Energiebespaarplan Plus in het kort

Wat is een energiebespaarplan?

Een energiebespaarplan is een rapport dat inzicht geeft in de mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Wij werken hiervoor samen met onze partner Susteen. Zij hebben uitgebreide kennis op het gebied van woningverduurzaming. Een energieadviseur van Susteen bezoekt jouw woning, bespreekt jouw specifieke wensen en kijkt naar mogelijke maatregelen voor energiebesparing. Of het nu gaat om het isoleren van muren, het installeren van een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen, je ontvangt een op maat gemaakt plan voor jouw huis. In dit plan staat een gedetailleerd overzicht van de kosten, potentiële besparingen en de vereiste stappen voor het verduurzamen van je woning. Voor het energiebespaarplan van Susteen betaal je kosten. Je hypotheekadviseur vertelt jou vooraf wat de kosten van het plan zijn.

Hoe werkt het Energiebespaarplan Plus?

De Bespaarhypotheek van BLG Wonen kun je afsluiten in combinatie met een Energiebespaarplan Plus. Met de ‘Plus’ in het Energiebespaarplan Plus krijg je van Susteen de garantie dat je het door jou gewenste energielabel ook echt haalt. In het Energiebespaarplan Plus staan ook de voorwaarden die Susteen aan de garantie stelt. Bij een gewoon energiebespaarplan van Susteen of een andere aanbieder krijg je die garantie niet van je energieadviseur. Lees op de website van Susteen meer over de voorwaarden.

Jouw hypotheekadviseur helpt je met het aanvragen van een Energiebespaarplan Plus bij Susteen.

De verschillen tussen een Energiebespaarplan en het Energiebespaarplan Plus

Er zijn een aantal verschillen tussen het Energiebespaarplan en het Energiebespaarplan Plus. We zetten de belangrijkste op een rij:

Energiebespaarplan Energiebespaarplan Plus
Bezoek aan huis
De woning wordt helemaal ingemeten om een energielabel te registreren
Uitgebreid plan met energiebesparende maatregelen, de kosten, besparingen en een offerte voor de werkzaamheden.
De keus om je oude energielabel te laten registreren
Registratie nieuw energielabel na uitvoeren plan
Garantie van Susteen dat je je gewenste energielabel haalt
Meteen de rente die hoort bij je nieuwe energielabel als je een Bespaarhypotheek afsluit

Energiebespaarplan Plus zonder Bespaarhypotheek?

Ook zonder een Bespaarhypotheek van BLG Wonen kun je een Energiebespaarplan Plus aanvragen. Susteen geeft je dan nog steeds de garantie dat je het energielabel haalt. Je krijgt van ons dan niet het rentevoordeel dat je hebt in combinatie met de Bespaarhypotheek.

Kosten Energiebespaarplan Plus

Het Energiebespaarplan Plus bij de Bespaarhypotheek kost € 455. Kies je ervoor om de maatregelen uit het Energiebespaarplan Plus door Susteen te laten uitvoeren? Dan krijg je van Susteen korting op de maatregelen:

 • € 75 bij één maatregel 
 • € 175 bij twee maatregelen
 • € 275 bij drie of meer maatregelen
Goed om te weten: Als je de kosten meefinanciert in je hypotheek, dan kun je de hypotheekrente over de kosten van het plan aftrekken bij je belastingaangifte.

Kosten voor de energiebesparende maatregelen

In de offerte van Susteen staat wat je betaalt voor de maatregelen die Susteen adviseert. Het totaalbedrag voor het uitvoeren van de maatregelen zetten we in een bouwdepot. Je sluit met Susteen een aanneemovereenkomst. Dat betekent dat de kosten van de maatregelen ook hoger kunnen worden. Bijvoorbeeld als materialen duurder worden. Misschien is het geld in je bouwdepot dan niet voldoende om de kosten van alle maatregelen te betalen.

Het Energiebespaarplan Plus aanvragen

Het aanvragen van het Energiebespaarplan Plus voor het verbeteren van het energielabel van je woning werkt als volgt:
 • In het adviesgesprek voor je hypotheek geef je aan dat je je huis graag energiezuiniger wilt maken voor een beter energielabel. Denk bijvoorbeeld aan dak- of muurisolatie, HR++-glas, zonnepanelen of een warmtepomp. Wil je daarvoor geld lenen met de Bespaarhypotheek? Dan krijg je meteen de lagere hypotheekrente die hoort bij het toekomstige energielabel. Daarvoor heb je wel een Energiebespaarplan Plus van onze partner Susteen nodig. Je adviseur meldt je aan voor een gesprek met een energieadviseur van Susteen. 

