Een huis kopen op latere leeftijd: welke woning past bij jou?

Wanneer je een huis koopt op latere leeftijd, denk je na of je er prettig oud kunt worden en wat daarin voor jou belangrijk is. Gelijkvloers, dicht bij voorzieningen of juist in de buurt van de kinderen? Gelukkig is er keuze genoeg om zo lang mogelijk zelfstandig en comfortabel te wonen. Wij lichten een aantal opties toe, zodat je zelf kunt bepalen wat bij jouw woonwensen en situatie past.

Kangoeroewoning

Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige wooneenheden op één perceel of twee wooneenheden onder één dak. De wooneenheden hebben elk een aparte voordeur en hebben vaak ook een intern afsluitbare verbindingsdeur. Afhankelijk van jouw mogelijkheden kun je een bestaande woning opdelen in twee eenheden, een nieuwe kangoeroewoning realiseren of een bestaande kangoeroewoning kopen of huren. Zo heeft Marianne samen met haar ouders en gezin ervoor gekozen om op zoek te gaan naar een kangoeroewoning. Nu zien de kinderen hun opa en oma dagelijks, kunnen ze voor elkaar zorgen én is er de mogelijkheid tot mantelzorg in de toekomst.

Knarrenhof

Wonen in een knarrenhof is de combinatie van de hofjes van vroeger met het gemak van nu. Op deze manier ontstaat er een concept van veilig wonen met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen. Binnen het hofje woon je samen met andere bewoners die naar elkaar omkijken en elkaar af en toe helpen. Een woning kopen in een knarrenhof is ideaal voor iedereen die zelfstandig wil blijven wonen maar niet op mantelzorg en kinderen kunnen terugvallen. Hier wonen betekent niet achter de geraniums zitten, maar juist leuke dingen ondernemen. Denk aan een filmclub, een wandelclub, een eetclub en een borrelavond.

Levensloopbestendige woning

Een levensloopbestendige woning is een huis dat zo is aangepast of gebouwd, dat jij als bewoner er je hele leven kunt (blijven) wonen. Ook als er later zorg nodig is of als je slechter ter been bent. Er zijn veel mogelijkheden om je huidige woning aan te passen, zodat deze levensloopbestendig wordt. Zo heeft Paul zijn droomhuis bijvoorbeeld gelijkvloers gemaakt. Hierdoor kan hij er zijn hele leven blijven wonen.

Woning splitsen

Is jouw huis te groot geworden nu bijvoorbeeld de kinderen uit huis zijn? Dan is er ook de mogelijkheid om je woning te splitsen. Je splitst je huis dan op in één of meerdere woningen. Zo geef je ook weer andere mensen op de woningmarkt de kans om een huis te kopen én verdien je hier nog iets aan. Let op, voor het splitsen van je woning heb je wel een vergunning van de gemeente nodig en er zitten bepaalde juridische eisen aan. Meer weten over het splitsen van je woning? Bekijk ons stappenplan.

Verkoop je jouw huis? Gebruik je overwaarde

Heb je een koophuis en wil je kleiner gaan wonen? Dan heb je mogelijk overwaarde op je huis. Deze overwaarde kun je goed gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. Hierdoor kun je mogelijk een lagere hypotheek afsluiten. Lees meer over hoe je je overwaarde kunt opnemen.

Wij denken met je mee

We begrijpen dat er veel kan veranderen in je financiele situatie wanneer je met pensioen gaat of bent. Daarom hebben wij een speciale verhuisregeling voor ouderen. Hierdoor is er meer mogelijk dan je misschien denkt! Lees ook meer over de mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek als je met pensioen gaat of bent.

Wil je graag persoonlijk advies over jouw mogelijkheden? Ga dan in gesprek met je financieel adviseur of vind een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt. Een oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden.


Terug naar blogoverzicht