5 tips voor een duurzame verbouwing of verhuizing


Als je gaat verbouwen of verhuizen, is dat een mooi moment om je huis energiezuiniger te maken. Waarmee ben je al goed bezig voor het milieu en je portemonnee? Wat kan beter? We geven vijf duurzame tips.

Tip 1: Verbeter de isolatie

Een goed geïsoleerd huis voorkomt warmteverlies = minder energieverbruik. Door je huis goed te isoleren, bespaar je bovendien meer dan je met bijvoorbeeld zonnepanelen zou opwekken.

De belangrijkste vormen van isolatie zijn die van de spouwmuren (twee muren met een paar centimeter ruimte ertussen), het dak, de gevel, de vloer en het glas. Sommige isolatie kun je vrij gemakkelijk zelf aanbrengen, maar natuurlijk kun je dit ook aan een professioneel bedrijf overlaten. Voor de isolatie van je huis kun je – onder bepaalde voorwaarden – subsidie krijgen.

Tip 2: Kies voor een zuinige kookbron en cv-ketel

Pak je tijdens de verbouwing of verhuizing ook de keuken aan? Dan is dat een mooi moment om – als je deze nog niet hebt – voor een inductiekookplaat te kiezen. Van de elektrische kookplaten is inductie het meest zuinig. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je veel van je oude (gas)pannen gewoon op inductie blijven gebruiken. Daarvoor moeten ze wel een magnetische bodem hebben, dat test je eenvoudig met een magneetje.

Cv-ketel of warmtepomp

Dan de cv-ketel. Als hij oud en onzuinig is, is het interessant om deze te vervangen. Dat is eenmalig een investering, maar je verlaagt er je energierekening mee en verhoogt je wooncomfort en energielabel.

Is jouw woning nog niet volledig geïsoleerd? Denk dan eens aan een hybride warmtepomp. Deze werkt samen met je cv-ketel en zorgt ervoor dat je direct al veel minder aardgas gebruikt. Vergeleken met een hr-ketel bespaar je met een hybride warmtepomp € 200 per jaar aan energiekosten en 2200 kilo CO2.*

Is jouw huis al redelijk goed tot zeer goed geïsoleerd? Dan kun je zelfs kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Deze gebruikt water uit de bodem of de lucht om je huis en het water te verwarmen. Deze manier van verwarmen heeft minder impact op het milieu. Extra pluspunt: voor het kopen van een warmtepomp kun je zelfs subsidie krijgen.

*berekend met een gasprijs van 79 cent per m3 en een stroomprijs van 22 cent per kWh (prijspeil 2021), voor een gemiddelde hoekwoning met 3 personen.

Tip 3: Leg zonnepanelen op je dak - en iets groens

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu én je portemonnee. Je wekt elektriciteit op zonder dat er broeikasgassen (CO2) vrijkomen en je kunt er tot wel honderden euro’s per jaar mee besparen op je energierekening. Je krijgt bovendien in ieder geval tot 2023 nog een vergoeding als je meer stroom opwekt dan je zelf gebruikt.

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je huis gaat snel: vaak is een professioneel bedrijf er hoogstens een dag mee bezig. Hoeveel panelen je kiest, bepaal je zelf: op basis van je budget, de grootte van je dak en hoeveel stroom je wilt opwekken.
5 redenen waarom zonnepanelen een goed idee zijn

Groendak

Heeft je huis een plat dak, heb je naast je huis nog een aanbouw of een schuur met een plat dak of ga je er eentje maken tijdens de verbouwing? Kies dan voor een groendak. Hiermee zorg je voor verkoeling in de zomer, vang je regenwater op en verminder je wateroverlast bij stevige buien én creëer je een heerlijke leefomgeving voor allerlei insecten en vogels. Op groenesubsidiewijzer.nl kun je vinden of jouw gemeente subsidie geeft voor een groen dak.
Een groendak? Ja! 5 redenen waarom

Extra tip: denk ook aan het plaatsen van een regenton om regenwater op te vangen. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het bewateren van je tuin.

Tip 4: Gebruik duurzame bouwmaterialen

Kijk bij het kopen van bouwmaterialen, zoals hout, of ze een keurmerk hebben. Bij hout weet je of het uit duurzaam beheerde bossen komt als het een FSC- of PEFC-label heeft. Ook sommige verfsoorten hebben een keurmerk, bijvoorbeeld het EU Ecolabel. Dit laat zien dat deze verf minder impact heeft op het milieu dan andere verf.

Maar natuurlijk hoef je niet al je bouwmaterialen nieuw te kopen. Misschien heeft een buurman of familielid nog wel iets over of je koopt het tweedehands. En heb je na de verbouwing of verhuizing zelf materialen over die je niet meer gebruikt? Dan kun je er iemand anders blij mee maken.

Tip 5: Leen gereedschap

Sommige gereedschappen gebruik je maar een paar keer per jaar – of zelfs eenmalig – en dan is het zonde om er zelf een exemplaar van aan te schaffen. Vraag aan familie, vrienden of buren of je een boor, zaag of ander gereedschap van hen kunt lenen. Ook via online platforms, buurtapps en sociale netwerken kun je spullen lenen, ruilen en huren. Bij bouwmarkten kun je ook gereedschap huren.

Terug naar blogoverzicht