Wat is woningsplitsing?

Bij woningsplitsing verdeel je een grote woning in twee (of meer) kleinere woningen. Elke woning heeft een eigen opgang en nutsvoorzieningen. Het splitsen van je huis kan een mooie oplossing zijn als je huis te groot wordt, het onderhoud te veel wordt of om geld vrij te maken.

Kan elke woning gesplitst worden?

Of een woning gesplitst kan worden, hangt af van een aantal factoren. Belangrijkste is dat de splitsing voldoet aan de voorwaarden van je gemeente. Zij hebben vaak regels voor het minimale woonoppervlak of voor de omgeving van de woning(en). Bijvoorbeeld of er voldoende parkeerruimte is of over het aanzicht van de woning. Overweeg je om je woning te gaan splitsen? Ga dan eerst naar je gemeente en check wat de mogelijkheden en regels zijn.Als je weet wat de regels vanuit de gemeente zijn, kan een architect je helpen bij het maken van een bouwkundig ontwerp.

Wat zijn de voordelen van woningsplitsing?

Woningsplitsing heeft meerdere voordelen:

  • Je kunt blijven wonen in je vertrouwde omgeving
  • Als je huis groot genoeg is, heb je na de splitsing waarschijnlijk nog steeds voldoende ruimte die past bij jouw leefsituatie
  • Er komt geld vrij (uit de mogelijke overwaarde) die je kunt besteden aan een ander doel; bijvoorbeeld een verbouwing, schenking of financiële buffer
  • Het gesplitste deel kun je verkopen of verhuren (let op; dit laatste wordt niet door elke hypotheekverstrekker toegestaan) aan familie of vrienden en voor elkaar zorgen
  • Je kunt meteen de kans grijpen om je woning te verduurzamen

Wat zijn de nadelen van woningsplitsing?

  • Het splitsen van een woning kan niet teruggedraaid worden
  • Je krijgt directe buren en levert wellicht rust en privacy in
  • Er is meestal een flinke verbouwing nodig
  • Je hebt een vergunning nodig van de gemeente
  • Woningsplitsing kost tijd en geld

Heb je voor splitsen een vergunning nodig?

Ja, voor het splitsen van je woning heb je altijd één of meerdere vergunningen van je gemeente nodig. Bijvoorbeeld een splitsingsvergunning, omgevingsvergunning of woonvergunning. Informeer bij je gemeente welke vergunningen je nodig hebt en hoe je die kunt aanvragen.

Aan welke eisen moet een gesplitste woning voldoen?

Als je je woning splitst en het afgesplitste deel verkoopt, moet dat deel een volledig zelfstandige woning zijn. Denk bijvoorbeeld aan een eigen huisnummer, meterkast en riolering. Wanneer je je woning splitst in een boven- en onderwoning kan het wel zo zijn dat je een hal of het dak deelt. In dat geval richt je samen met je buren een Vereniging van Eigenaars (VvE) op. De VvE moet zorgen voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van de woningen.

Wat betekent woningsplitsen voor mijn hypotheek?

Bij woningsplitsing verandert de waarde van je woning en moet je je bestaande hypotheek aanpassen. Hiervoor moet je de vergunningen kunnen overleggen en bewijzen dat de gesplitste delen een woonbestemming hebben met een nieuw (eigen) adres. Ook is een taxatierapport nodig met de waarde van de bestaande woning ná de splitsing. Vaak komt er door splitsing geld vrij, omdat je een deel van je woning verkoopt. Onder voorbehoud wordt vaak rekening gehouden met deze opbrengst, bijvoorbeeld als de aankoop bij dezelfde hypotheekverstrekker wordt gefinancierd. De kosten van de verbouwing gaan altijd in een bouwdepot.

Wil je weten wat je exacte mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt. Een oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden.

Wat moet ik allemaal regelen als ik mijn woning wil splitsen?

Bij het splitsen van een woning komt veel kijken. Bijvoorbeeld het maken van een bouwkundig plan, aanvragen van vergunningen en het aanpassen van je hypotheek. Bekijk ons ‘Stappenplan woningsplitsen’ voor een overzicht van alle zaken waar je aan kunt denken.

Wat kost woningsplitsing?

Elke situatie is uniek. Het is daarom lastig om een algemene inschatting te geven van de kosten van woningsplitsing. Kosten waar je in ieder geval rekening mee moet houden zijn:

  • Aanvragen van vergunning(en).
  • Het inschakelen van een architect of bouwkundige voor het ontwerp en de tekeningen van de twee nieuwe woningen.
  • De verbouwing zelf.
  • Splitsen van de nutsvoorzieningen, zoals de meterkast en de riolering.
  • Advies over je hypotheekmogelijkheden.
  • Notariskosten om de splitsing vast te leggen.
  • Kosten voor het Kadaster waarin de splitsing en de erfafscheiding formeel wordt vastgelegd.
  • En eventueel het verduurzamen van je woning.

Zie voor een uitgebreidere uitleg over de kosten ons stappenplan.

Ik heb mijn woning gesplitst. Kan ik dat ook weer ongedaan maken?

Als je je woning hebt gesplitst en het afgesplitste deel hebt verkocht, kun je de splitsing niet meer ongedaan maken. De enige optie waarin dat kan, is als je de afgesplitste woning terug koopt.

Lees meer over: