Extra aflossen met eigen geld

Bij BLG Wonen is het mogelijk om met eigen geld onbeperkt af te lossen op je hypotheek zonder dat je daar een vergoeding voor ons renteverlies voor betaalt. Bij eigen geld kun je denken aan spaargeld, de opbrengst uit de verkoop van je oude woning, een schenking of erfenis, het winnen van een loterij, een (onbelaste) gouden handdruk, vakantiegeld, een dertiende maand of de uitkering van een verzekering. Het mag in ieder geval geen geleend geld zijn. Wil je weten of het voor jou verstandig is om extra af te lossen? Bespreek dit dan met je (financieel) adviseur.

Kan ik (onbeperkt) extra aflossen met eigen geld?

(Onbeperkt) extra aflossen met eigen geld is alleen geschikt voor jou als je ná de aflossing nog voldoende eigen middelen overhoudt om financiële tegenvallers op te vangen. Hoeveel? Op de website van het Nibud kun je een ‘adviesbuffer’ berekenen voor jouw situatie.

(Onbeperkt) extra aflossen is niet mogelijk als je:

 • wilt aflossen met geleend geld;
 • onvoldoende eigen middelen overhoudt om financiële tegenvallers op te kunnen vangen;
 • de behoefte hebt om op korte termijn het afgeloste deel weer op te nemen;
 • het volledig recht op hypotheekrenteaftrek wilt behouden;
 • op korte termijn jouw woning gaat verkopen;
 • over een (bank) spaarhypotheek beschikt die als gevolg van de aflossing de fiscale bandbreedte van 1:10 overschrijdt.

Hoe los ik extra af op mijn hypotheek met eigen geld?

Extra aflossen met eigen geld kan tot 10% van je hypotheek of leningdeel via Mijn BLG. Voor grotere aflossing(en) met eigen geld moet je naar je adviseur. Laat je adviseren door je adviseur of extra aflossen (met eigen geld) in jouw situatie mogelijk is. Heb je een spaarhypotheek? Dan is het niet altijd verstandig om extra af te lossen met eigen geld. Het is dus aan te raden om eerst jouw mogelijkheden te bespreken met een (financieel) adviseur. Let op: hier kunnen wel advieskosten aan verbonden zijn.

Fiscale gevolgen onbeperkt vergoedingsvrij aflossen

Er zijn enkele fiscale consequenties waar je rekening mee moet houden:

 • Bij (eventuele) toekomstige verkoop van de woning krijg je te maken met de bijleenregeling
 • Voor het afgeloste deel van de hypotheek vervalt meestal de hypotheekrenteaftrek voor nu en in de toekomst.
 • Extra aflossen kan impact hebben op de voorlopige aanslag. Om te voorkomen dat je te veel terugkrijgt (je rentebetalingen gaan immers omlaag), moet je mogelijk de voorlopige aanslag aanpassen. Je kunt namelijk een lagere voorlopige teruggave hebben dan wat jaarlijks aftrekbaar is.

Goed om te weten over vergoedingsvrij extra aflossen:

 • De aflossing moet je doen met je eigen geld.
 • De mogelijkheid om vergoedingsvrij af te lossen met je eigen geld kan in de toekomst worden gestopt. Als dit gebeurt, zullen wij dit op tijd – in ieder geval drie maanden van tevoren – op onze website bekendmaken.
 • Als je eenmaal extra hebt afgelost, is het niet meer mogelijk om dit geld weer op te nemen.
 • Een extra aflossing boven de 10% gaat via je adviseur. Wij ontvangen de aanvraag van de extra aflossing samen met een bewijs van het eigen geld. We kunnen achteraf nog aanvullende stukken opvragen. Mocht daaruit (en aan de aangeleverde stukken bij deze aanvraag) blijken dat de aflossing niet uit eigen middelen heeft plaatsgevonden, wordt alsnog een vergoeding voor het renteverlies in rekening gebracht.
 • De aflossing met eigen geld gaat ten laste van de vergoedingsvrijeruimte voor dat kalenderjaar (10%). Let op! Ben je van plan om hetzelfde kalenderjaar ook met geleend geld af te lossen? Doe dit dan eerst.

Advies op maat

Denk je na over extra aflossen? Laat je altijd adviseren over je mogelijkheden door een adviseur. Houd rekening met advieskosten.

Vind een adviseur bij jou in de buurt