De voordelen van een recreactiewoning

Het is verstandig de voor- en nadelen van een recreatiewoning mee te nemen in je beslissing om een vakantiehuis te kopen. Een vakantiewoning in eigen land heeft veel voordelen. Je kunt immers vakantie vieren in je eigen huis wanneer jij dat wilt! De voordelen op een rij:
Een vakantiewoning in Nederland heeft veel voordelen.

 • Je eigen vakantiehuis op jouw favoriete plek

  In jouw speurtocht naar een vakantiewoning zoek je natuurlijk op de plek waar jij het liefst bent. Aan het strand, in de bossen of aan het water. En voldoet zo veel mogelijk aan jouw eigen voorkeuren en eisen.
 • Op vakantie wanneer je wilt

  Een eigen vakantiehuis betekent dat jij er naartoe kunt wanneer jij dat wilt. Nooit meer het internet afzoeken naar een vrij huisje ergens in Nederland.
 • Geen teleurstellingen

  Geen teleurstelling over huis of locatie. Je weet precies wat je krijgt als je vakantie viert in jouw eigen recreatiewoning. Je kent het huis en de locatie. Je hebt het immers zelf gekocht en ingericht.
 • Thuiswerken op vakantie

  Werk jij veel thuis? Met goede wifi in je vakantiehuis kun jij ook daar in alle rust en in een mooie omgeving (thuis)werken.
 • Je tweede thuis

  Als je vaker in je vakantiewoning bent en ook de omgeving steeds beter leert kennen, gaat ook je vakantiehuis als thuis voelen. Niks geen wennen meer en de eerste nacht(en) misschien slecht slapen.
 • Bijverdiensten

  Overweeg je je vakantiewoning te verhuren? Onder voorwaarden en met toestemming van BLG Wonen is dit mogelijk. Daar kun je dus eventueel wat extra’s mee verdienen.

De nadelen van een vakantiewoning

Naast bovenstaande fijne voordelen, is het ook realistisch rekening te houden met de nadelen van een vakantiewoning. Vakantie vieren in je eigen vakantiehuis is fijn, maar sta ook stil bij bijvoorbeeld de (hypotheek)kosten en voorwaarden. Dit zijn de nadelen van een recreatiewoning:
Naast de vele fijne voordelen heeft een recreatiewoning ook nadelen.
 • Hoge prijs

  Vakantiewoningen zijn hot. Iedereen lijkt wel op zoek naar een tweede huisje in Nederland. Hierdoor is het aanbod klein en de prijs vaak hoog.
 • Meer overdrachtsbelasting

  Als je een vakantiewoning koopt, moet je rekening houden met een hoger tarief overdrachtsbelasting dan wanneer je een eigen woning als hoofdverblijf koopt. Je betaalt 8% belasting. Dit moet je betalen met eigen middelen. Houd naast de overdrachtsbelasting ook rekening met andere kosten, zoals hypotheekadvies en notariskosten.
 • Maximaal 70% woningwaarde lenen voor hypotheek

  Voor de hypotheek van een recreatiewoning kun je niet meer lenen dan 70% van de woningwaarde. Alles boven deze 70% moet je met eigen geld financieren.
 • Hogere rente

  Voor een recreatiehypotheek geldt een hogere rente in verband met het verhoogde kredietrisico voor ons als hypotheekverstrekker. De kosten van deze hypotheek zijn daardoor hoger. Wanneer je aan het einde van de rentevaste periode moet kiezen voor een nieuwe rentevaste periode en rente, kan de rente op dat moment (veel) hoger zijn waardoor je maandlasten kunnen stijgen.
 • Voorwaarden

  Om in aanmerking te komen voor een recreatiehypotheek moet de woning aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zoals dat de woning in Nederland staat, van steen is en de bestemming ‘recreatie’ moet hebben.
 • Verhuur is niet altijd mogelijk

  Als je een hypotheek afsluit voor jouw vakantiewoning, moet je er rekening mee houden dat je de woning niet permanent mag verhuren. Bij ons kun je onder voorwaarden de woning tijdelijk verhuren.
 • Kosten voor eigen rekening

  Net als aan jouw eigen (hoofd)woning komen ook de kosten van jouw vakantiehuis voor eigen rekening. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor het onderhoud van het huis.
 • Behoefte aan andere omgeving

  Veel tijd in je eigen vakantiehuis kunnen doorbrengen is fijn, maar je wilt misschien ook wel eens wat anders. Dat kost dan wel weer geld. En tijd; op zoek naar dat huisje of die vakantie in het buitenland.
 • Wisselende vraag naar vakantiewoningen

  De waarde van een vakantiewoning schommelt onder invloed van onder andere de economie en de markt. Ook (gesloten) faciliteiten of aanpassingen op een park óf gemeentelijke plannen kunnen hier een rol in spelen. Hierdoor kan de vraag naar vakantiewoningen afnemen en het moeilijker worden je vakantiehuis te verkopen.

Hypotheek voor een vakantiewoning

Wil jij na het afwegen van deze voor- en nadelen jouw eigen vakantiehuis kopen? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke adviseur. Hij of zij kijkt op basis van jouw financiële situatie én de informatie over het huis of een hypotheek mogelijk is. Een oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden. Deze verschillen per adviseur.

Vind een adviseur