Verhuizen naar je nieuwe woning

Voor een verhuizing moet je veel regelen. Met deze checklist vergeet je niets: in het oude huis, je nieuwe woning én op de verhuisdag zelf.

Checklist verhuizen

Eerst nog verbouwen of verduurzamen?

Wil je meer ruimte of een andere indeling? Of je nieuwe huis energiezuinig(er) maken? Met onze stappenplannen ga je goed voorbereid aan de slag. Ook lees je welke financiële mogelijkheden er zijn voor verbouwen of verduurzamen.

  • Er zijn verschillende manieren om je huis te verduurzamen en energie te besparen. Hoeveel je kunt besparen en met welke maatregelen lees je hier.

    Overzicht energiebesparende maatregelen

  • Er zijn verschillende manieren om het verduurzamen van je huis te financieren. Zo kun je onder voorwaarden vaak meer lenen dan de gebruikelijke 100% van de marktwaarde van je woning bij aankoop, of de waarde na verduurzaming. Er zijn ook subsidies of een speciale lening die je kunnen helpen.

    Hoe je duurzaam wonen kunt financieren

  • Een verbouwing kost geld, maar gelukkig hoef je dat niet (allemaal) met je spaargeld te betalen. Er zijn verschillende manieren om je verbouwing van je huis te financieren. Zo kun je je hypotheek verhogen, een tweede hypotheek afsluiten of familie vragen om bij te springen.

    Een verbouwing financieren

  • Een bouwdepot is een aparte rekening waaruit je de rekeningen voor de bouw van je nieuwbouwwoning, verbouwing of het verduurzamen van je huis betaalt. Wij leggen je uit wat een bouwdepot precies is en hoe het werkt.

    Het bouwdepot: zo werkt het

De hypotheek na de aankoop vanje huis

Zodra je hypotheek rond is, is het meeste regelwerk achter de rug. Maar ook ná de aankoop van je huis moet je nog rekening houden met een aantal hypotheekzaken.
  • Het geld dat je van de bank leent om een huis te kunnen kopen, moet je op een zeker moment terugbetalen. Dit heet ‘aflossen’. Hoe dit werkt, is afhankelijk van de hypotheekvorm die je hebt gekozen.

    Aflossen hypotheek

  • Over het geld dat je van de bank leent, betaal je rente. Deze hypotheekrente kun je, onder bepaalde voorwaarden, aftrekken van je inkomen. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting.

    Hypotheekrenteaftrek: zo werkt het

  • De WOZ-waarde geeft aan hoeveel je huis waard is. Deze waarde wordt elk jaar opnieuw vastgesteld en gebruikt om de hoogte van bepaalde heffingen en belastingen te bepalen. Lees hier wat je over de WOZ-waarde moet weten.

    Alles over de WOZ-waarde

  • Het kan voorkomen dat je het (tijdelijk) financieel wat moeilijker hebt. Bijvoorbeeld omdat je je baan verliest, ziek wordt of omdat je vaste lasten stijgen. Heb je moeite om je hypotheek te betalen? Dan kijkt BLG Wonen graag met je mee naar een oplossing. Lees waarmee we je kunnen helpen.

    Hulp bij betalingsproblemen


Meer informatie over het kopen van je eerste huis: