Je hypotheekrente verlengen

Als je rentevaste periode binnenkort afloopt, is dat een mooi moment om te kijken of je hypotheek nog bij jouw situatie past. Van Stater ontvang je drie maanden voor het einde van je rentevaste periode een voorstel om je rente opnieuw vast te zetten.

    Stap 1: nieuw rentevoorstel van Stater

    Drie maanden voor het einde van je rentevaste periode ontvang je van Stater een aankondigingsbrief renteherziening. Het persoonlijke voorstel vind je in Mijn Hypotheek of ontvang je per post.

    Stap 2: bekijk het voorstel en jouw huidige situatie

    In het rentevoorstel staan per leningdeel de rentes voor verschillende rentevaste perioden waar je uit kunt kiezen. Bekijk deze goed, zodat je zelf een goede keus maakt.

    Naast het nieuwe voorstel is het goed om stil te staan bij jouw situatie en of je hypotheek daar nog bij past. Wil je binnenkort misschien gaan verbouwen? Je huis verduurzamen? Of wil je weten of je maandlasten omlaag kunnen? Interessante opties om over na te denken. Past het aanbod niet meer bij jouw situatie? Dan behoort overstappen naar een andere geldverstrekker ook tot de mogelijkheden.

    Het einde van je rentevaste periode is daarom een goed moment om iets aan te passen aan je hypotheek. Uiteraard als dit bij jouw financiële situatie en de voorwaarden past. Extra aflossen aan het eind van je rentevaste periode is ook een optie. Je kunt dan onbeperkt en zonder kosten extra aflossen. Als je extra aflost heeft dit geen invloed op het ontvangen rentevoorstel. Je krijgt geen nieuw voorstel van Stater. Wel krijg je altijd een bevestiging in Mijn Hypotheek of per post als de nieuwe rentevast periode is ingegaan. Val je in een lagere tariefgroep met een lager rentetarief? Dan staat dat ook in de bevestiging vermeld. Ook het omzetten van je hypotheek van aflossingsvrij naar annuïtair is mogelijk zonder administratiekosten. Extra aflossen bij een spaarhypotheek is niet altijd gunstig. Vraag advies bij een adviseur.

    Twijfel je nog of wil je graag advies? Maak dan een afspraak met je hypotheekadviseur. Of vind een adviseur bij jou in de buurt. Goed om te weten: aan advies zijn kosten verbonden.

    Stap 3: reageren op het rentevoorstel

    Het nieuwe rentevoorstel is bij je binnen. Nu heb je bijna drie maanden de tijd om een keuze te maken en te reageren op dit voorstel. Als je gebruik maakt van dit aanbod, dan kun je je keuze direct doorgeven via Mijn Hypotheek of het Rentekeuzeformulier aan Stater terug sturen.

    Als je er voor kiest de rente van je hypotheek te verlengen, dan gaat je keuze in op de renteverlengingsdatum. Dit is de dag waarop je huidige hypotheekrente vervalt. Is het actuele rentepercentage op de dag dat jouw rentepercentage ingaat lager? Dan geldt deze lagere rente. Is het rentepercentage van jouw gekozen rentevast periode hoger? Dan heeft dit geen gevolgen en geldt het gekozen rentepercentage uit het voorstel.

    Geef je geen keuze door? Ook dat is geen probleem. Je ontvangt dan eerst nog een herinnering in Mijn Hypotheek of per post. Geef je ook daarna geen keuze door? Dan wordt je rentevaste periode met dezelfde periode verlengd als je al had. Dit staat ook beschreven in het renteverlengingsbericht die je ontvangt.

    Welke rentevast periode krijg ik als mijn DBV hypotheek over minder dan een jaar afloopt?

    De looptijd die nog over is, past niet meer binnen de kortste rentevaste periode die DBV aanbiedt. Dat is 1 jaar. In dat geval krijg je de rentevast periode van 1 jaar aangeboden. Je betaalt dan tot de einddatum van je hypotheek de rente die hoort bij deze tariefgroep.

    Een voorbeeld:

    • De totale looptijd van je hypotheek is 30 jaar.
    • Na 29 jaar en 2 maanden wil je de hypotheek verlengen.
    • Je krijgt dan 10 maanden lang de rente die hoort bij de rentevast periode tot en met 1 jaar.

    Welke rente krijg ik als mijn DBV hypotheek over 9 jaar en 2 maanden afloopt?

    Een voorbeeld:

    • De totale looptijd van je hypotheek is 30 jaar
    • Na 20 jaar en 10 maanden wil je de hypotheek verlengen
    • Je kunt kiezen uit de beschikbare rentevast periodes 1, 3, 5, 6 of 7 jaar.

      • Maak je geen keuze en had je 5 jaar rentevast? Dan wordt de hypotheek verlengd met 5 jaar rentevast. Daarna kun je opnieuw een keuze maken uit de dan nog resterende rentevaste periodes.
      • Maak je geen keuze en had je 10 jaar rentevast? Dan wordt de hypotheek verlengd met 10 jaar rentevast, maar eindigt deze over 9 jaar en 2 maanden.

    Zie ook het overzicht van de actuele renteperiodes.

    Stap 4: de bevestiging van het verlengen van je rente

    Nadat je jouw keuze per mail hebt doorgegeven aan Stater Nederland B.V., ontvang je een bevestiging van jouw keuze. In deze bevestiging staat tegen welk rentetarief en welke rentevaste periode jouw rente is verlengd. En wat het maandbedrag is dat je gaat betalen.

    Hypotheekrente verlengen en de belasting

    Als jij je rente verlengt, en je hypotheekrente verandert, kan dit gevolgen hebben je voor je hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrente die je betaalt, is alleen fiscaal aftrekbaar als je voldoet aan de aflossingseis. Of de hypotheek hieraan voldoet, wordt door de Belastingdienst onder meer getoetst bij een rentewijziging.

    Als je op de datum van de rentewijziging onvoldoende hebt afgelost en niet voldoet aan de aflossingseis, kan je de rente niet meer aftrekken voor het bedrag dat te weinig is afgelost. Een rekenhulp voor de berekening van de aflossingseis is te vinden op de website van de Belastingdienst.

    Maak je gebruik van de voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Pas deze dan aan naar de nieuwe situatie.