  Het hypotheek- en energieadvies kosten geld. Je adviseur vertelt je vooraf wat die kosten precies zijn.

 • Je bespreekt je wensen met de energieadviseur. Hij of zij stelt aan de hand daarvan een Energiebespaarplan Plus op.

  Een energieadviseur van Susteen:

  • komt bij je langs om de duurzame plannen voor je huis te bespreken.
  • bekijkt je huis en de mogelijkheden die er zijn om jouw huis energiezuiniger te maken.
  • adviseert over de werkzaamheden die je moet uitvoeren om het door jou gewenste energielabel te halen.
  • zet het advies in het Energiebespaarplan Plus en geeft de garantie dat je het gewenste energielabel ook echt haalt. In het Energiebespaarplan Plus staat ook welke voorwaarden Susteen aan de garantie stelt.
  • vertelt welke kosten en besparingen bij jouw plannen horen en stelt een offerte op voor de werkzaamheden.
  • is, nadat je akkoord bent met de offerte, verantwoordelijk voor het uitvoeren van de werkzaamheden.
  • registreert het nieuwe energielabel bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als alle werkzaamheden zijn afgerond.
 • Als het Energiebespaarplan Plus is opgesteld, weet je precies welke maatregelen nodig zijn om je huis binnen 2 jaar energiezuiniger te maken voor een beter energielabel. En je weet welke kosten daarbij horen. Ga je akkoord met het plan? Leen je het geld ervoor met de Bespaarhypotheek? En laat je de maatregelen via Susteen uitvoeren? Dan krijg je bij de start van je hypotheek meteen een lagere rente die hoort bij je toekomstige energielabel.
 • Is je hypotheek helemaal rond? Dan zetten we het geld voor de werkzaamheden in een bouwdepot. Daarmee betaal je Susteen voor de werkzaamheden die in het Energiebespaarplan Plus staan. Zo is het geld gereserveerd om jouw duurzame plannen uit te voeren.
 • Heb je alle werkzaamheden laten uitvoeren? Dan registreert je energieadviseur van Susteen het nieuwe verbeterde energielabel bij de RVO. Daarna is je Energiebespaarplan Plus afgerond. Met de Bespaarhypotheek hou je het rentetarief dat hoort bij dit nieuwe energielabel.

Bereik je het energielabel niet?

Als je het energielabel na 2 jaar nog niet hebt gehaald, dan passen we de hypotheekrente aan naar het rentepercentage dat hoort bij het energielabel van je huis op dat moment. Dat doen we op basis van de rentes die in je hypotheekofferte of renteverlengingsvoorstel staan.

Goed om te weten: registreer je later alsnog een beter energielabel bij RVO? Dan krijg je de rente die hoort bij dat energielabel. Dit passen we automatisch aan op de 1e van de maand nadat je energielabel geregistreerd is. Je valt dan mogelijk in een lagere energiegroep. Lees hier meer over de energiegroepen.

Wat als de plannen niet uitvoerbaar blijken?  

Tijdens de werkzaamheden blijkt soms dat er redenen zijn waardoor je een maatregel niet kunt laten uitvoeren. Dan kan je energieadviseur het Energiebespaarplan Plus aanpassen. Zo kun je toch je gewenste energielabel halen. En je houdt nog steeds 2 jaar de hypotheekrente die hoort bij dat energielabel. Lukt het niet om je huis binnen 2 jaar energiezuiniger te maken? Dan krijg je na 2 jaar de rente die hoort bij het energielabel van je huis op dat moment.

Bijvoorbeeld: je dak is toch niet geschikt voor zonnepanelen, maar met een warmtepomp haal je hetzelfde energielabel. Of je spouwmuur kan toch niet geïsoleerd worden, dus je laat in plaats daarvan je vloer isoleren.

Heb je het geld in je bouwdepot niet (helemaal) gebruikt? 

Heb je na 2 jaar nog geld in je bouwdepot, omdat je niet alle plannen kon laten uitvoeren? Of heb je minder geld uitgegeven? Dan lossen we het geld uit je bouwdepot af op je Bespaarhypotheek.

Is de Bespaarhypotheek en het Energiebespaarplan Plus iets voor mij?

Wil je je huis gaan verduurzamen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wat je moet aanpakken en hoe je dat kan financieren? Maak dan een afspraak bij een onafhankelijke adviseur. Samen bespreken jullie jouw wensen om te verduurzamen en of de Bespaarhypotheek past in jouw situatie.

Vind een adviseur in de buurt