je binnen 10 minuten hoe jij ervoor staat met je aflossingsvrije hypotheek. En wat je kunt doen om straks je hypotheek af te lossen of misschien te verlengen.

  TIP: Handig om deze dingen klaar te leggen voordat je begint:

  • Je inloggegevens voor Mijn BLG. Heb je nog geen toegang tot Mijn BLG? Vraag dan nu Mijn BLG aan.
  • DigiD om je pensioen op te vragen
  • Verzekeringspolis als je een gekoppelde (verpande) verzekering hebt