
"Waarom mag ik wel hoge huur betalen, maar kan ik niet kopen met lagere maandlasten?"
BLG Wonen vindt het belangrijk om wonen toegankelijk te maken. Ook voor jou als huurder die graag wil kopen. Je hebt vaak al jarenlang hoge huurlasten, maar kunt geen huis kopen tegen lagere hypotheeklasten. MIsschien kan dit nu wel!
Waar loop je als duurhuurder tegenaan?
- Je bent een groot deel van je inkomen kwijt aan huur.
- Wil je een huis kopen, dan kan dat soms niet met de huidige hypotheekregels.
- Voor sociale huur kom je niet in aanmerking.
- Sparen, om later alsnog te kopen, is vaak onmogelijk door de hoge huurprijzen.
- Je hebt het gevoel dat je in een situatie zit waar je moeilijk uitkomt.
Pilot Duurhuur: meer kans voor duurhuurders op de woningmarkt
Om huurders, die wonen in relatief dure huurwoningen, meer kans te geven op de woningmarkt loopt momenteel de pilot 'Duurhuur'. Wij vinden dat als je in staat bent geweest om relatief hoge huurlasten te kunnen, je bewezen hebt bepaalde woonlasten te kunnen dragen. Door je huurverleden mee te laten wegen bij de hypotheekaanvraag, vergroot dit jouw kans op een verantwoorde hypotheek en de aankoop van een eigen huis.
Binnen de pilot wordt daarom bij een hypotheekaanvraag niet alleen gekeken naar je inkomen, maar ook naar je huurverleden. Samen met o.a. Vereniging Eigen Huis en Nationale Hypotheek Garantie bieden wij duurhuurders de kans op deze manier een verantwoorde hypotheek af te sluiten, afgestemd op jouw individuele situatie.
Veelgestelde vragen
-
Een huurder die meerdere jaren in de vrije huursector huurt en meer dan 33% van zijn netto besteedbare huishoudinkomen kwijt is aan woonlasten (de netto woonquote is meer dan 33%). Lees hier meer over wat een duurhuurder is.
-
De pilot 'Duurhuur' is bedoeld voor huurders die de overstap vanuit de vrije huursector naar een koopwoning willen maken, maar geen passende woning kunnen vinden binnen de gestelde standaard leennormen. Als je meedoet aan de pilot 'Duurhuur' moet je voldoen aan alle kaders van de pilot en NHG. Zo laat je zien dat je o.a. zien dat je minimaal 3 jaar een hoge huur hebt betaald (en altijd op tijd), zonder dat dit ten koste is gegaan van jouw spaargeld of heeft geleid tot (meer) schulden. Daarnaast moet je aantonen dat je een stabiel inkomen hebt.
Dit nemen we mee in jouw hypotheekaanvraag. Vervolgens kijken we of het verantwoord is om een hypotheek aan te gaan. Bovendien staat NHG garant als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Neem contact op met je hypotheekadviseur om te kijken of je voor de pilot 'Duurhuur' in aanmerking komt of vindt een adviseur bij jou in de buurt.
-
De huurverklaring is een formulier van BLG Wonen waarmee jij samen met een financieel adviseur jouw huidige financiën op een rij zet. Je kunt zo laten zien wat jouw woonlasten zijn geweest in de afgelopen drie jaar en hoe je deze woonlasten goed hebt kunnen betalen. Je onderbouwt je betaalgedrag met o.a. huurcontract(en) en bewijs van tijdig betaalde huurlasten. De financieel adviseur kan met de huurverklaring een onderbouwd hypotheekadvies geven, omdat hij zo eenvoudig jouw huidige en toekomstige financiële situatie kan vaststellen. Hij houdt hierbij rekening met extra kosten die je krijgt als je een eigen woning hebt (zoals onderhoudskosten, verzekeringen en gemeentelijke belastingen).
-
Neem vrijblijvend contact op met een financieel adviseur. Die zal in een gratis oriëntatiegesprek samen met jou kijken of jij valt binnen de kaders en richtlijnen van de pilot duurhuur. Of dat er andere financieringsmogelijkheden zijn die passen bij jouw financiële situatie.
-
Je moet minimaal drie jaar hebben gehuurd om in aanmerking te komen voor de huurverklaring. In de pilot duurhuur worden de gedragen huurlasten van de afgelopen drie jaar bekeken om uitspraken te doen over het betaalvermogen en -gedrag van jou als huurder.
-
Wanneer je een studieschuld hebt, wordt deze getoetst zoals gebruikelijk binnen de kaders van NHG. De onafhankelijk financieel adviseur bespreekt dit in een gratis oriëntatiegesprek en kijkt wat jouw mogelijkheden zijn.
-
Nee, want de woonlasten bij een huurwoning zijn niet te vergelijken met de woonlasten van een koopwoning. Bij een koopwoning krijg je ook te maken met eigenaarskosten als onderhoud, verzekeringen en (gemeentelijke) belastingen (WOZ). De financieel adviseur zal bij de berekening van de toekomstige woonlasten deze extra kosten voor je meenemen.
-
Ja. De financieel adviseur kijkt dan wel naar je gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar, bijvoorbeeld aan de hand van een UWV-bericht of voor ondernemers, een Inkomensverklaring Ondernemer (IKV). Variabele inkomsten zoals een bonus worden hierbij niet meegerekend.
Aanmelden voor een oriënterend gesprek
Heb je al een huis op het oog of wil je weten of je met de pilot 'Duurhuur' wel een verantwoorde hypotheek kunt krijgen? Maak dan een afspraak voor een oriëntatiegesprek met een onafhankelijke financieel adviseur bij jou in de buurt.